Ascensiunea roboților – o veste bună sau rea pentru afaceri și societate?
01.11.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Selected, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

În 2005 existau mai puțin de un milion de roboți. În prezent există 1,8 milioane, iar în trei ani vor ajunge până la aproximativ 2,6 milioane. Putem spune că roboții industriali sunt în plină ascensiune.

Tehnologia joacă deja un rol major în sectorul de producție industrială. Dar, pe măsură ce roboții devin mai performanți și mai sofisticați, se așteaptă ca impactul lor să se resimtă treptat în mai multe industrii – inclusiv în sectorul serviciilor, care însumează cele mai multe locuri de muncă în economiile industrializate – sunt de părere experții PwC.

Liderii de afaceri iau deja în considerare aceste schimbări și le integrează în strategia lor. Conform sondajului PwC Global CEO Survey 2016, 77% dintre executivi cred că progresele tehnologice reprezintă mega tendința care va transforma cel mai mult modul în care companiile interacționează cu toate părţile interesate (stakeholders) (a se vedea graficul 1).

Graficul 1: Majoritatea liderilor de afaceri se așteaptă ca progresele tehnologice să transforme sectorul lor de activitate

14067480_1069244123170193_1156951943753676902_n

Tehnologia poate să reducă costurile și să crească eficiența. De exemplu, robotica poate ajuta companiile să-şi utilizeze mai bine capitalul și să crească marjele. Astfel, cererea pentru forme tradiționale de investiții, cum ar fi în depozite şi utilaje, ar putea la rândul ei crește. De asemenea, prețul bunurilor și serviciilor ar putea scădea – sau crește într-un ritm mai lent – dacă companiile transferă aceste câștiguri de productivitate către consumatori prin prețuri mai mici, ceea ce ar şi trebui să facă atâta timp cât piețele sunt competitive.

Dar ce impact ar putea avea schimbările tehnologice tot mai rapide asupra locurilor de muncă?

unnamedEste de așteptat ca tehnologia care completează mâna de lucru să aibă mai puține efecte adverse asupra locurilor de muncă decât tehnologia care o dislocă. În multe sectoare de servicii pentru consumatori, de exemplu, în cele în care contactul uman este esențial, există mai puțin interes ca roboții să înlocuiască oamenii – cel puțin pentru moment„, a declarat Ionuţ Sas, Partener, Consultanţă Fiscală, membru al grupului de servicii pentru sectorul Tehnologiei, Media şi Telecomunicaţiilor, PwC România.

Cu toate acestea, în alte zone automatizarea poate prezenta o amenințare mai mare la adresa locurilor de muncă – deși amploarea acestei amenințări variază; Frey și Osborne (2013) estimează că aproximativ 47% din locurile de muncă actuale din SUA sunt expuse riscului în următoarele două decenii, comparativ cu un studiu al OCDE care plasează cifra la doar 9%. Tehnologiile digitale creează şi noi locuri de muncă, așadar efectul nu este în totalitate unul negativ.

„Inovațiile tehnologice reprezintă o forță disruptivă pentru companii și angajați. Dar pentru acele afaceri care se pot adapta mai rapid la noile tehnologii, precum și pentru angajații care dețin competente pe care mașinile nu le au în prezent – cum ar fi creativitatea și empatia – progresele tehnologice le-ar putea aduce câștiguri substanțiale„, adaugă Ionuţ Sas.

Se simt beneficiile redresării economice la nivelul gospodăriilor?

Economiștii PwC au analizat cheltuielile gospodăriilor (pe persoană), din economiile grupului G7, ca un indice al redresării după criza economică globală. Rezultatul la care au ajuns este că redresarea din punct de vedere al cheltuielilor reale ale gospodăriilor (pe persoană) nu a ținut pasul cu redresarea PIB-ului real în majoritatea celor 12 economii analizate (a se vedea tabelul 2).

Tabelul 2: În economiile din grupul G7, cheltuielile reale ale gospodăriilor (pe persoană) rămân sub nivelul din perioada pre-criză din Marea Britanie și Italia

1122990ggg0

Acești indici conturează o imagine mai puțin optimistă asupra redresării post-recesiune și prezintă o provocare pentru companiile axate pe bunuri de consum și servicii, dat fiind faptul că veniturile lor sunt mai sensibile la obiceiurile de cheltuieli ale gospodăriilor. Acest aspect subliniază ideea că unele companii ar trebui să se uite dincolo de tendințele PIB atunci când fac proiecții de venituri„, a conchis Ionuţ Sas.

:: raportul

Despre PwC
Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 223.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti