Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Avocat reținut pentru constituire a unui grup infracţional organizat și abuz în serviciu
14.11.2016 | Georgiana-Camelia LUCIU

Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DIICOT-Caraș-Severin. Constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, spălare de bani, delapidare. Reținere.

La data de 10 noiembrie 2016, DIICOT Biroul Teritorial Caraș-Severin cu sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţei Generale Anticorupţie – Serviciul Județean Anticorupție Caraș-Severin au efectuat acte de urmărire penală în dosarul penal privind devalizarea SC Argirom Internațional SA București, SC Aeroportul Caransebeș SA (Aeroportul din Municipiul Caransebeș), SC HERCULES SA, fiind dispusă punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaţilor: M. D. ş.a.

M. D. – avocat în cadrul Baroului București, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infracțiunea de delapidare.
H. I. – pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de delapidare, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și spălare de bani.

De asemenea, în cauză, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpaţii:
A. A. P. (expert evaluator ANEVAR la data faptei) – pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infracțiunea de delapidare;
S. I. (executor judecătoresc) – pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, sub forma sprijinirii, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și complicitate la infracțiunea de delapidare.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada decembrie 2007-august 2008, s-a constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către inculpaţii A. I., M. D., H. I. ș.a. având drept scop însușirea principalelor active ale SC Argirom Internațional SA și SC HERCULES SA. În perioada menționată, inculpatul A. I. a înstrăinat cu sprijinul inculpatului M. D., către inculpatul H. I., 60 % din acțiunile deținute de SC Argirom Internațional SA la SC Aeroportul Caransebeș SA, contra unei suprafețe de ½ dintr-un teren de 7.406 mp, cu o valoare de piață de 19.033 Euro, iar, ulterior, la un interval scurt de timp, a procedat la înstrăinarea celor 60 % acțiuni către SC Excav Prod SRL Caransebeș contra sumei de 418.408 euro (de aproximativ 21 de ori mai mult decât valoarea la care au fost dobândite), cunoscând că acțiunile provin din săvârșirea de infracțiuni.
De asemenea, în aceeași perioadă, au fost însușite de către membrii grupului, pentru inculpatul H. I. sau pentru alții, prin acte fictive, un număr de 7 imobile (hoteluri, băi termale, restaurante cu o valoare de circulație de aproximativ 4.032.800 lei și 400.000 de EURO) din patrimoniul SC Herclues SA unde SC Argirom Internațional SA era acționar majoritar, cu sprijinul expertului evaluator ANEVAR A. A. P. și a executorului judecătoresc S. I. Imobilele dobândite au fost înstrăinate ulterior către SC EXCAV PROD SRL, chiar și cu un preț de aproximativ 12 ori mai mare decât prețul la care a fost achiziționat prin executare silită.
La data de 19 martie 2008, SC Argirom Internațional SA a intrat în insolvență, creditorul majoritar fiind Ministerul Administrației și Internelor – Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale UT 350, care deține o creanță de aproximativ 10 milioane de euro.

Prejudiciul estimat în cauză este de aproximativ 123.000.000 lei, valoarea creanțelor împotriva SC Argirom Internațional SA.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a 45 de imobile – clădiri (hoteluri, restaurante, spații comerciale, băi termale, ștranduri) și asupra a 30 de imobile – terenuri.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

:: sursa: www.diicot.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti