Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Legislația aduce modificări cu privire la persoanele care pot contribui la sistemul public de pensii
11.11.2016 | Raluca BONTAŞ, Adrian STOIAN

Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Raluca Bontaş

Raluca Bontaş

Adrian Stoian

Adrian Stoian

Cui i se aplică prevederile acestei legi?

Legea nr. 186/2016 se aplică persoanelor fizice care nu au calitatea de pensionari și care doresc să-și completeze stagiul de cotizare în sistemul public de pensii pentru perioade din trecut în care nu au avut calitatea de asigurați.

Perioadele pentru care se poate efectua plata contribuției sunt cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condițiile de vârstă standard de pensionare, așa cum sunt prevăzute prin lege, și reprezintă perioada de timp între data încheierii contractului de asigurare și ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Reguli de asigurare și plată

Pentru a beneficia de prevederile acestei legi, ȋn termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acesteia (până pe 26 aprilie 2017) persoanele interesate pot ȋncheia un contract de asigurare socială cu Casa de Pensii din raza teritorială de domiciliu ori reședință, potrivit modelului prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.

Contribuția de asigurări sociale datorată se va calcula prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuției de asigurări sociale pentru condiții normale de muncă. Baza lunară de calcul se va constitui cel puțin din valoarea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată și nu va putea fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Plata contribuției de asigurări sociale se va putea efectua într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.

Raluca Bontaş, Director DELOITTE ROMANIA
Adrian Stoian, Senior Manager DELOITTE ROMANIA

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti