Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Lavinia Tec: Concubinii se bucură de anumite drepturi


7 noiembrie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept civil, Familie, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Lavinia Tec

Lavinia Tec

Avocat conf. univ. dr. Lavinia Tec, Facultatea de Drept și Științe Administrative, Universitatea de Vest, s-a referit, în cadrul dezbaterii O relație de efect (inclusiv juridic): concubinajul, organizată de Societatea de Ştiinţe Juridice, la posibilitatea concubinilor de a adopta.

Lavinia Tec: „Este interesant faptul că deși concubinajul rămâne cumva în afara legii, iacătă, dragostea nu are reguli, am putea să spunem. Dragostea care există între cei doi concubini, totuși constatăm că concubinii se bucură de anumite drepturi, în ce zonă? În zona adopției și reproducerii umane asistate medical. Pentru că, în cazul adopției, este posibilă adopția de către două persoane care se află într-o relație durabilă, stabilă, conviețuiesc împreună, persoane însă de sex opus. Art. dacă vă uitați în legea 273/2004, republicată acum în 2016, vom constata că există un alin. La art. 6 care spune în felul următor: „o nouă adopție este posibilă” și aici vorbim practic de excepția de la regula adopțiilor succesive, „este posibilă atunci când adoptatul are un singur părinte, necăsătorit, care se află într-o relație stabilă și conviețuiește cu o persoană de sex opus, dacă această persoană declară printr-un act autentic notarial, așa spune legea, că a participat în mod direct și nemijlocit la creșterea și la îngrijirea copilului timp de 5 ani.” Probabil că de aici s-a și, cumva, s-a și încetățenit acea concepție că, dacă ai intrat într-o relație stabilă pe o perioadă de 5 ani, ai anumite drepturi. Să știți că nu de puține ori m-am confruntat cu o astfel de întrebare. Iacătă că în legea adopției avem acest termen de 5 ani și concubinul, da, de sex opus poate să adopte copilul partenerului său de viață. Ar trebui să reținem însă că acest drept este recunoscut, practic, doar în cazul cuplurilor heterosexuale.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro