Dreptul securităţii sociale

Au fost acordate primele atestate de întreprindere socială
04.11.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Content, Dreptul securitatii sociale, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust

Procesul de atestare a întreprinderilor sociale, finanțarea și sprijinul acordat acestui sector a fost discutat luni, 31 octombrie 2016, în cadrul unei mese rotunde, organizată la inițiativa secretarului de stat pentru incluziune socială și antreprenoriat social din Ministerul Muncii, Oana Țoiu, potrivit unui comunicat al MMFPSPV.

Sistemul de atestare este funcțional din luna august 2016.

În România activează peste 10.000 entități juridice care urmăresc un impact social prin mecanisme economice, sub diverse forme, acestea putând solicita și atestarea ca întreprindere socială.

Oana Țoiu: “Lupta anti-sărăcie trebuie să fie și o luptă de a crea oportunități pentru grupurile vulnerabile. Nu sunt oameni care au nevoie doar să supraviețuiască, ci și să își urmeze aspirațiile, să devină din beneficiari creatori de valoare. Fără asta e ca și cum ne-am lupta cu întunericul, fără să încercăm să aprindem lumina. Întreprinderile sociale sunt parte din soluție, fiind printre cei mai curajoși actori economici. Nu numai că își asumă intrarea direct în competiția de piață, ci o fac și cu un obiectiv clar asumat de îmbunătățire a societății. Practic, organizațiile lor preiau eforturile suplimentare de angajare și pregătire a celor mai dezavantajate grupuri și acționează în zone marginalizate, unde oportunitățile lipsesc. Ei aduc în piață produse inovatoare, care rezolvă probleme sociale, neatinse de afacerile clasice, și se încăpățânează să lucreze tocmai acolo unde rațiunile economice uneori îndepărtează investițiile.

Primele decizii în vederea acordării atestatelor de întreprindere socială au fost emise în județele Suceava, Iași și Galați. Potrivit Legii nr. 219/2015 privind economia socială, întreprinderea socială își asumă să reinvestească 90% din profit și se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale, aplicând totodată principiul echităţii sociale faţă de angajaţi – asigurarea unor niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.

Procedurile de atestare și certificare sunt gratuite și au loc la agențiile județene de ocupare a forței de muncă, într-un termen de 30 zile calendaristice de la depunerea dosarului complet.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti