Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Sergiu-Leon Rus: Este normal ca magistraţii să aibă salarii mai mari decât alte categorii de bugetari
01.11.2016 | Mihai ŞOICA

Secţiuni: Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Sergiu-Leon Rus

Sergiu-Leon Rus

Mihai Șoica: De ce ați spus că pensiile judecătorilor și procurorilor trebuie limitate?

Sergiu-Leon Rus: În primul rând, discuţia trebuie să înceapă cu un pas mai devreme. Adică cu problema pensiilor speciale: sunt justificate sau toate pensiile publice ar trebui stabilite în sistem contributiv. Părerea mea este că toate pensiile ar trebui să fie astfel stabilite, în funcţie de contribuţiile efective. Pensia specială este profund injustă din punct de vedere al solidarităţii sociale şi poate da loc unor situaţii absurde. De exemplu, există beneficiari de pensii speciale din magistratură care să nu fi fost mai mult decât câteva luni magistraţi, la finalul carierei. Cazurile sunt numeroase, exista la un moment dat o practică destul de răspândită, mai ales când se putea intra în sistem şi pe baza vechimii juridice de 10 ani, fără examen, de introducere în magistratură a unor pensionabili care după câteva luni, un an ieşeau la pensie din calitatea de magistrat. Acum nu mai există posibilităţi atât de ample, însă persoanele respective beneficiază în continuare de pensia specială dobândită în virtutea a doar câteva luni lucrate efectiv ca magistrat.

Mihai Șoica: Totuși, un magistrat ar trebui protejat și în timpul activității, prin acordarea unui salariu mai mare, și, după pensie, cu o pensie suficient de mare! Dacă nu ar exista un astfel de sistem de protecție, nu credeți cu sistemul de justiție ar fi lovit crunt de corupție?

Sergiu-Leon Rus: Da, un magistrat ar trebui protejat în timpul activităţii, însă protecţie nu înseamnă doar salariu. Este normal ca magistraţii să aibă salarii mai mari decât alte categorii de bugetari, însă proporţia, bunăoară, dintre salariul şi venitul minim şi venitul mediu net pe economia naţională, sau între judecător şi medic sau profesor, trebuie stabilit prin dialog social, prin consultarea societăţii, nu pe alte căi.

Mihai Șoica: La ce fel de căi vă referiți?

Sergiu-Leon Rus: De exemplu, prin negocierea separată de către fiecare categorie de bugetari a statutului propriu din punct de vedere al remunerației. Uneori au fost chiar și amenințări cu greva sau chiar grevă. Metode licite sau mai puțin licite.

Mihai Șoica: Spuneți că este o mafie a pensiilor speciale în magistratură, mafie din care fac parte oameni care nu au fost judecători minim 25 de ani?

Sergiu-Leon Rus: Spun doar că anumite portiţe legale au fost utilizate la un anumit moment în trecut şi care au dus la situaţii curioase şi injuste. Mai mult decât atât, după ce vom avea datele complete pe care le-am cerut Consiliului Superior al Magistraturii.

Mihai Șoica: Exista astfel de portițe legale care permit unui angajat al Justiției, să zicem unuia care a lucrat toata viața într-o funcție juridică, să devină la finalul carierei judecător și să primească pensie de magistrat?

Sergiu Rus: Da, dar acum doar dacă ia examenul de intrare în magistratură. Există, pe de altă parte, o mulţime de personal asimilat judecătorilor şi procurorilor, care iau pensie de magistrat numai din această calitate, fără să fie nevoit să treacă ca magistrat.

Mihai Șoica: Cât ar trebui să fie pensia maximă pentru un magistrat?

Sergiu-Leon Rus: Eu spun că suma de 10.000 lei este maximul pe care îl apreciez justificat social în sistemul public de pensii. Nu este normal să existe categorii cu pensii mai mari, de aceea răspunsul meu vizează direct plafonul maximal.

Mihai Șoica: Iar magistrații care au pensii de 20.000 de lei și mai mari, chiar de 40.000 de lei, cum au reușit să obțină astfel de pensii? Prin frauda? Dacă ținem cont că pensia magistratului se calculează cu ultimul venit brut?

Sergiu-Leon Rus: Nu pot să speculez, ar fi nevoie de verificarea fiecărui caz în parte. Nu exclud din start existenţa în cadrul pensiilor speciale a unor cazuri de posibile fraude. Deşi legea specifică expres ce înseamnă venitul brut considerat bază de calcul, nu putem cauţiona aprioric şi în bloc corectitudinea tuturor adeverinţelor de venit eliberate de serviciile economice ale instanţelor şi parchetelor. Dar asta este deja treaba Curţii de Conturi și a Casei de Pensii.

Mulțumim EVZ.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti