Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, punere în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținere de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, spălare de bani. Reținere


11 noiembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT. Constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, punere în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținere de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, spălare de bani. Reținere.

La data de 10 noiembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor A. G., B. E., B. P. I. M., B. R. N., M. I. L., M. O. G. şi U. P. D. pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, punere în circulație a instrumentelor de plată electronică falsificate, deținere de dispozitive în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos şi spălare de bani.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2015, pe teritoriul României a acţionat un grup infracţional organizat specializat în confecţionarea şi deţinerea de echipamente (dispozitive de tip skimming) hardware sau software, cu scopul de a servi la falsificarea instrumentelor de plată electronică. Membrii grupului infracţional organizat s-au deplasat în diverse state din Europa (Franța și Belgia) pentru a monta dispozitivele de skimming la terminale pentru efectuarea plățiilor cu mijloace de plată electronică existente în stațiile de alimentare cu combustibil, în vederea copierii datelor confidenţiale de pe banda magnetică a cardurilor bancare. Ulterior, după falsificarea unor instrumente de plată electronică, aceştia au efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Dispozitivele confecţionate au fost exploatate în perioada 2015-2016 în Franța, Belgia și pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, iar datele astfel obţinute au fost valorificate prin efectuarea unor operaţiuni frauduloase pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Taiwan, Nepal şi Filipine.
În urma investigatiilor efectuate au fost identificate un număr de 47 de persoane implicate în diferite activitati infractionale si de sprijinire a grupului infractional, pe diferite zone infractionale, respectiv producere echipamente de skimming, montare echipamente la bancomate sau staţii de benzină, falsificare de carduri bancare şi efectuare de tranzactii frauduloase, spălare de bani.

La data de 9 noiembrie 2016, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiteri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au efectuat un număr de 18 percheziţii domiciliare pe raza judetelor Arad, Oradea, Cluj, Mureş şi a municipiilor Craiova şi Satu Mare, ocazie cu care identificate şi ridicate telefoane mobile, calculatoare, medii optice de stocare, precum si suma de 40.500 euro si 11.500 USD. De asemenea, pe raza judetului Cluj a fost identificat un laborator destinat producerii de echipamente de skimming.

Inculpaţii urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

Totodată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus faţă de alţi 6 inculpaţi, cercetaţi în prezenta cauză, măsura preventivă a controlului judiciar.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale iar cooperarea internaţională a fost facilitată de către EUROPOL.

La activități au participat și luptători de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale al Poliției Române, precum și polițiști de la structurile de combatere a criminalității organizate din București, Mureș, Arad,Cluj, Oradea, Satu Mare, Craiova și Constanța.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică