Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CCR pendinte: posibila neconstituționalitate a dispozițiilor art. 282 alin. (4) CPP (termen invocare nulități relative)


11.11.2016 | Mihaela MAZILU-BABEL
Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Ȋn data de 03.11.2016 s-a constituit un nou dosar (2581D/2016) pe rolul Curții Constituționale, urmȃnd a fi analizate dispozițiile articolului 282 alin. (4) din Codul de procedură penală.

Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care întreg alineatul 4 formează obiectul unui control de constituționalitate. Pentru controlul doar al dispozițiilor articolului 282 alin. (4) lit. a) mai există pe rolul Curții Constituționale patru dosare încă nefinalizate (576D/2016, 680D/2016, 1039D/2016, 1091D/2016).

Instanța de trimitere este Curtea de Apel Craiova care, admițând apelul inculpaților cu privire la maniera în care Tribunalul Olt a soluționat cererea de sesizare a Curții Constituționale, a și dispus sesizarea CCR cu privire la articolul 282 alin. (4) CPP, respingând însă sesizarea cu privire la dispoziţiile capitolului III, secţiunea a 4-a din Legea 304/2004.

Dispozițiile criticate au următorul conținut normativ:

Art. 282: Nulităţile relative (extras)
(1)Încălcarea oricăror dispoziţii legale în afara celor prevăzute la art. 281 determină nulitatea actului atunci când prin nerespectarea cerinţei legale s-a adus o vătămare drepturilor părţilor ori ale subiecţilor procesuali principali, care nu poate fi înlăturată altfel decât prin desfiinţarea actului.
(4)Încălcarea dispoziţiilor legale prevăzute la alin. (1) poate fi invocată:
a)până la închiderea procedurii de cameră preliminară, dacă încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale sau în această procedură;
b)până la primul termen de judecată cu procedura legal îndeplinită, dacă încălcarea a intervenit în cursul urmăririi penale, când instanţa a fost sesizată cu un acord de recunoaştere a vinovăţiei;
c)până la următorul termen de judecată cu procedura completă, dacă încălcarea a intervenit în cursul judecăţii.

Iar următoarele sunt dispozițiile din Constituție în raport de care se va realiza controlul de constituționalitate:

Articolul 21 (extras)
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

Articolul 24
(1) Dreptul la apărare este garantat.
(2) În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro