Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Recuperare creanţe
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Traian Briciu: Ești obligat să recurgi la serviciile celor două categorii de profesioniști
14.11.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
Traian Briciu

Traian Briciu

Av. prof. univ. dr. Traian Briciu, Director INPPA, s-a referit, în cadrul dezbaterii Executarea creditorului. De către executor, organizată de Societatea de Ştiinţe Juridice, la diferenţa dintre avocat, executor judecătoresc sau notar public sub aspectul obligativităţii sau nu a serviciilor oferite de fiecare dintre aceste profesii.

Traian Briciu: „Aș vrea doar să fac o precizare, că, paralela cu profesia de avocat e puțin forțată, pentru că atât profesia de executor, cât și profesia de notar, până la urmă, au niște premise diferite de cea de avocat, care sunt și bune, și rele. Dintr-o anumită perspectivă, sunt bune, pentru că au un monopol mult mai pronunțat decât cel al avocaților, în sensul că chiar ești obligat să recurgi la serviciile celor două categorii de profesioniști. În cazul avocaților ești obligat, de cele mai multe ori, de facto, în sensul că numai atunci când nu te ajuți, nu reușești să pătrunzi sensul textelor de lege, e bine, evident, să o faci – dar, strict vorbind, nu te obligă legea, vezi și decizia Curții Constituționale, inclusiv pe partea cu recursul. Dar, în cazul celor două, e cam obligatorie trecerea pe acolo. Asta e partea bună pentru cele două profesii. Partea mai puțin bună este că acest monopol decurge dintr-un statut, de fapt, de delegare din partea statutului. Să nu uităm, și activitatea de executor, și activitatea de notar sunt activități pe care statul le-a cedat, dar și-a păstrat o amprentă destul de semnificativă cu privire la faptul că, fiind, până la urmă, de neocolit, evident, impune și niște reguli ceva-ceva mai stricte, inclusiv, poate nedrept sau poate drept…”:

Secţiuni: Content, Recuperare creanțe, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO