Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Internaţional (Juridice din lumea largă)
JURIDICE
Print Friendly, PDF & Email

Curtea Supremă de Justiție a decis că Guvernul britanic nu poate declanşa Brexit-ul fără Parlament
04.11.2016 | Irina RÎMARU

Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Curtea Supremă de Justiție de la Londra a decis că premierul britanic nu poate invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care se iniţiază în mod oficial procesul de ieşire din UE, fără acordul Parlamentului, potrivit nytimes.com.

Anterior, premierul Theresa May a declarat că va invoca articolul 50 în jurul datei de 31 martie, pe baza unei prerogative regale care permite Guvernului de la Londra să se retragă din tratatele internaţionale.

Pe de altă parte, judecătorii au stabilit că „prerogativele Coroanei nu permit Guvernului” să iniţieze procesul de ieşire din UE.

„Curtea nu acceptă argumentele înaintate de Guvern” se afirmă în textul deciziei, adăugându-se că „Pentru motivele prezentate anterior, se decide că Guvernul nu are puterea (…) să iniţieze articolul 50 pentru ca Marea Britanie să se retragă din Uniunea Europeană”.

Guvernul britanic a comunicat că va contesta decizia, afirmând că britanicii au votat să părăsească Blocul comunitar în cadrul unui referendum aprobat printr-un act al Parlamentului „şi Guvernul este hotărât să respecte rezultatul referendumului”.

Contestaţia Guvernului urmează să fie analizată de judecătorii de la Curtea Supremă în perioada 5-8 decembrie 2016.

Irina Rîmaru


Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.