CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a dispozițiilor art. 282 alin. (4) CPP (termen invocare nulități relative)
11.11.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL

Ȋn data de 03.11.2016 s-a constituit un nou dosar (2581D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmȃnd a fi analizate dispozițiile articolului 282 alin. (4) din Codul de procedură penală.
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care întreg alineatul 4 formează obiectul unui control de constituționalitate. Pentru controlul doar al dispozițiilor articolului 282 alin. (4) lit. a) mai există pe rolul Curții Constituționale patru dosare încă nefinalizate (576D/2016, 680D/2016, 1039D/2016, 1091D/2016).
Instanța de trimitere este Curtea de Apel Craiova care, admițând apelul inculpaților cu privire la maniera în care Tribunalul Olt a soluționat cererea de sesizare a Curții Constituționale, a și dispus sesizarea CCR cu privire la articolul 282 alin. (4) CPP, respingând însă sesizarea cu privire la dispoziţiile capitolului III, secţiunea a 4-a din Legea 304/2004.
Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:
Art. 282: Nulităţile relative (extras)
(1)Încălcarea oricăror dispoziţii legale în afara celor prevăzute la art. 281 determină nulitatea actului atunci când prin nerespectarea cerinţei legale s-a adus o vătămare drepturilor părţilor ori ale subiecţilor procesuali principali, care nu poate fi înlăturată altfel decât prin desfiinţarea actului.
(4)Încălcarea dispoziţiilor legale prevăzute la alin. (1) poate fi invocată:
a)până la închiderea procedurii de cameră preliminară, dacă încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale sau în această procedură;
b)până la primul termen de judecată cu procedura legal îndeplinită, dacă încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale, când instanţa a fost sesizată cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei;
c)până la următorul termen de judecată cu procedura completă, dacă încălcarea a intervenit în cursul judecăţii.
Iar următoarele sunt dispozițiile din Constituție în raport de care se va realiza controlul de constituționalitate:
Articolul 21 (extras)
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.
Articolul 24
(1) Dreptul la apărare este garantat.
(2) În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.