Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Delia Popescu: Digitalizarea este viitorul societății și al economiei noastre
07.11.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 3 noiembrie 2016, Delia Popescu, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, a declarat la Forumul „Digital Romania – Industry 4.0”, organizat de Guvernul României, potrivit unui comunicat al MCSI: “Cea de 4-a revoluție industrială, tema acestui eveniment, are la bază ca factor determinant utilizarea potențialului datelor. Aceasta presupune ca mediul științific, sectorul industrial și autoritățile publice românești să utilizeze din ce în ce mai mult aplicațiile cloud computing pentru a avea acces la infrastructuri de date europene, mondiale, esențiale în desfășurarea activităților lor.

Este deosebit de important ca cetățenii români și companiile să aibă acces la infrastructuri de date și la servicii bazate pe cloud computing deoarece acestea asigură competitivitatea în economia digitală. În egală măsură, este important ca accesul la infrastructurile de date să se facă în condițiile unui nivel ridicat de securitate, de portabilitate a datelor și de interoperabilitate.

Agenda europeană în domeniul digital este una extrem de aglomerată. În cursul acestui an Comisia a lansat, în contextul Strategiei Europene privind Piața Unică Digitală, o serie de propuneri legislative și non-legislative care vor genera modificări majore în modul în care trăim, învătăm, lucrăm, interactionăm între noi și ne dezvoltăm.

Apreciez că aceste propuneri sunt deosebit de importante pentru protejarea intereselor economice colective ale consumatorilor români, pentru îmbunătățirea accesului la bunuri și servicii online în Europa, pentru eliminarea discriminării geografice nejustificate, pentru asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru actorii de pe piață și stimularea investițiilor în rețelele în bandă largă de mare viteză, pentru eliminarea suprataxelor de roaming și pentru abordarea eficientă a spectrului radio.

România a declarat susținerea fermă a priorităților Comisiei deoarece digitalizarea este viitorul societății și al economiei noastre și presupune un proces complex la care toți trebuie să ne adaptăm. Obiectivul nostru este să stabilim cadrul necesar pentru ca cetățenii și companiile românești să aibă încredere în serviciile publice electronice și să aibă acces la acestea de o manieră facilă și permanentă.

În acest fel, nu numai că vom îmbunătăți serviciile și vom reduce costurile, dar vom eficientiza procesele de lucruși vom dezvolta o comunicare activă, transparentă și eficientă între cetățeni/întreprinderi și autoritățile publice.

Implementarea rapidă a 5G și trecerea la Societatea Gigabit sunt o necesitate și nu o opțiune. RO trebuie să fie ambițioasă pentru a recupera decalajul digital față de alte țări dar și pentru a le oferi cetățenilor și întreprinderilor sale acces la infrastructura de ultimă generație, astfel încât să beneficieze de serviciile și aplicațiile inovatoare și să fie competitive.

România a depus eforturi deosebite pentru a dezvolta proiecte ambițioase precum RO-Net, GovIt Hub, Cyber Crime, participarea la exerciții europene de securitate cibernetică pentru a testa mecanismele de cooperare şi procedurile operaţionale în cazul unor crize majore de securitate cibernetică. Obiectivul final al acestora este ca fiecare cetățean și fiecare întreprindere din Romania să fie din ce în ce mai integrate în societatea digitală și să aibă posibilitatea de a beneficia de avantajele Pieței Unice Digitale, mai ales în materie de servicii transfrontaliere cu valoare adăugată.

Competitivitatea economiei românești va fi îmbunătățită deoarece este creat cadrul adecvat astfel încât întreprinderile să se dezvolte cu ușurință, să se extindă la nivel național și nu numai și să concureze cu noii jucători de pe piață care-si bazează activitatea pe internet.

Participarea ampla la acest eveniment și diversitatea domeniilor din care provin distinșii invitați demonstrează foarte clar că digitalizarea economiei și a societății românești este un proces activ/dinamic care angrenează sectorul TIC, industria, cercetarea, sectoarele economice, mediul academic, societatea civila, organismele de protectie a consumatorilor. Acest proces se fundamentează pe aportul pe care RO dorește să-l aibă la definitivarea Pieței Unice Digitale, dar și pe măsurile aprofundate puse în aplicare pentru promovarea concurenței, stimularea investițiilor în infrastructura TIC, protejarea intereselor consumatorilor, consolidarea securității cibernetice și a rezilienței infrastructurilor”,

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.