Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Citeşte mai mult: Drept penal, Dreptul penal al afacerilor, Sistemul judiciar

DIICOT-Buzău. Inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, fals în evidențele contabile, ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, dare de mită. Arestare preventivă

11 noiembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Buzău. Inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, delapidare, spălare de bani, fals în evidențele contabile, ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare, dare de mită. Arestare preventivă.

 La data de 8 noiembrie 2016, procurorii DIICOT – BT Buzău au dispus punerea în mişcare a acțiunii penale faţă de inculpatul M. D., administrator pe perioada derulării activității infractionale la S.C. BACHUS DEALURILE ISTRITEI SRL Buzău, fosta S.C. CONTINENTAL SERV IMPEX SRL Buzău, pentru comiterea infracțiunilor de inițiere și constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală în formă calificată, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani, instigare la fals în evidențele contabile, ultraj, inducere în eroare a organelor judiciare și dare de mită.

Totodata, prin ordonanţa din data de 8 noiembrie 2016, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de inculpatul S. M. G. – judecător la Tribunalul Buzău, Secția a II-a Civilă, Contencios Administrativ șși Fiscal la data săvârșirii faptelor, pentru comiterea a şase infractiuni de luare de mită.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada ianuarie 2012 – decembrie 2015, inculpatul M. D. împreună cu suspecții R. P. și B. G., în calitate de lucrători cu atribuții de recepție şi gestiune, au constituit un grup infracţional organizat având ca scop sustragerea de la plata obligațiilor fiscale datorate bugetului de stat, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile și neevidențierea tuturor veniturilor rezultate din comercializarea de vin alb și roșu ori de băuturi intermediare, calificate ca fiind vin (băuturi care aveau în componență alcool etilic, ca materie primă accizabilă, pentru care societatea comercială referită nu avea autorizație de antrepozit fiscal) și însușirea de sume de bani din patrimoniul S.C. CONTINENTAL SERV IMPEX SRL Buzau prin justificări fictive de achiziții de materii prime, acoperite cu înregistrări inexacte în conturile contabile specifice. Ascunderea sursei impozabile sau taxabile s-a realizat în perioada de referință prin achiziționarea unei cantități de struguri mult mai mari decât cea înscrisă în documentele de achiziție, surplusul rezultat fiind transformat în must nefermentat obținut fără evidențiere contabilă și supus procesului de vinificație, iar produsul final obținut, respectiv vin alb, roșu sau băutură intermediară definită ca vin fiind comercializat fără înregistrarea veniturilor în evidențele contabile.
Prejudiciul total cauzat bugetului de stat este în cuantum de 9.600.000 lei.
Totodată s-a reţinut că în timpul controlului efectuat de către inspectorii Direcției Generale de Antifraudă Fiscală, în perioada 16 iunie – 30 septembrie 2015, inculpatul M. D. și suspecta R. P. au refuzat să pună la dispoziția echipei de control documentele contabile solicitate, au interzis echipei de control pătrunderea în spațiile unui punct de lucru situat în comuna Breaza, sat Greceanca, județul Buzău, prin interpunerea unui număr de 4 câini, în vederea blocării accesului la respectivele spații.
Deasemenea, inculpatul M. D. a amenințat telefonic un membru din echipa de control cu acte de violență și executarea pe viitor a unei pedepse privative de libertate, înscenând totodată, în timpul controlului, furtul unor documente de evidență contabilă, a unui laptop și a unui telefon mobil.
Totodata, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 30 ianuarie 2015 – 21 februarie 2016, inculpatul S. M. G., magistrat judecător, a primit de la inculpatul M. D., personal sau prin interpusul suspect M. C., În şase randuri, cantitatea totală de 75,5 litri de vin şi o carcasă de miel, precum și alte bunuri, pentru ca acesta să pronunţe o soluție favorabilă S.C. CONTINENTAL PROD 2000 SRL Buzău, într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Buzău – Sectia a II-a Civilă, Contencios Administrativ și Fiscal, care avea ca obiect anularea unui raport de inspecție fiscală întocmit de către DGRFP Galați şi a deciziei de impunere fiscală emisă de această instituție în baza raportului de inspecție fiscală.
Pe fondul dat, magistratul judecator – inculpatul S. M. G., contrar probelor existente la dosarul cauzei, cu ignorarea flagrantă a normelor care legitimează calitatea procesuală pasivaă, cu eludarea motivelor formulate în întampinările depuse de către autoritățile fiscale ale statului român, a pronuntat o sentinţă civilă prin care a anulat raportul de inspecție fiscală și decizia de impunere fiscală emise de către DGRFP Galati, ca efect al admiterii acțiunii formulată de către SC CONTINENTAL PROD 2000 SRL Buzău, societate comercială administrată de către inculpatul M. D.
Ulterior, prin decizia civilă din data de 14 iunie 2016, respectiva sentinţă a fost casată în integralitatea sa de către Curtea de Apel Ploiești – Secția a II-a Civilă, Contencios Administrativ și Fiscal.

La data de 8 noiembrie 2016, DIICOT – Biroul Teritorial Buzău a solicitat Curții de Apel Ploiești luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul M. D. și a măsurii preventive a arestului la domiciliu față de inculpatul S. M. G.

Prin încheierea din data de 9 noiembrie 2016, Curtea de Apel Ploiești dispus arestarea preventivă a inculpatului M. D. pentru o perioadă de 30 zile dispunând totodată respingerea propunerii DIICOT-Buzău de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpatul S. M. G.

Cauza este instrumentată cu sprijinul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică