Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

C-535/16, Bachman. Trimiterea Tribunalului Specializat Mures în materia clauzelor abuzive. UPDATE: Soluționare
10.11.2016 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Secţiuni: Banking, CJUE, Content, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
SANDRU_Mihai

Mihai Șandru

A se vedea dezbaterile Clauze abuzive, franci elvețieni și altele asemenea, Clauzele abuzive, un teren pe care consumatorii câștigă (încă prea puțin?) teren

27 aprilie 2017: Cauza a fost soluționată prin Ordonanța Curții din 27 aprilie 2017:

Articolul 2 litera (b) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii trebuie interpretat în sensul că o persoană fizică care, în urma unei novații, sa angajat printrun contract, față de o instituție de credit, să ramburseze credite acordate inițial unei societăți comerciale în scopuri afectate activității acesteia poate fi considerată drept un consumator, în sensul dispoziției menționate, în cazul în care această persoană fizică nu are o legătură vădită cu respectiva societate și a acționat în această manieră nu în scopuri care se află în sfera activității sale profesionale, ci în virtutea legăturilor sale cu persoana care controla societatea menționată, precum și cu persoana care a semnat contracte accesorii la contractele de credit inițiale (contracte de fideiusiune sau de garanție imobiliară/de ipotecă).

*

10 noiembrie 2016: Tribunalul Specializat Mureş a formulat o nouă trimitere preliminară în materia clauzelor abuzive, înregistrată la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: C-535/16, Bachman.

Textul întrebărilor preliminare, potrivit portalului instanţelor de judecată este următorul:

„Articolul 2 alineatul (2) din Directiva 93/13 ce conturează noţiunea de „consumator” trebuie interpretat în sensul că include şi acea persoană fizică care, printr-un contract de novaţiune, şi-a asumat faţă de un comerciant instituţie de credit îndeplinirea unei obligaţii de rambursare a unor credite iniţial acordate unei societăţi în scopuri afectate activităţii acesteia, respectiv pentru investiţii în activitatea de transport rutier de mărfuri, fără însă ca persoana fizică să aibă o legătură vădită cu respectiva societate, ci a acţionat în această manieră prin prisma legăturilor avute cu persoana care controla societatea beneficiară a creditelor iniţiale, în afara activităţilor lor profesionale, precum şi cu persoanele fizice ce au semnat contracte accesorii faţă convenţiile de credit iniţiale (contracte de fidejusiune, de garanţie imobiliară)? Suspendă judecarea recursului pendinte până când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va răspunde sesizării instanţei de trimitere. Cu drept de recurs pe toată durata suspendării.”

Lista tuturor trimiterilor preliminare formulate de către instanţele din România se află pe platforma IADUER.ro, proiect susţinut de JURIDICE.ro.

:: sursa: IADUER – un proiect CSDEARDAE şi FJR

Prof. univ. dr. Mihai Șandru

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti