« Flux noutăţi
JURIDICE.ro
JURIDICE

Lavinia Tec: Decanatul și Consiliul nu trebuie să fie imaginate ca și cluburi închise, secrete
03.11.2016 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alina Matei

Alina Matei

Lavinia Tec

Lavinia Tec

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Lavinia Tec, pentru că ați acceptat să acordați un interviu cititorilor J. V-ați depus candidatura pentru funcția de Decan al Baroului Timiș. Cum ați luat decizia de a candida? Motivația de ce a fost dată?

Lavinia Tec: La rândul meu, vă mulțumesc pentru propunerea pe care mi-ați făcut-o, aceea de a vă acorda acest interviu. Așa este, mi-am depus candidatura pentru funcția de Decan al Baroului Timiș. Experiența de consilier în cadrul  Consiliului Baroului Timiș acumulată în ultimii 9 ani, cea de avocat, dobândită în 18 ani de avocatură, cea de cadru didactic și formator la INPPA, m-au ajutat să fac o radiografie din mai multe unghiuri a Baroului Timiș și, de asemenea, să-mi creez o viziune despre cum ar trebui să arate Baroul nostru în era în care trăim. Însă o viziune fără acțiune rămâne doar un vis, spunea cineva. Prin urmare, am decis că a sosit timpul să mă angajez și mai mult în conducerea Baroului, să acționez și să fac primul pas: să mă prezint în fața colegilor cu un program de candidatură care să răspundă nevoilor actuale ale avocaților din Timiș.

Alina Matei: Citind proiectul dumneavoastră mi-am zis: Dar despre ce barou e vorba? Din ce secol? Cum de este nevoie de atât de multe lucruri? Dar să abordăm problemele pe rând. Uitându-mă pe Google maps să văd cum arată sediul Baroului Timiș, am zărit o plăcuță pe care scrie Baroul Timiș și, coroborat cu informațiile de contact de pe site-ul Baroului, apare ca deține un etaj. Un Barou într-un etaj. Google maps e actualizat? Tot acolo va fi și peste 5 ani?

Lavinia Tec: Baroul Timiș deține în coproprietate cu Filiala Timiș a Casei de asigurări a avocaților un spațiu în suprafață de aproximativ 300 mp, cu o sală de 100 mp în care se organizează festivitatea de depunere a jurământului de către cei care intră în profesia noastră, se desfășoară cursurile de pregătire profesională, conferințe și alte evenimente dedicate avocaților. Nu vă pot spune acum dacă peste 5 ani Baroul va fi în același spațiu, deoarece achiziția unui imobil cu destinația de sediu este influențată, pe de o parte, de starea de coproprietate existentă acum între Barou și Filiala Casei, iar pe de altă parte, de resursele financiare disponibile. În mod cert vă pot spune că îmi doresc, ca și mulți alți colegi, un sediu modern, echipat corespunzător pentru a fi accesibil și adecvat avocaților. Dar, deși necesitatea unui sediu corespunzător este evidentă, aceasta nu influențează demersul lucrurilor și implementarea propunerilor din programul meu de candidatura. Să nu uităm că trăim într-o eră a tehnologiilor avansate de comunicare și informații care ne pot facilita punerea în aplicare a multor măsuri.

Alina Matei: Apoi m-am întrebat dacă nu cumva decizia de a candida și de a face ceva pentru Barou vine și din mini-disperarea că anii au trecut în zbor și nu au fost struniți să aducă progresul și pentru comunitatea din jurul Baroului Timiș. De ce pașii au fost mici? Unde să ne uităm după cauze?

Lavinia Tec: Așa este. Anii au trecut dar Baroul nostru a rămas în urma lor. Dintr-un Barou implicat activ în interiorul profesiei, conectat internațional și vizibil pe plan național, în ultimii 4 ani Baroul Timiș a regresat. Cred că nu a existat nici viziune, nici voință pentru ca Baroul nostru să fie aliniat la standardele naționale și internaționale la care se găsesc, azi, multe alte barouri. Dacă până în anul 2012, Baroul Timiș avea relații de colaborare cu alte barouri din țară și din străinătate (Franţa, Spania, Serbia), după anul 2012, toate aceste colaborări au încetat din cauza dezinteresului la nivelul Consiliului Baroului Timiș pentru continuarea, consolidarea și dezvoltarea relațiilor internaționale. Utilizarea neadecvată și deficitară a resurselor financiare este și ea una dintre cauzele regresului Baroului Timiș. Lipsa transparenței decizionale este un simptom al lipsei unui plan strategic de dezvoltare în folosul tuturor avocaților din Barou. Spre exemplu, încheierea unui contract de antrepriză pentru obiectivul ”Vila avocaților” de la Văliug, în condiții juridice și financiare total dezavantajoase pentru Barou, fără ca acesta să fi fost aprobat în Consiliu, precum și executarea necorespunzătoare a acestuia au cauzat Baroului un prejudiciu de aproximativ de 100.000 Euro, reprezentând plăți efectuate în avans pentru lucrări care nu s-au realizat deloc, lucrări executate necorespunzător, plăți nedecontate. La propunerea unor consilieri, după o lungă perioadă de dezbateri, s-a ajuns la un consens în privința formulării unei acțiuni civile în vederea recuperării prejudiciului. La aceasta se adaugă superficialitatea în decontarea cu societatea de asigurări pentru acoperirea daunelor.

Alina Matei: Sunteți membru al Consiliului Baroului Timiș de 3 mandate. Cârcotașii v-ar întreba și de ce măcar nu s-au discutat proiectele pe care dumneavoastră le susțineți pentru a fi ales Decan? De ce nu au curs ca pe un tobogan proiectele şi realizările?

Lavinia Tec: Pentru realizarea oricărui proiect este nevoie de o viziune comună sau de susținere din partea Consiliului. În ultimii 2 ani, în cadrul Consiliul Baroului Timiș s-a format un grup de consilieri care influențează întregul proces decizional. Prin urmare, este lesne de înțeles cât de ușor sau de greu se poate adopta o hotărâre dacă decizia este dictată de interese personale. Cu toate acestea, am speranța că modul în care se adoptă azi hotările se poate schimba după aceste alegeri, indiferent dacă voi primi sau nu votul de încredere al colegilor. Cred că, în calitate de consilier, este necesar să-ți începi mandatul pornind de la premisa că un Consiliu ar trebui să fie întotdeauna în slujba avocaților care l-au ales, fără ca relațiile interpersonale dintre consilieri sau orgoliile personale să afecteze realizarea proiectelor care răspund nevoilor reale ale colegilor avocați. Pentru că funcția trece, trebuie să ai grijă ce lași în urma ta. Cred că oamenii sunt judecați atât pe Pămînt cât și în Cer nu după ce și câte funcții au avut, nu după câte premii și diplome au acumulat, ci după ce au făcut, după modul în care au acționat.

Alina Matei: Cum trebuie să fie un Decan? Alegerea într-o asemenea funcţie ar trebui să apropie Decanul de avocaţi. Când spui că un avocat e Decan sau consilier ai în imagine un avocat care toată ziua are treabă şi, la un moment dat, printre picături, îşi ia în serios rolul de Decan sau consilier. Adică nu este doar Decan sau consilier. Este şi Decan sau consilier.

Lavinia Tec: Un Decan trebuie să fie în permanență conectat cu toți avocații din Barou, să construiască platforme de comunicare cu aceștia, să afle nevoile lor, să le ofere susținere în formarea continuă, să le creeze oportunități de implicare. De asemenea, un Decan trebuie să reprezinte membrii Baroului în cadrul și în afara profesiei.

Alina Matei: Veţi reorganiza cu totul altfel funcţionarea Baroului Timiş, dacă veţi fi aleasă, orientându-l spre avocaţi. De la rolul important al prodecanului, până la stabilirea unui program de audienţe pentru avocaţi, realizat prin rotaţie de membri Consiliului. Vreţi ordine. Vreţi predictibilitate. Vreţi ca avocaţii să aibă uşa deschisă. Cum veţi face toate astea?

Lavinia Tec: Am speranța că această viziune va fi împărtășită de noul Consiliu astfel încât se va implica, alături de mine, în reorganizarea funcționării Baroului. Sunt conștientă că nu voi putea putea implementa întreaga platformă singură, ci doar împreună cu o echipă de consilieri care își dorește să își asume o redefinire a rolurilor și a implicării fiecărui membru al Consiliului, devenind în acest mod un Barou îndreptat înspre membrii săi. Din interacțiunea pe care am avut-o cu colegii avocați, am constatat că aceștia își doresc cu adevărat un Barou cu ferestre și uși deschise spre ei.

Alina Matei: Vă doriţi o transparenţă mai mare. Cred că modelul urmat de Baroul Dolj care publică ordinea de zi a fiecărei şedinţe de Consiliu, şi apoi ce s-a hotărât şi cine duce la îndeplinire ar trebui să fie urmat de toate barourile din ţară. O publică nu de ieri, de ani de zile. Procedând astfel, Baroul Dolj dovedeşte o forţă deosebită, un respect deosebit pentru avocaţii din comunitatea lor şi o transparenţă pe măsură. De ce se nu fie publică periodic ordinea de zi a ceea ce se va discuta în şedinţa de Consiliu?

Lavinia Tec: Iată de unde nevoia de transparență. Simțul apartenenței sau al afilierii la o organizație profesională este dat de modul în care organele de conducere se raportează la tine, de modul în care te tratează. De multe ori am auzit colegii avocați spunând: ”Baroul nu face nimic pentru mine”. Îmi propun să schimb această percepție și să devenim o entitate profesională care are grijă de membrii săi. Informarea și transparența sunt instrumentele necesare și adecvate pentru a asigura avocaților din Baroul Timiș sentimentul că aparțin cu adevărat acestuia și că nevoile lor sunt importante pentru organele de conducere. Decanatul și Consiliul nu trebuie să fie imaginate ca și cluburi închise, secrete, pentru că acolo se iau decizii privind o întreagă comunitate profesională, iar nu în interesul unuia sau câtorva persoane. Deși o parte din consilieri a solicitat în ultimii 4 ani informarea avocaților cu privire la situația financiară, atât în cadrul adunării generale, cât și pe site-ul baroului, a existat opoziția majorității, ceea ce a produs tot felul de suspiciuni asupra modului de utilizare a fondurilor Baroului. Din păcate, deși la nivelul Consiliului Baroului Timiș s-a luat decizia de a publica pe site hotărârile sale, această decizie nu a fost dusă la îndeplinire. Mai mult decât atât, s-a hotărât ca deciziile care vizează patrimoniul Baroului, investițiile, achizițiile, să nu fie făcute publice. Nici măcar această decizie nu a fost adusă la cunoștința colegilor avocați. Nu mai vorbim de publicarea situației financiare, față de care a existat o opoziție vehementă în Consiliu.

Alina Matei: Din temelii vreţi să modificaţi şi site-ul baroului, Rubricile pe care doriţi să le regăsiţi pe site sunt de bun-simţ şi ar fi trebuit să existe de mult pe pagina unui site din secolul XXI. Lipsa lor nu arată ca o casă fară cărţi, dar cu rafturi pentru cărţi?

Lavinia Tec: Fără îndoială că actualul site dezvăluie un Barou sărac din perspectiva informării, activităților și conexiunilor. Formatul site-ului, așa cum este azi, este rezultatul viziunii unor colegi consilieri. Într-o eră digitalizată și interconectată ușor prin intermediul tehnologiei moderne a informației, am convingerea că site-ul ar trebui să fie principala sursă de conectare, informare și formare profesională.

Alina Matei: Un barou cu aproape 900 de avocaţi este un barou mare. Din program reiese că v-aţi gândit şi la mamele avocat, şi la avocaţii seniori, si la tinerii avocaţi. Avocaţii se bucură şi îi bucură pe alţii. Cum să organizaţi evenimentele dedicate fiecărei categorii de avocaţi dacă lipseşte ingredientul principal, resursa financiară?

Lavinia Tec: Resurse financiare sunt suficiente pentru a realiza proiectele propuse. Unul dintre proiecte, acela ca Baroul să suporte taxa aferentă anului II de stagiu de pregătire profesională a avocaților stagiari, a și fost realizat la ultima ședință de Consiliu. Din informațiile pe care le am, pot spune că Baroul Timiș este pionier în acest demers. Sper ca în următorii ani resursele financiare ale Baroului vor crește. Când fac această afirmație, mă gândesc foarte serios la oportunitățile de accesare a fondurilor europene pe care Baroul nostru ar trebui să le folosească. Referitor la includerea tuturor categoriilor de avocați în proiectele propuse, viziunea mea este aceea de a utiliza o parte din resurse pentru nevoile profesionale și sociale ale avocaților. Dacă fiscalizarea profesiei și taxele profesionale pe care trebuie să le suporte îi impovărează destul pe avocați, atunci ar trebui măcar să utilizăm pentru ei, în mod rațional, o parte din ceea ce colectează Baroul. Această concepție se reflectă în proiectele asumate de mine.

Alina Matei: Softul achiziţionat anul acesta de Baroul Timiş distribuie oficii aceloraşi avocaţi? Şi softul ăsta ce pişicher e…

Lavinia Tec: Softul achiziționat și implementat de Barou este cel mai performant din sistemul de procesare a datelor privind distribuirea oficiilor. La o analiză atentă a datelor furnizate de acest soft se constată favorizarea unui număr restrâns de avocați. Având în vedere că programul funcționează pe baza datelor introduse în sistem, rezultă că nu softul în sine este cauza problemei, ci faptul că nu se introduc corect și complet datele necesare pentru funcționarea programului la parametrii proiectați. Prin urmare, rezultatul scontat – distribuirea echilibrată a oficiilor între cei care și-au manifestat opțiunea de presta activitate de asistență juridică gratuită – nu poate fi atins.  O altă problemă legată de oficii, asupra cărei am atras atenția în Consiliul Baroului, este aceea a modului în care sunt aplicate prevederile legii în resortul asistenței judiciare și extrajudiciare în materie civilă. Gratuitatea asistenței judiciare este concepută de legiuitor ca un beneficiu acordat justițiabilului, iar nu ca o sarcină gratuită sau neremunerată pentru avocat. De aceea, activitatea avocaților implicați în activitatea de asistență judiciară și extrajudiciară în materie civilă trebuie remunerată și în Baroul Timiș conform Protocolului încheiat de UNBR și Ministerul Justiției. Avocatura pro-bono este o opțiune pentru avocat, iar nu o obligație și are legătură cu activitatea de voluntariat, pe cât de răspândită în Occident pe atât de rară la noi.

Alina Matei: Fondurile europene sunt, în opinia dumneavoastră, soluţia pentru o finanţare a Baroului. Cine să aloce timp pentru realizarea proiectelor? Trebuie făcute o sumedenie de hârtii, de urmărit…

Lavinia Tec: Avem colegi avocați care au fost implicați în astfel de proiecte, alții care sunt specializați în accesarea de fonduri și care doresc să se implice și au inițiative în acest sens. În perioada 2004-2012, Baroul Timiș, împreună cu alte barouri din Franța, a accesat astfel de fonduri prin proiecte comune. Este o oportunitate să implicăm resursele umane valoroase pe care le avem și am convingerea că tinerii avocați vor dori să participe la astfel de proiecte. M-am gândit că unul dintre departamentele din Consiliu ar trebui să aibă ca activitate accesarea de fonduri europene si relațiile internaționale.

Alina Matei: Susţineţi o formare profesională a avocaţilor nu de formă, ci potrivită să ofere călăuzirea în lumea mare a avocaturii. Cum o puteţi transforma nu într-o goană de a aduna puncte necesare într-un an, ci ca pe o utilitate comună a avocaţilor şi Baroului?

Lavinia Tec: Încă din timpul facultății încerc, alături de colegii mei de la Facultatea de Drept din cadrul UVT, să-i motivez pe studenți să dobândească un nivel ridicat de cunoștințe în domeniul juridic. Celor care doresc să îmbrățișeze profesia de avocat, le comunic încă din anul I de studii, că ceea ce livrăm noi, avocații, pe piața serviciilor juridice este acel know-how sau savoir-faire pe care-l obții numai dacă te pregătești continuu și temeinic. Parafrazându-l pe Albert Einstein, principala sursă a progresului, a evoluției în orice domeniu, în orice carieră este curiozitatea. Nu este suficient să fii instruit, ci să fii curios cum să aplici informația, cum să o folosești, în ce resort o poți utiliza. Și, slavă Domnului, în profesia noastră, ne confruntăm cu numeroase provocări în fața cărora avem șansa să inovăm. Din contactul direct cu tinerii avocați, în cadrul cursurilor profesionale și a cursurilor de master, am observat interesul lor nu doar pentru disciplinele de drept clasice, ci și pentru noi domenii ale Dreptului, prea puțin explorate la noi, în prezent. Domenii noi pentru care trebuie să ne pregătim pentru că nevoile sociale cărora Dreptul trebuie să le răspundă sunt din ce în ce mai sofisticate. Dreptul nu a fost niciodată simplu, cu atât mai mult acum, când tehnologiile moderne și globalizarea afectează în mod continuu și alert toate resorturile vieții umane, depășind cu mult viteza de reacție a legiuitorului. Deci, ceea ce îmi doresc este să le provoc colegilor avocați interesul pentru a investi în know-how-ul lor, privită ca o investiție în cariera lor profesională, care le va aduce roade pe plan profesional și material, fără să se limiteze la a bifa niște puncte.

Alina Matei: Cum sunt relațiile acum Barou-instanţe-parchete? Şi cum le doriţi a fi?

Lavinia Tec: Baroul Timiș, prin organele sale de conducere, și-a dorit întotdeauna o bună colaborare cu instanțele și parchetele și în acest sens a depus toate eforturile de-a lungul timpului. Cu toate acestea, în vara anului 2016, în timpul vacanței judecătorești, am resimțit cu toții un blocaj al activității noastre din cauza programul foarte redus al registraturilor și arhivelor. A fost o nemulțumire generală în rândul Baroului. Dacă la nivelul tribunalului și al Curții de apel Timișoara am găsit flexibilitate din partea organelor de conducere, din păcate, la Judecătoria Timișoara a fost imposibilă atât comunicarea cât și rezolvarea problemei create. Însă, deficiența în comunicarea și colaborarea dintre Baroul și Judecătorie datează de mai multă vreme, respectiv de vreo 3-4 ani.

Alina Matei: De ce să vă voteze colegii avocaţi ca Decan?

Lavinia Tec: În primul rând pentru programul de candidatură, structurat, pragmatic, realizabil. Dacă voi primi votul de încredere al colegilor avocați, implementarea va începe la imediat. În al doilea rând, pentru că, prin programul propus și realizabil, Baroul va fi adus pe o poziție strategică de deschizător de drumuri pe plan național, remarcându-se în aces sens și prin faptul că și-a ales pentru prima dată de la existența lui o femeie în funcția de Decan.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Lavinia Tec: Mesajul pe care doresc să-l transmit cititorilor J. vine sub forma unui citat din Pascal: ”Dacă demnitatea unui om stă în gândirea lui, atunci să ne străduim cu toții să gândim bine”. Cred că dacă ne-am strădui cu toții să reflectăm mai mult la ceea ce facem în profesia noastră și să gândim cum să facem lucrurile mai bine, vom putea asista la schimbări și progres.

Alina Matei: Mulţumesc pentru că aţi stat de vorbă cu mine.

Lavinia Tec: Și eu vă mulțumesc pentru oportunitate.

 

 

 

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Interviuri, JURIDICE.ro, SELECTED TOP LEGAL, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD