Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Competența de soluționare a unor cereri privitoare la obiecte confiscate de către statul român
01.11.2016 | Cosmina SIMA

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, în situația în care un stat solicită statului român anumite bunuri în vederea expertizării, dacă statul respectiv nu are certitudinea că acestea fac parte din patrimoniul său cultural național, atunci cererea nu poate fi calificată drept o acțiune civilă în restituirea unor bunuri culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile ce decurg din dispozițiile art. 59 și urm. din Legea nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil. Competența de soluționare a cererii transmise autorităților judiciare din România de către Procuratura Republicii Bulgaria, având ca obiect remiterea, în vederea expertizării în scopul verificării autenticității, a unor piese numismatice și arheologice, confiscate de către autoritățile române de la o persoană, cetățean bulgar, împotriva căreia se desfășoară de către autoritățile bulgare competente urmărirea penală pentru săvârșirea infracțiunii de scoaterea fără autorizație peste frontierele statului de obiecte care fac parte din patrimoniul cultural al țării, aparține secției penale a Curții de Apel București, fiind incidente dispozițiile Legii nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internațională. În speță, instanța stabilește că, atâta vreme cât autoritățile bulgare nu au certitudinea faptului că aceste bunuri – a căror remitere au solicitat-o în vederea expertizării – fac parte din patrimoniul cultural național al statului bulgar, nefiind clasate în această categorie, scopul solicitării adresate autorităților judiciare române fiind tocmai acela al verificării autenticității acestora, cererea nu poate fi calificată drept o acțiune civilă în restituirea unor bunuri culturale care au părăsit ilegal teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile ce decurg din dispozițiile art. 59 și urm. din Legea nr. 182/2000. (Decizia nr. 1620 din 23 septembrie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect conflict de competență)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti