« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Stabilitatea financiară există pentru judecători și procurori. Ce factori influențează aplicarea legii și demnitatea?
03.11.2016 | Robert WILLIAMS

JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Stabilitatea financiara a magistratilor si a procurorilor este data de prevederile legale tocmai pentru a nu fi tentati ori pusi in situatii neplacute care ar putea afecta demnitatea si aplicarea legii.

Magistrati sau procurori, aspectul financiar este foarte serios datorita inechitatilor din grila de salarizare, uneori fiind diferente de 100 la suta la incasarea salariului. Acest aspect nu poate fi unul minor comparativ cu celelalte situatii in care se ajunge la un esec personal si distrugerea imaginii, demnitatii de magistrat sau procuror.

Factorii neconstitutionalitate, inflatia legislativa si lipsa unei infrastructuri (IT, Imobiliare, personal, accesul la informatie, evaluarea defectuoasa, etc) contribuie la uzura magistratilor si a procurorilor, inclusiv al personalului (grefieri, arhivari, agenti procedurali, etc,), inainte de termenul dorit pe hartie si diferite proiecte experiment.

Specificul romanesc este unul clar infractional si procesoman. Cifrele depasesc toate asteptarile europene, toate previziunile si incercarile de a tempera inclinatia catre infractiune si actiuni in instanta. Numarul de cauze alocate este fantastic, comparativ cu visul european de judecator si justitiabil.

Lipseste educatia in aceasta ecuatie?

Sanctiunile sunt date de catre CSM magistratilor si procurorilor, in urma sesizarii Inspectiei Judiciare de catre justitiabili, institutii, ONG-uri si alte entitati.

Motivele sunt diverse: tergiversari, comportamentul fata de colegi si justitiabil, redactarea cu intarziere a motivarilor, etc. Din punct de vedere sociologic este o mare problema pentru ca afecteaza rezultatul final, si anume, aplicarea legii, or justitiabilii si Opinia Publica sunt extrem de atenti la tot ce inseamna justitie.

La acest capitol, educatia si selectia viitorilor magistrati trebuie regandita?

Coruptia! Acest fenomen a daramat cel mai vizibil credibilitatea sistemului judiciar. Daca cele aratate mai sus sunt oarecum invizibile Opiniei Publice, coruptia, in schimb, este egala cu apocalipsa.

Fratiile, cumetriile, nepotismul, prieteniile sunt inca prezente in sistemul judiciar. Acest lucru se resimte. Chiar daca nu atat de puternic comparativ cu anii trecuti, numarul magistratilor si al procurorilor arestati pentru coruptie este unul ingrijorator.

In acest context, explicatiile sunt pur subiective. Modelul de justitie si societate privit si exemplificat de catre ,,analistii” ori ,,justitie tv” este departe de a fi realitate. Fiecare cetatean roman poate contribui prin atitudine si respect fata de propriile legi si poate detensiona si face economie serioasa din impozite si taxe .

Educatia, respectul integritatea, reputatia, impartialitatea si aplicarea legii mult visate depind  in intregul lor de societate, care, din pacate, nu poate oferi o solutie pe termen mediu si lung.

Robert Williams
Redactor șef News247WorldPress

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.