Noua propunere de Directivă a Consiliului privind o bază impozabilă comună intenționează să „atribuie venitul în locul în care este creată valoarea”
9 noiembrie 2016 | Dan BĂDIN, Daniel PETRE
Directiva relansată aduce anumite modificări esențiale celei din 2011, și anume:
– Aplicabilitatea obligatorie în cazul companiilor multinaționale
– Abordarea pas cu pas: consolidarea este amânată, accentul punându-se în acest moment pe a crea condițiile necesare pentru un cadru eficient comun de impozitare în cadrul UE.
Abordarea în două etape constă în următoarele:
a) Primul pas (bază impozabilă comună – CCTB): grupurile multinaționale, cu vânzari globale de minim 750 de milioane de euro, ar fi subiectul unui set unic de reguli pentru calcularea profiturile impozabile în UE.
b) Pasul doi (bază impozabilă comună consolidată – CCCTB): CCCTB ar introduce reguli de consolidare, repartizare bazată pe formule și o administrare fiscală de tip „ghișeu unic”. Pierderile într-un stat membru al UE ar putea fi recuperate din profiturile dintr-un alt stat membru.
Cui se aplică dispozițiile Directivei?
Societăților stabilite în UE, inclusiv sediilor permanente ale acestora în Statele Membre și societăților din state terțe, în ceea ce privește sediile lor permanente în UE, cu condiția îndeplinirii de către acestea a unor condiții (e.g. venituri la nivel de grup ce depășesc 750 mil. EUR, companii supuse impozitului pe profit/altor impozite similare, etc.)
Cum se va modifica tratamentul fiscal?
Directiva va acționa asemenea unui instrument de atribuire a venitului locului unde este creată valoarea, în baza a trei factori (i.e. active, forță de muncă și vânzări).
Din perspectiva impozitului pe profit, Directiva propune un set de reguli specifice, de exemplu: super-deduceri pentru cheltuielile de cercetare și dezvoltare, o indemnizație pentru creștere și investiții, condiții de deductibilitate a cheltuielilor cu dobândă, măsuri de prevenire a evaziunii fiscale, condiții de recuperare a pierderilor fiscale înregistrate de o subsidiara imediată etc.
Statele Membre vor continua să aplice propria rată a impozitului pe profit.
Când vor intra în vigoare dispozițiile directivei? În momentul de față, propunerea privind CCTB este examinată de către Consiliu în vederea aprobării la momentul la care se va ajunge la un consens politic.
În cazul aprobării în unanimitate de către Statele Membre, directiva CCTB ar trebui implementată în legislațiile Statelor Membre până la data de 31 decembrie 2018. Al doilea pas, privind consolidarea, ar fi implementat la nivelul acestor legislații până la data de 31 decembrie 2020.
Dan Bădin, Partener DELOITTE ROMANIA
Daniel Petre, Director DELOITTE ROMANIA
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro