Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
2 comentarii

Decizia de concediere pe alte motive decât cele disciplinare va putea fi comunicată în mod valabil salariatului prin email, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție
03.11.2016 | Andrea GRIGORAȘ, Gabriela ILIE

JURIDICE - In Law We Trust
Andrea Grigoraș

Andrea Grigoraș

Gabriela Ilie

Gabriela Ilie

Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 34/2016, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispozițiilor art. 76 din Codul muncii se va putea comunica prin poștă electronică; termenul de contestare al deciziei de concediere va curge de la data comunicării către salariat prin intermediul emailului.

Implicațiile Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 34/2016

Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei nr. 34/2016, angajatorii vor putea comunica salariaților deciziile de concediere (cu excepția deciziei de concediere pe motive disciplinare) prin intermediul emailului, dacă sunt respectate următoarele condiții:
– salariații au comunicat angajatorului datele de contact necesare, i.e. adresa de email;
– există o uzanță între salariați și angajatori privind comunicarea prin email.

În acest caz, decizia de concediere comunicată prin email, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte cerințele impuse de dispozițiile art. 76 din Codul muncii, însă nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică.

Termenul de contestare al deciziei de concediere va curge de la momentul comunicării sale salariaților prin intermediul emailului.

Decizia Înaltei Curți de casație și Justiție va avea un impact major în practică, ușurând semnificativ sarcina angajatorului de a comunica salariaților decizia de concediere. Decizia este salutară, mai ales în contextul în care practica a relevat o reală dificultate în comunicarea deciziilor de concediere salariaților în cauză.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție va deveni obligatorie numai după publicarea sa în Monitorul Oficial. Pentru mai multe detalii vă rugăm nu ezitați să ne contactați.

Avocat Andrea Grigoraș
Managing Associate REFF & ASOCIAȚII

Avocat Gabriela Ilie
Avocat Senior REFF & ASOCIAȚII


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Decizia de concediere pe alte motive decât cele disciplinare va putea fi comunicată în mod valabil salariatului prin email, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție”

 1. Amelia FARMATHY spune:

  Intr-adevar, vor fi interesante argumentele. In special cele referitoare la cum poate lua cunostinta de concedierea prin email salariatul arestat? Si nu ma refer la cel arestuit la domiciliu.
  O sa lectureze gardienii mail-urile?
  Come on…
  Si sunt, de asemenea, curioasa, de unde diferenta aceasta intre posibilitatea comunicării prin email a tuturor formelor de concediere, mai putin cea disciplinara.

 2. Amelia FARMATHY spune:

  Poate se va o incheiere de indreptare a erorii materiale prin care sa se alăture exceptiei concedierii de la art. 61 alin. 1 lit. a din Codul muncii si concedierea de la litera b.
  A îndreptat, daca imi aduc eu bine aminte, CC, o decizie printr- ” erata”, de ce nu ar fi posibila o încheiere de indreptare a erorii materiale si intr-o HP?
  Măcar asa rezolva un aspect foarte delicat, care va ajunge pe la CEDO. Daca instanta, pe baza HP acesteia, va respinge, ca tardiva, contestatia salariatului arestat sau care a fost arestat la momentul comunicării, prin mail, a deciziei de concediere.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.