Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
9 comentarii

Un sistem judiciar pe care mi-l doresc: modelul austriac


31.10.2016 | Mădălina Antoaneta VLASE
Secţiuni: Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Mădălina Antoaneta Vlase

Mădălina Antoaneta Vlase

Întrucât în această perioadă există pe bună dreptate o efervescență crescută în rândul colegilor judecători și grefieri legată de condițiile de lucru din instanțele din România și întrucât un nou CSM se arată la orizont, m-am gândit să vă împărtășesc experiența pe care am trăit-o în urmă cu nici o lună în cadrul unui program de schimb între autorități judiciare organizat de European Judicial Training Network.

Am avut, așadar, șansa să mă simt judecător european timp de două săptămâni în Viena, Austria. M-au impresionat încă de la început, bineînțeles, sediile instanțelor de judecată și, în special, sediul Tribunalului Comercial din Viena, unde am petrecut cea de-a doua săptămână, care este situat într-o clădire modernă cu 24 de etaje și parcare subterană pe mai multe niveluri,  cu nimic mai prejos decât cladirea oricărei multinaționale care ar avea de deferit vreo cauză acestei instanțe. Toate instanțele pe care le-am vizitat dispuneau de birouri spațioase și luminoase, fiecare judecător stă singur în birou sau cel mult cu un trainee (similar auditorilor noștri de justiție), iar personalul auxiliar este grupat în două, maxim trei persoane, într-un birou la fel de generos. În birourile judecătorilor există și o masă și câteva scaune pentru eventuale ședințe de cameră de consiliu. Bineînțeles că toată lumea beneficiază de un calculator performant și câte un aparat multifuncțional pe birou și desigur, acces rapid la internet. De asemenea, beneficiază de un intranet foarte bine pus la punct unde primesc zilnic noutăți legislative, revista presei, acces la jurisprudența instanțelor superioare, acces direct la Registrul Comerțului și Cartea Funciară.

Bineînțeles că la ei funcționează deja dosarul electronic, avocații sunt chiar obligați să uploadeze în sistemul informatic al instanței toate documentele direct în format electronic, iar fiecare instanță are un centru (arhivistic) în care aceste documente sunt printate, însă doar pentru uzul judecătorilor. Părțile și avocații consultă dosarul doar online. Părțile neasistate de avocați (lucru rar întâlnit) pot depune și direct scriptic documente, care sunt scanate tot în acest centru și introduse în sistemul electronic.

Fiecare instanță dispune de un număr considerabil de săli de judecată, astfel încât fiecare judecător intră în ședință o dată pe săptămână. Sălile nu sunt mari ca și dimensiuni, dar toate sunt dotate cu mobilier nou și aparatură tehnică. La unele instanțe (cele situate în clădiri istorice), sălile de judecată au și o cameră de deliberare, destinată completelor colegiale. De asemenea, există camere special amenajate pentru audierea minorilor, dotate cu mobilier colorat, jucării, cărți de colorat, pereți animați de personaje din desene celebre.

Sălile de judecată au o altă arhitectură decât la noi, în sensul în care pupitrul judecătorului nu se află la un nivel superior, ci la același nivel cu al părților, respectiv procurorului, iar părțile (inclusiv procurorul) stau fiecare la câte un pupitru față în față, de-a stânga și de-a dreapta judecătorului. În mijloc, ca să închidă cercul, se mai află un pupitru cu un scaun pe care stau părțile sau martorii atunci când sunt audiați, iar în fața acestei scene se află scaunele destinate publicului. Nimeni nu stă în picioare când vorbește, iar în cauzele civile în sens larg avocații și judecătorii nu sunt obligați să poarte robă.

Din completul de judecată nu face parte grefierul, judecătorul dictează în dictafon ceea ce trebuie consemnat, inclusiv declarațiile martorilor, iar această înregistrare merge la dactilografele instanței care apoi transcriu ceea ce a dictat judecătorul. Această măsură a fost impusă de constrângeri bugetare și deși economisește timp în ședință, colegii austrieci apreciau că sistemul nostru este mai bun. La Tribunalul Comercial din Viena, de exemplu, aveau în jur de 8 dactilografe pentru 60 de judecători, ceea ce este insuficient, uneori durând chiar și câteva săptâmâni pentru a se primi încheierea de ședință transcrisă.

Cel mai mult mărturisesc însă că m-au impresionat bibliotecile instanțelor. Niște săli mari, luminoase, cu fotolii comode și cu cărți cât vezi cu ochii, toate așezate ordonat pe rafturi moderne, în care găseai nu doar ultimele apariții de cărți și reviste juridice, în mai multe exemplare chiar, ci și cărți și reviste la zi din domenii conexe dreptului (economie, psihologie, sociologie). Mai mult, bibliotecile erau accesibile nu doar  personalului instanței, ci și avocaților și toată lumea putea să își fotocopieze ceea ce era de interes la vreunul din aparatele moderne puse la dispoziție în acest sens.

În legătură cu volumul de activitate, fiecare complet intra cam cu 3-4 dosare pe ședință de judecată, toate fiind programte în intervale orare clare, iar într-un an un judecător rulează în jur de 120-150 de dosare. Mi s-a părut fantastic să aflu că există posibilitatea să lucrezi cu jumătate de normă (și cu salariul redus corespunzător desigur), justificat de anumite motive personale (probleme de sănătate, copii mici – până la împlinirea vârstei de 7 ani de către aceștia și ulterior reducerea în altă proporție, de exemplu 75%).

Și ei fac cam aceleași statistici ca și noi, legate de operativitate, eficiență, stoc anterior, redactarea în termen a hotărârilor judecătorești, cam cu aceeași periodicitate, doar că la ei se și iau măsuri concrete în urma lor. Președintele și vicepreședintele instanței sunt ajutați de un cabinet format tot din judecători, toți având volumul de muncă redus la jumătate ca urmare a sarcinilor administrative pe care le îndeplinesc. Mă rog, la câte sarcini administrative îndeplinim noi, judecătorii români, dacă le-am lua în calcul la volumul de activitate, nu știu dacă ar mai rămâne ceva și pentru funcția jurisdicțională propriu-zisă.

La ei volumul de activitate este clar normat, nu pe puncte de complexitate, ci pe număr maxim de ore pe care un judecător le poate lucra anual. Fiecare dosar, în funcție de complexitate, are alocat un număr de minute în care este estimat că va fi rezolvat de la început până la final (redactarea hotărârii judecătorești), acestea se contabiliezează pe fiecare judecător și nu trebuie să depășească plafonul stabilit anual.

În Austria funcționează sistemul cu jurați, atât în cauze penale, cât și în restul cauzelor, pe motiv că așa se asigură participarea populației la realizarea justiției, ca a treia putere în stat. Ceea ce mi s-a părut însă mai interesant este că, în cadrul proceselor comerciale, juratul este un expert/ un specialist numit de instanță din domeniul conex care prezintă legătură cu dosarul (de exemplu, un auditor financiar, un consultant fiscal, un inginer într-un anumit domeniu dacă în litigiu este un brevet în această materie, etc.). Acești experți sau specialiști participă la procese în mod voluntar, fără a fi plătiți, atât dintr-un simț civic, cât și din faptul că este o onoare pentru ei să fie numiți să facă parte din completul de judecată, iar acest lucru le aduce recunoaștere profesională, astfel cum mi-a explicat amabil un domn care îndeplinea această funcție într-un proces la care am asistat.

În legătură cu pronunțarea și motivarea hotărârii, colegii noștri austrieci care judecă alte cauze decât cele penale, au două variante: fie pronunță soluția pe loc, în sală, după deliberare, caz în care trebuie să expună pe scurt oral și motivele care au stat la baza acelei soluții, iar părțile au 15 zile la îndemână penrtu a se hotărî dacă fac apel sau nu. Dacă nu se formulează cale de atac și valoarea litigiului nu depășește un anumit plafon, hotărârea se motivează foarte succint, se completează doar un formular în care se rețin părțile, obiectul, situația de fapt și soluția instanței.

A doua variantă este cea în care soluția nu se pronunță în ședință publică, ci cauza se reține în pronunțare, caz în care soluția și motivarea ei se dau împreună în scris. Potrivit codului de procedură, au la dispoziție 4 săptămâni să facă acest lucru, însă în practică un termen de două luni în acest sens este generalizat și considerat rezonabil de toată lumea. Acest termen poate fi prelungit până la 6 luni, în funcție de încărcătura judecătorului, complexitatea cauzelor, etc., iar doar după depășirea celor 6 luni judecătorii sunt pasibili de răspundere disciplinară, nu înainte de o discuție colegială desigur.

În penal, pronunțarea soluției este obligatoriu să fie făcută în ședință publică, imediat după terminarea dezbaterilor, însoțită de prezentarea succintă a motivelor. Și aici, dacă pedeapsa nu depășește un anumit plafon (închisoarea pentru maxim 2 ani) și nu se exercită cale de atac, hotârârea se motivează pe scurt, prin completarea aceluiași formular în care se rețin părțile, obiectul, situația de fapt și soluția instanței.

Cu siguranță ar mai fi multe de spus, dar mă rezum la cele de mai sus. Sunt suficiente pentru a crea un sistem judiciar performant, orientat către pragmatism și accesibilitate facilă pentru justițiabil, precum și a unui mediu de lucru plăcut și stimulant pentru personalul instanțelor.

Sper că colegii noștri care au obținut un loc în viitorul CSM vor lectura acest articol și se vor inspira din ideile de organizare a sistemului judiciar din Austria, cât și a altor țări membre UE, spre a face viața noastră a tuturor mai bună.

Judecător Mădălina Antoaneta Vlase
Judecătoria Sectorului 5 București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro