« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ICCJ. Neanalizarea existenței legăturii de cauzalitate între fapta imputată și rezultatul produs
15.11.2016 | Cosmina SIMA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât faptul că răspunderea obiectivă, instituită de dispozițiile art. 95 alin. (1) din OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, independentă de elementul vinovăției, nu înseamnă și o răspundere independentă de elementul legăturii de cauzalitate, având în vedere că importanța sa este considerabilă din chiar perspectiva antrenării unei răspunderi civile delictuale obiective. Așadar, dacă instanța a respins ca neutile cauzei respectivele probe solicitate de pârât, probe prin care urmărea demonstrarea lipsei legăturii de cauzalitate între fapta ilicită atribuită în responsabilitatea sa și prejudiciul produs reclamantei, sunt întemeiate criticile formulate prin motivele de recurs relativ la lipsa de preocuparea a instanței de a analiza existența acestui element al răspunderii civile delictuale. Trebuie avut în vedere că instanța a motivat că aspectele ce se dorea a fi dovedite prin acestea erau irelevante faţă de temeiul juridic incident cauzei – art. 95 din OUG nr. 195/2005, care ridică la rang de principiu caracterul obiectiv al răspunderii pentru prejudiciul produs prin poluare, independent de culpă – şi de constatarea accidentului de poluare de către Garda Naţională de Mediu. (Decizia nr. 1255 din 1 iunie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect despăgubiri)

Cosmina Sima

 
Secţiuni: Drept civil, Dreptul mediului, Jurisprudența ÎCCJ, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD