Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Discursurile Ralucăi Prună, Daniel Ioniță și Vladimir Cebotari la Forumul România-Republica Moldova în domeniul Justiției
13.11.2016 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Ministerul Justiției al Republicii Moldova a dat publicității discursurile adresate de către Raluca-Alexandra Prună, ministrul Justiției al României, Vladimir Cebotari, ministrului Justiției al Republicii Moldova și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, la prima ediție a Forumului România-Republica Moldova în domeniul Justiției.

Raluca-Alexandra Prună, ministrul Justiției al României: „Este un privilegiu să mă adresez domniilor voastre la prima ediție a Forumului România- Republica Moldova în domeniul Justiției.

Doresc în primul rând să mulțumesc domnului ministru Cebotari și colegilor din cadrul Ministerului Justiției de la Chișinău, tuturor colegilor din România și Republica Moldova care, într-un exercițiu impresionant de solidaritate, au răspuns invitației celor doi miniștri ai Justiției. A devenit astfel posibilă îndeplinirea principalului rezultat al discuțiilor din luna august a acestui an, avute cu domnul Vladimir Cebotari și alți reprezentanți ai principalelor instituții cu atribuții în domeniul Justiției din Republica Moldova, atunci când m-am deplasat la Chișinău făcând parte din delegația condusă de Prim-ministrul Dacian Cioloș.

Sunt convinsă că legăturile indisolubile dintre România și Republica Moldova au fost principalul factor coagulant care a reunit astăzi cele mai importante instituții, precum și reprezentanți ai profesiilor liberale cu atribuții în domeniul Justiției. Aceasta întrucât relația cu Republica Moldova este o temă de larg și durabil consens la nivelul clasei politice, dar și al societății românești. Îmi face plăcere, totodată, să salut participarea unor importante organizații ale societății civile din Republica Moldova și România, care s-au dovedit parteneri serioși în promovarea statului de drept, a independenței justiției și a luptei împotriva corupției.
Cooperarea bilaterală în domeniul justiției are valențe strategice și reprezintă o componentă esențială pentru implementarea Parteneriatul Strategic dintre România și Republica Moldova.

România este interesată de stabilitatea și modernizarea Republicii Moldova, precum și de consolidarea instituțiilor și de menținerea parcursului său european.

Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, am dezvoltat o colaborare bilaterală aprofundată. Relația dintre România și Republica Moldova beneficiază de cel mai bogat instrumentar de acorduri de cooperare în materie, la nivelul majorității instituțiilor participante astăzi la acest eveniment.

Împreună cu domnul ministru Cebotari am inițiat acest Forum pentru a crea cea mai mare platformă de dialog în domeniul Justiției dinte cele două țări și a duce și mai departe modalitățile de dialog și cooperare în beneficiul ambelor state și al cetățenilor lor. Aceasta este de fapt cea mai mare platformă de dialog creată în plan bilateral de România, în domeniul Justiției în raport cu oricare alt stat.

Prin agenda de politică internă asumată, semnarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat, și prin negocierile cu Fondul Monetar Internațional, Republica Moldova a optat pentru un parcurs complex de reforme politice, economice și sociale, care să răspundă dorințelor și așteptărilor legitime ale cetățenilor.

Pe termen scurt, Republica Moldova și cetățenii săi vor avea de făcut față unor provocări importante, atât în plan politic, cât şi socio-economic. Din această perspectivă, este necesar ca abordarea pragmatică să se regăsească pe toate palierele acțiunii României față de Republica Moldova, inclusiv în domeniul Justiției.

Doresc să evidențiez că în tot acest proces de reformă, modernizare și consolidarea a instituțiilor statului, justiția și lupta anti-corupție joacă un rol crucial.

Ne așteptăm cu toții (România, UE și alți parteneri internaționali) la un angajament serios al Republicii Moldova față de programul de reforme, iar progresele înregistrate la Chișinău trebuie continuate. Este timpul faptelor. Cred că aceasta este și așteptarea cetățenilor din Republica Moldova. Din punctul meu de vedere, organizarea acestui Forum la Chișinău împreună cu ministrul Cebotari, confirmă faptul că mesajele și așteptările partenerilor internaționali și ale cetățenilor Republicii Moldova au fost înțelese.

Procesul de reforme trebuie însă să continue și să meargă în profunzime, în special în domeniile relevante pentru cetățenii Republicii Moldova: în primul rând prin combaterea corupției și reforma justiției și a administrației publice, iar apoi prin însănătoșirea sistemului bancar, stabilizarea situației economice și ameliorarea mediului de afaceri și atragerea de investiții, domenii care nu pot progresa fără un progres cert al Justiției sub toate aspectele sale.

Prin abordarea pragmatică din ultimul an s-a reușit repornirea motorului reformelor în Republica Moldova și s-au făcut pași către restabilirea credibilității sale internaționale. Autoritățile de la Chișinău, împreună cu cetățenii din Republica Moldova trebuie să vegheze la păstrarea și dezvoltarea acestei credibilități deopotrivă. Efortul trebuie îndreptat acum spre fixarea în ADN-ul instituțional al Republicii Moldova a reperelor esențiale de care depinde modernizarea sa în spirit european. Doar astfel se poate îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor și va fi recâștigată încrederea.

În ce ne privește, în această etapă considerăm importante:
– Implementarea practică a reformelor adoptate în plan legislativ și consolidarea instituțiilor cu rol de reglementare;
– Confirmarea, prin acțiuni concrete, a sustenabilității și ireversibilității reformelor în Republica Moldova.

Este ușor de discutat pe marginea eficienței justiției în termenii unor democrații vechi și consolidate. E mai complicat de vorbit despre reforma justiției din interiorul democrațiilor noi. Mă refer la acele democrații care au traversat experiențe dificile și care au făcut sacrificii profunde pentru formarea unui stat de drept solid și pentru realizarea unui sistem juridic eficient. Acesta este și cazul României. Acesta este și cazul Republicii Moldova. Sunt profund conștientă de sacrificiul făcut atât de profesioniști cât și de cetățeni.

Reforma justiției și lupta împotriva corupției nu pot avea loc în absența consensului politic și cetățenesc; în absența parteneriatelor între autorități, profesii liberale, organizații internaționale și societatea civilă; în absența participării cetățenilor; în absența formulării corecte a politicilor publice; în absența implementării măsurilor planificate, a monitorizării, evaluării și corectării lor; ori în absența unei comunicări a progreselor obținute pe înțelesul tuturor. O reformă a justiției va fi o reformă adevărată în măsura în care cetățenii și autoritățile o înțeleg și o acceptă și tocmai de aceea este nevoie uneori de un plus de comunicare și de explicare.

Statele cu democrații consolidate din Europa și Uniunea Europeană ca întreg au fost și vor rămâne motoare ale reformei sistemelor de justiție și ale luptei împotriva corupției din noile democrații europene. Consider că experiența noastră este și va continua să fie utilă instituțiilor din Republica Moldova și, pe această bază, suntem bucuroși că putem colabora pentru a împărtășii lecțiile învățate și cele mai bune practici. România este dispusă a oferi sprijinul necesar Republicii Moldova, într-o manieră structurată și graduală, în strânsă corelare cu eforturile întreprinse la Chișinău pentru asumarea și aplicarea reformelor ce țin de justiție, statul de drept și lupta împotriva corupției.

Mă folosesc de acest prilej pentru a împărtăși cu dumneavoastră îndeplinirea celor două obiective strategice în domeniul Justiției asumate de către Prim-ministrul României în actualul program de guvernare. Fac referire la aceste acțiuni întrucât ele pot reprezenta un exemplu de bune practici, pe care suntem dispuși să îl împărtășim cu colegii noștri de la Chișinău în măsura în care sunt considerate necesare și relevante pe plan intern. Primul dintre aceste obiective a fost elaborarea Strategiei Naționale Anti-corupție 2016-2020.

SNA este rezultatul unui amplu proces de consultare publică, dezbateri și întâlniri tehnice.

Pentru redactarea documentului strategic, Ministerul Justiției a organizat întâlniri cu reprezentanții instituțiilor publice centrale și locale, cu autorități independente și instituții anti-corupție, cu mediul de afaceri și societatea civilă. La aceste întâlniri au participat peste 90 de instituții publice, organizații non-guvernamentale, asociații ale mediului de afaceri, precum și companii de stat și private.

Cel de-al doilea obiectiv strategic al Guvernului în domeniul justiției, corelat în mod direct cu Strategia Națională Anticorupție, a fost operaționalizarea Agenției de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI). Am atins acest obiectiv iar acum lucrăm la dezvoltarea agenției. Rolul acesteia este unul esențial în recuperarea prejudiciilor și a produselor infracțiunilor și, astfel, în returnarea banilor la bugetul de stat. România este printre primele cinci jurisdicții europene în materie de măsuri asigurătorii. Vrem să transmitem astfel mesajul clar că nu este suficientă condamnarea la executarea unei pedepse cu închisoarea. Actul de justiție penală poate fi considerat îndeplinit doar atunci când societății i se returnează ceea ce i s-a furat.

Ne aflăm la un eveniment premieră. Peste 40 de participanți din 16 instituții și organizații din România din domeniul Justiției, plus Ambasada României, precum și reprezentanți ai societății civile de la București au venit la Chișinău pentru a transmite un mesaj ferm de solidaritate cu autoritățile, colegii și cetățenii din Republica Moldova. Ne aflăm la un eveniment istoric pentru justiția din cele două țări, așa cum știu că ne aflăm într-un moment istoric în acest moment pentru Republica Moldova și cetățenii săi.

România rămâne pe mai departe un partener de încredere al Chișinăului pe traseul său european. Reușita în acest proces depinde însă în primul rând de autoritățile din Republica Moldova și de cetățenii săi care nu trebuie să rămână indiferenți, ci participativi, alcătuind o veritabilă și puternică societate civilă.

Lupta împotriva corupției în România a cunoscut progrese remarcabile atât prin eforturile neîntrerupte ale statului și ale magistraturii, însă a fost dublată și de o societate civilă puternică, implicată și profesionistă, ceea ce a impulsionat acest parcurs. Sugerez autorităților din Republica Moldova să aibă un dialog susținut și constant cu reprezentanții societății civile pentru rezultate durabile, pe termen lung.

Vă mulțumesc și doresc mult succes lucrărilor acestui Forum„.

***

Vladimir Cebotari, ministrului Justiției al Republicii Moldova: „Suntem deosebit de onorați de a găzdui astăzi acest forum, care pentru noi, cei din Republica Moldova, are o importanță și o actualitate extraordinară. În primul rând, deoarece reformele din justiție, sunt tema numărul unu atât pentru politicienii noștri, în cadrul Guvernului actual, dar este și o preocupare de prim rang pentru cetățenii noștri.

Problemele în justiție s-au acumulat în ultimii ani din cauza restanțelor ce se tot adăugau în timpul schimbărilor sau aprobărilor, pe parcursul sesiunilor legislative sau activităților programelor guvernelor anterioare, rezultatele s-au lăsat a fi foarte mult așteptate. Odată cu aceste așteptări, din păcate, evoluau alte fenomene negative și, într-un final, rezultatul a fost scăderea încrederii cetățenilor în justiție, în instituțiile statului, înrăutățirea mediului de afaceri, iar noi ne-am aflat în fața mai multor crize, inclusiv politice.

Republica Moldova a demonstrat, îndeosebi în ultimul an, că este o țară determinată să-și întoarcă cetățenii acasă, să-și reconstruiască instituțiile, să devină o țară eficientă, unde legea să-și găsească supremația în raport cu oricare altă situație. Am demonstrat o determinare politică, ce nu a mai existat, în care diverși actori, reprezentanți cu diverse viziuni politice, și-au concentrat eforturile, având un singur interes – de a face reformele să fie eficiente nu doar pe hârtie, dar și în acțiunile exacte ale organelor, instituțiilor care trebuie să le implementeze. Vorbim aici în primul rând și despre reformele implementate în sistemul de justiție.

Restanțele pe strategia de reformare a acestui sector (SRSJ) au fost primul indicator și primul argument la răcirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și partenerii săi de dezvoltare. Astăzi, progresele pe care le avem pe SRSJ, de altfel, împreună cu reformele pe care le facem pe piața financiară, sunt primele semnale ce demonstrează că țara noastră revine la masa discuțiilor cu partenerii săi de dezvoltare. În această perioadă extrem de scurtă, noi am reușit să înlăturăm restanțele acumulate în perioada anilor 2014 – 2015 și unele restanțe anterioare. Suntem la zi cu toate reformele, pe care ni le-am propus să le realizăm.

Întorcându-mă la semnificația acestui forum pentru noi, cei din Republica Moldova, vin să mulțumesc partenerilor, în primul rând colegilor noștri din România, și vreau să menționez că succesul acestor reforme se demonstrează în mare parte și faptului că am avut un punct de reper foarte clar pentru noi. Am avut practici, pe care le puteam prelua, exemple de legi din care ne puteam inspira. Am avut cazuri de care a trebuit să ținem cont. Această experiență a României, transferată amabil și ușor prin expertiză, asistență către Republica Moldova, ne-a făcut pe noi astăzi, în luna noiembrie 2016, la 9 luni de la reînceperea acțiunilor ferme pentru implementarea strategiei de reformare sectorului justiției, să vorbim nu doar despre legi aprobate, dar să comunicăm și despre unele efecte ale implementării acestora.

Domnul Președinte al Parlamentului s-a referit la acțiunile sau activitatea deja desfășurată de o Procuratură în proces de reformare, unde toate procesele încă n-au fost finalizate. Însă, sunt deja rezultate, pe care acum un an era imposibil de presupus că le vom avea. Exact aceleași experiențe sau practici bune noi le preluăm în sectorul justiției și în cadrul altor unități: Autoritatea Judecătorească, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Inspectoratul Național de Probațiune, Centrul Național de Expertiză Juridică. Aceste instituții, la fel, au o cale foarte clară și replică în mare parte modelele deja implementate în România.

Din acest punct de vedere, mi-aș dori ca evenimentul de astăzi să fie o bună tradiție și să aibă o continuitate an de an. De fiecare dată, să putem veni la forum, să putem dezbate cele mai importante probleme pe care le avem, cele mai importante provocări pe care le aveți dumneavoastră și să putem elabora strategii comune pentru a face instituțiile noastre mai eficiente, mai credibile și în serviciul cetățenilor. Vă mulțumesc foarte mult pentru nivelul de participare atât de înalt și reprezentativ la acest eveniment. Sper ca ulterior să păstrăm nivelul acestuia. Să avem cu toții o zi foarte productivă, dezbateri foarte constructive și foarte active!”

***

Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova: „Îmi face o deosebită plăcere să particip astăzi la prima reuniune a Forumului România-Republica Moldova în sectorul justiției. Acest eveniment a reușit să adune împreună cele mai importante personalități, atât demnitari, cât și experți, din ambele state cu responsabilități directe în domeniul reformei sistemului judiciar și al luptei împotriva corupției.

Este pentru prima dată când practic toate persoanele cu funcții de conducere din instituțiile din domeniul judiciar din România – magistrați, procurori, avocați, notari, dar si reprezentanți din societatea civilă – participă la o reuniune de nivel înalt în Republica Moldova. Este, totodată, cea mai mare reuniune de acest fel pe care Ministerul Justiției din România a organizat-o vreodată în străinătate și ne bucurăm că această premieră frumoasă are loc la Chișinău.

Republica Moldova reprezintă o prioritate strategică pentru România, iar temele de cooperare sectorială în toate domeniile importante au intrat deja în ADN-ul, nu DNA-ul, nostru instituțional. Spre exemplu, în urmă cu o săptămână a avut loc tot la Chișinău cea de-a IX-a reuniune a Comisiei Mixte interguvernamentale în domeniul economic, prilej cu care România a fost reprezentată de o delegație de 35 de persoane, condusă de viceprim ministrul și ministrul economiei, domnul Costin Grigore Borc.

Faptul că ne aflăm astăzi aici cu o delegație de 45 de persoane nu este deloc întâmplător. Sunt multe voci pe plan internațional care consideră că, în ultimii ani, instituțiile din România au devenit un model pentru multe state din vecinătate, iar experiența statului român în combaterea corupției la toate nivelurile reprezintă deja un exemplu de bune practici la nivel european.

În urma rezultatelor substanțiale obținute în procesul de reformă, instituții din România, precum DNA sau ANI, au devenit în ochii cetățenilor din România, dar și din Republica Moldova, o „marcă înregistrată” a succesului în lupta cu fenomenul corupției, combaterea regimului de incompatibilități și al conflictelor de interese.

În acest context, prezența demnitarilor și experților români la acest eveniment reprezintă cea mai grăitoare dovadă a deschiderii părții române în favoarea construirii unui parteneriat durabil cu instituțiile similare din Republica Moldova în domeniul justiției, luptei anticorupție și combaterii crimei organizate.

Realitățile din ultimii ani din Republica Moldova au scos la lumină vulnerabilitățile existente la Chișinău în cadrul instituțiilor de aplicare a legii. Cazurile atât de larg mediatizate de spălare a banilor prin sistemul bancar al Republicii Moldova, privatizări contestate, culminând cu „furtul miliardului” în 2014, au erodat încrederea cetățenilor în instituțiile statului și în capacitatea acestora de a preveni și lupta eficient cu fenomenul corupției și crimei organizate.

Anul curent a înregistrat primele semne pozitive pe latura legislativă și a aplicării legii, concretizate prin adoptarea pachetelor de reformă a procuraturii generale și în sectorul integrității, lansarea procesului de optimizare a instanțelor judecătorești, apariția primelor cazuri cu ecou în societate de combatere a corupției în instituții cheie ale statului (instanțe, Serviciul Vamal, Ministerul Afacerilor Interne etc.).

Mai mult, recent, la 7 noiembrie a.c., board-ul FMI a aprobat în unanimitate Acordul de țară cu R. Moldova, fapt ce demonstrează fără echivoc că reformele demarate și progresele înregistrate de la începutul acestui an și până acum de autoritățile de la Chișinău au fost remarcate nu numai la București, dar și în alte capitale importante ale lumii. Adresez și pe această cale sincere felicitări tuturor guvernanților și politicienilor responsabili de la Chișinău, care au făcut acest lucru posibil și le încurajăm să continue, de o manieră hotărâtă, pe calea implementării reformelor, care este singura care poate aducea bunăstare și prosperitate cetățenilor.

Exemplul României a demonstrat că, fără o voință politică fermă, progresele înregistrate în etapa de început, din păcate, pot fi reversibile, existând riscul unor manipulări politice ale eforturilor de luptă împotriva corupției sau aplicării selective a mecanismelor judiciare. Pentru evitarea unor astfel de situații se impune mobilizarea tuturor instituțiilor statului și ale forțelor politice din Republica Moldova. Totodată, este vitală asigurarea resurselor financiare și umane suficiente pentru amplul proces de reformă demarat în Republica Moldova în sectorul justiției.

Suntem conștienți că acest proces necesită un efort substanțial, exemplul României a demonstrat însă că, prin voință, determinare și curaj, se poate reuși. După măsurile susținute aplicate în ultimii ani, încrederea populației din România în instituțiile din domeniul justiției, în special cele cu atribuții în combaterea corupției, înregistrează cele mai înalte cote, alături de Biserică și armată.

În acest context, exprim întreaga deschidere a instituțiilor din România pentru oferirea sprijinului necesar în implementarea pachetului de reforme și aplicarea celor mai bune practici în combaterea corupției, luptei cu crima organizată, controlului averilor și incompatibilităților. Totodată, suntem dispuși să acordăm întreg sprijinul în sectoare, poate mai puțin mediatizate, dar la fel de importante, precum sistemul penitenciar și de probațiune, aplicarea mecanismelor de mediere, încurajarea cooperării între notari și serviciile de stare civilă.

Noi nu putem să substituim instituțiile Republicii Moldova și nici nu ne propunem acest lucru. Autoritățile din Republica Moldova poartă integral responsabilitatea, însă noi dorim să acționăm ca parteneri și prieteni, alături de autoritățile de la Chișinău, în combaterea crimei organizate, a corupției și conflictelor de interese, care, din păcate, de multe ori dezvoltă ramificații pe ambele maluri ale Prutului.

Credem că această reuniune reprezintă formatul potrivit pentru identificarea nevoilor și convenirea unor activități și proiecte comune în toate sectoarele de pe agenda celor două zile de dezbatere. Aceste inițiative ar putea să fie promovate ulterior în comun, în vederea obținerii resurselor pentru implementare, la nivelul Uniunii Europene, dar și altor donatori activi în acest sector, inclusiv România și alte state membre ale UE.

Și în final, aș dori să afirm cu tărie faptul că în pofida campaniilor electorale de pe ambele maluri ale Prutului, angajamentul nostru este durabil, iar România a fost, este și va fi mereu alături de Republica Moldova pe calea sa către Uniunea Europeană.

Doresc sa urez succes participanților la reuniunea de astăzi. Sunt convins că veți reuși să identificați soluții concrete și viabile menite să contribuie la reforma sistemului judiciar, generând astfel rezultate și mecanisme transparente de care să se poată bucura orice cetățean sau agent economic din Republica Moldova.

Vă mulțumesc pentru atenție și vă doresc succes în tot ceea ce faceți!

:: prima zi a forumului
:: a doua zi a forumului

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti