Print Friendly, PDF & Email

Legea privind venitul minim de incluziune
07.11.2016 | Cosmina SIMA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 882 din 03 noiembrie 2016 a fost publicată Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune.

Legea are rolul de a reglementa venitul minim de incluziune, beneficiu de asistenţă socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială.

Legea stabilește atât cadrul general, oferind definiții ale termenilor, impunând condițiile pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a putea beneficia de dispozițiile acesteia, cât și cadrul procedural, reglementând modul de primire a beneficiilor și sancțiuni.

La data intrării în vigoare a acestei legi se abrogă:
a) Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat;
b) Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei;
c) Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.

Legea intră în vigoare la data de 1 aprilie 2018, cu excepţia art. 95, care intră în vigoare la data de 1 februarie 2018. Art. 95 prevede că: „Pentru stabilirea drepturilor prevăzute de prezenta lege, cererile se pot depune cu 60 de zile înainte de intrarea în vigoare a acesteia, inclusiv în cazul beneficiarilor drepturilor de ajutor social stabilite în baza Legii nr. 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare, şi a celor de alocaţie pentru susţinerea familiei în baza Legii nr. 277/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.”

Cosmina Sima

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate