Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Dreptul muncii Flux informații Sistemul judiciar

Norel Popescu: Concluzia a fost că nu se poate aplica 18%

28 octombrie 2016 | JURIDICE.ro

Joi, 27 octombrie 2016, Dacian Cioloș, premierul României, i-a invitat pe ministrul Justiției, ministrul Muncii, procurorul general, președintele ÎCCJ, precum și reprezentanți ai asociațiilor profesionale să discute despre resursele bugetare în Justiție, potrivit agerpres.ro.

Jud. Mircea Aron, președintele Consiliului Superior al Magistraturii: „Am spus că redesenarea hărții sistemului judiciar, a instanțelor și parchetelor ar fi o sursă de economie, pentru că ei se plâng mereu că n-au cum să mărească bugetul. Am criticat totuși și cuantumul bugetului care e 0,49% și am spus că sunt resurse ca să îl mărească, le-am identificat eu personal: desființează instanțele mici, o să câștigi foarte mult pentru că infrastructura nu mai trebuie susținută, faci o distribuire mai echitabilă a dosarelor în sistem. Bonusurile creează inegalități. (…) Din 8 milioane și ceva de euro pe an care se cheltuie cu aceste chestiuni, nu vreau să dezvolt cum se cheltuie, ăștia ar trebui redistribuiți în sistem. 8 milioane de euro în așa fel încât să ia și ăla care nu are chirie și ăla care ia chirie, ca în Uniunea Europeană. S-a discutat, evident, (…) de cei 18%, deci s-a mers pe ideea că trebuie plecat de la aplicarea lui 18%. S-a spus că nu există resurse ca să mergem pe chestiunea asta, s-a discutat și pe legalitatea interpretării pe 18%. Dincolo de 18%, eu cel puțin, dar și alții (…) au mers pe ideea că oricum trebuie unificată salarizarea în sistem, pentru că nu e corect ca unul de la o judecătorie sau de la un parchet să ia o sumă și altul, care face aceeași muncă, să ia 18%. Și atunci, retribuția nu se poate reseta dacă ne uităm în Legea 304 decât potrivit articolului 74. Asta este cheia. Și atunci, ca să nu existe diferențe — nu se poate să fii magistrat și să nu vrei echitate în sistem când e vorba și de indemnizare — am spus așa: puteți să resetați, să dați un procent, dacă nu vă permite bugetul acum 18%, (…) mergeți eventual ca și anul trecut până la un procent, de exemplu, de 10%. (…) Au spus că se vor gândi la treaba aceasta. Eu sunt destul de pesimist în zona asta. Mie mi-e frică de faptul că nu se va întâmpla nimic în privința asta, mai ales că cei care s-au angajat în acest dialog nu mai au de stat foarte mult.”

Jud. Norel Popescu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii: „Concluzia a fost că nu se poate aplica 18% (…), s-a cerut din partea unor reprezentanți ai justiției tăierea de drepturi, numite privilegii, și bonusuri, dintre care face parte și chiria, și cu părere de rău vă spun acest lucru — n-ar trebui să se taie nimic, pentru că s-a tăiat în permanență. (…) Orice tăiere deschide locul unei alte tăieri. Sursa de construire a infrastructurii instanțelor, așa cum s-a susținut acolo, nu este tăierea unor drepturi ale judecătorilor. Noi nu beneficiem de chirie, pentru că noi avem locuință, avem deja o vechime în magistratură. Dar sunt tinerii judecători care nu au posibilitățile acestea, mai ales că nu prind posturi în localitatea de domiciliu. Și e regretabil că se cere de multe ori acest lucru.

Proc. Gheorghe Muscalu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii: „Eu am spus că cel mai bine ar fi să avem o lege separată de salarizare, pentru că înțeleg că și Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au cerut lege separată, deci se poate. În al doilea rând am spus că legea respectivă ca indemnizație, ca bază, trebuie să pornească de la președintele Înaltei Curți și de la procurorul general, care trebuie să fie similar președintelui Republicii și să se ducă până la un judecător și procuror stagiar, dar asigurându-i și acestuia un nivel corespunzător de salarizare, la care să se adauge sporurile. Am spus că trebuie să se aibă în vedere foarte clar că sunt multe funcții în sistemul judiciar pe cele patru grade de jurisdicție și la momentul acesta, ca o constatare, funcțiile de conducere nu sunt atractive. Pentru pensii speciale, am fost asigurați că pensia de serviciu este o necesitate și va rămâne în sistemul judiciar.

Citeşte mai mult despre , , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership