Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

OCDE emite îndrumări privind procesul de evaluare al Acțiunii 14


9 noiembrie 2016 | Ciprian GAVRILIU, Alexandra BUNEA-OPRIŞESCU
Secţiuni: Opinii, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

La data de 20 octombrie 2016, G20/OCDE, precum și alte țări din „Cadrul General” privind proiectul BEPS, au publicat documente-cheie referitoare la procesul de evaluare și monitorizare a Procedurii Amiabile din cadrul Acțiunii 14 a Planului de Acțiune BEPS.

Pachetul de monitorizare și evaluare

Pachetul de monitorizare și evaluare conține patru documente:

– Termeni de referință;

– Metodologia de evaluare;

– Cadrul de raportare al statisticilor referitoare la Procedura Amiabilă;

– Ghid cu privire la informațiile specifice și documentația necesară a fi depuse împreună cu o cerere pentru asistență în cazul Procedurii Amiabile.

Termeni de referință

Termenii de referință transpun standardul minim convenit pentru soluționarea litigiilor în 21 elemente aferente celor patru domenii-cheie ale unui mecanism eficient de soluționare a litigiilor: i) prevenirea litigiilor, ii) disponibilitatea și accesul la Procedura Amiabilă, iii) soluționarea cazurilor supuse Procedurii Amiabile și iv) implementarea rezoluțiilor agreate prin Procedura Amiabilă.

Metodologia de evaluare

Metodologia de evaluare stabilește proceduri și îndrumări detaliate privind abordarea în două etape a procesului de revizuire și monitorizare:

– Etapa I: revizuirea modului de implementare a standardului minim de către țara evaluată în funcție de cadrul legal propriu referitor la Procedura Amiabilă și a modului de aplicare a acesteia în practică. Această etapă va demara cu o serie de chestionare (trimise la jurisdicția evaluată, partenerii din tratate și partenerii de afaceri, precum și altor contribuabili de pe site-ul OCDE). Aceste chestionare vor avea la bază cele 21 de elemente standard minime ale termenilor de referință.

– Etapa II: va demara la un an după ce raportul cu privire la prima etapă a fost aprobat. Fiecare jurisdicție evaluată trebuie să furnizeze un raport actualizat care stabilește pașii necesari pentru adresarea problemelor identificate pe parcursul primei etape precum și planurile de modificări legislative în vederea implementării standardului minim.

Procesul de evaluare va fi realizat de către membrii Forumului privind Administrarea Fiscală a Procedurii Amiabile și urmează să aibă loc în decembrie 2016. Primele rapoarte se intenționează a fi publicate în a doua jumătate a anului 2017.

Cadrul de raportare al statisticilor referitoare la Procedura Amiabilă Standardul minim impune autorităților competente să încerce rezolvarea litigiilor prin intermediul Procedurii Amiabile într-o perioadă medie de 24 de luni. Cadrul de raportare al statisticilor Procedurii Amiabile reprezintă o abordare bazată pe colaborare în vederea soluționării cazurilor Procedurii Amiabile prin adoptarea unui calendar comun pentru ambele autorități competente în vederea rezolvării cazurilor sub Procedura Amiabilă.

Ghid privind informațiile și documentele necesare

Un element al standardului minim este ca accesul la Procedura Amiabilă să nu fie refuzată contribuabilului pe motivul că nu a furnizat informații suficiente. În vederea asigurării unei certitudini și clarități contribuabililor care aplică pentru Procedura Amiabilă, țările sunt obligate să publice norme și îndrumări clare privind accesul și utilizarea acestei Proceduri. Acest Ghid ar putea fi folosit de către membri în elaborarea propriului ghid pentru Procedura Amiabilă și ar putea oferi, de asemenea, o îndrumare contribuabililor în pregătirea cererii pentru aplicarea la Procedura Amiabilă.

Ciprian Gavriliu
Tax Director DELOITTE ROMÂNIA

Alexandra Bunea-Oprișescu
Tax Manager DELOITTE ROMÂNIA

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro