Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Decizia de concediere pe alte motive decât cele disciplinare va putea fi comunicată în mod valabil salariatului prin email, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție
03.11.2016 | Andrea GRIGORAȘ, Gabriela ILIE

Secţiuni: Cyberlaw, Dreptul muncii, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andrea Grigoraș

Andrea Grigoraș

Gabriela Ilie

Gabriela Ilie

Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 34/2016, decizia de concediere individuală emisă potrivit dispozițiilor art. 76 din Codul muncii se va putea comunica prin poștă electronică; termenul de contestare al deciziei de concediere va curge de la data comunicării către salariat prin intermediul emailului.

Implicațiile Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 34/2016

Începând cu data publicării în Monitorul Oficial a Deciziei nr. 34/2016, angajatorii vor putea comunica salariaților deciziile de concediere (cu excepția deciziei de concediere pe motive disciplinare) prin intermediul emailului, dacă sunt respectate următoarele condiții:
– salariații au comunicat angajatorului datele de contact necesare, i.e. adresa de email;
– există o uzanță între salariați și angajatori privind comunicarea prin email.

În acest caz, decizia de concediere comunicată prin email, în format PDF accesibil electronic, trebuie să respecte cerințele impuse de dispozițiile art. 76 din Codul muncii, însă nu şi pe cele impuse de Legea nr. 455/2001, referitor la înscrisul în formă electronică.

Termenul de contestare al deciziei de concediere va curge de la momentul comunicării sale salariaților prin intermediul emailului.

Decizia Înaltei Curți de casație și Justiție va avea un impact major în practică, ușurând semnificativ sarcina angajatorului de a comunica salariaților decizia de concediere. Decizia este salutară, mai ales în contextul în care practica a relevat o reală dificultate în comunicarea deciziilor de concediere salariaților în cauză.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție va deveni obligatorie numai după publicarea sa în Monitorul Oficial. Pentru mai multe detalii vă rugăm nu ezitați să ne contactați.

Avocat Andrea Grigoraș
Managing Associate REFF & ASOCIAȚII

Avocat Gabriela Ilie
Avocat Senior REFF & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti