Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Andrei Săvescu: Ce înseamnă de fapt concubinaj?
08.11.2016 | JURIDICE.ro

Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Avocat dr. Andrei Săvescu, coord. JURIDICE.ro,  s-a referit, în cadrul dezbaterii O relație de efect (inclusiv juridic): concubinajul, organizată de Societatea de Ştiinţe Juridice, la noţiunea de concubinaj.

Andrei Săvescu: „Să se întâlnească, să spunem, în weekend… După cum se poate întâmpla să se întâlnească, adică să doarmă împreună… După cum se poata întâmpla să fie oameni care locuiesc împreună zi de zi și, eu știu, gătesc poate, sau, mă rog… Mă gândeam dacă acest concubinaj înseamnă a domicilia împreună, cu acte sau chiar și fără acte? Ce înseamnă de fapt concubinaj? Este greu de spus. Pentru a exista concubinaj este suficient ca doi oameni să aibă relații relativ sporadice? Căci, iată, marinarii pleacă 9 luni în voiaj. Sunt căsătoriți. Dar ei conviețuiesc cu soția. Pot exista situații de acest fel și pentru oameni care nu sunt căsătoriți. Ei nu s-au văzut de 9 luni, dar în realitate sunt concubini. Până unde se duce relația de concubinaj? Dacă ai avut o aventură cu cineva, se cheamă că ești într-o relație de concubinaj? Sau trebuie să locuiești împreună, să locuiești cu forme, să ai același domiciliu? Sau poate pe acte să fie domiciliul în locuri diferite? Pentru că, nu mi s-a întâmplat mie, bineînțeles, așa ceva, există posibilitatea să fi fost avocați care aveau cunoștință că exista o anumită afinitate psihologică, și mai mult decât atât, între avocatul adversar și judecător, care nu era neapărat concubinaj, în sensul de a locui împreună. Aș vrea să aflu părerea dumneavoastră în legătură cu ce înseamnă concubinaj, în lipsa unei definiții legale, sau poate în slăbiciunea unei exprimări de genul că oamenii conviețuiesc… Ce înseamnă a conviețui? Eu conviețuiesc cu Bogdan Dumitrache în fiecare săptămână la Dezbateri. Asta înseamnă concubinaj? Bineînțeles că nu.”


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “Andrei Săvescu: Ce înseamnă de fapt concubinaj?”

 1. Amelia FARMATHY spune:

  Poate ai doar o… aventură, apropo de întrebarea de final.
  Just joking!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  „Militez” (detest cuvântul, e banal, plat, ipocrit şi tinde să arate, în practică, exact contrariul înţelesului său semantic) pentru înlăturarea folosirii acestui termen de concubinaj.
  Ştiu că e vechi, dar la fel e şi mentalitatea pe care o exprimă: învechită.
  Parteneri în viaţa privată/intimă (aşa acoper şi „concubinajul” între persoane de acelaşi sex:))))))) – aş propune o variantă_, dacă tot trebuie să conferim o relevenţă juridică unor aspecte care ţin de sfera vieţii private.
  Căsătoria înseamnă (şi) tradiţie, parteneriatul evoluţie (unii ar spune că e o involuţie, subiectul e încă larg deschis dezbaterii) sau adaptare.

 2. Cred că până la urmă nu contează ce e concubinajul, ci dacă există poze/ale dovezi în legătură cu acea relație și cât de șantajabil s-ar simți (accentul pe „simți” – în sensul că nu înseamnă că avocatul s-ar gândi să săvârșească infracțiunea de șantaj) judecătorul/judecătoarea care a avut o relație cu unul dintre avocații părților.

 3. Maria BORNEA spune:

  Practica juridică a definit de-a lungul vremii concubinajul ca fiind o convietuire permanentă, statornică şi notorie a doi parteneri, care se şi gospodăresc împreună, adică achizitionează împreună bunuri. Ca să fim acum la modă ar trebui să precizăm că este vorba de un bărbat şi o femeie.
  Concubinajul dovedit a creat şi creează prezumtia simplă de comunitate de bunuri. Trebuie dovedită şi conventia concubinilor referitor la această comunitate. Bunurile dobîndite în timpul concubinajului de lungă durată, urmat de căsătoria părţilor li se recunoaştea calitatea de bunuri în coproprietate.
  Relatiile sporadice nu au fost şi nici nu cred că ar trebui să fie definite ca fiind concubinaj producător de consecinţe juridice. Nu trebuie să se lărgească continutul acestei notiuni, deoarece poate fi periculos, mai ales în vremurile moderne cînd „prieteniile” trecătoare sunt un mod de viaţă. Dacă doi oameni vor să cumpere bunuri în coproprietate au oricînd această posibilitate în conditiile codului civil. Nici chiar naşterea copiilor din relaţii sporadice nu impune concluzia de existenţă a concubinajului, consecinţele juridice rămînînd să se producă doar în sfera filiatiei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.