Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Un raport recent al PwC arată progresul înregistrat de țările OCDE în valorificarea potențialului tinerilor angajaţi
14.11.2016 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Îmbunătățirea acestui indicator ar putea stimula creşterea PIB-ului țărilor din OCDE cu peste 1 trilion de dolari pe termen lung

Noul raport PwC compară participarea pe piaţa muncii, educația și formarea profesională a persoanelor tinere din 35 de țări din OCDE și constată că:
• Europa continuă să conducă la nivel global – Elveția, Germania și Austria fiind în vârful clasamentului în 2015 în ceea ce priveşte integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă, urmate de Islanda, Norvegia și Danemarca
SUA revin în topul primelor 10 țări pentru prima dată după 2006
Israel, Luxemburg și Germania au înregistrat cele mai semnificative îmbunătățiri între 2006 și 2015; dar economiile din sudul Europei, cum ar fi Spania, Italia și Grecia s-au luptat să se redreseze după criza financiară globală
• Dacă țările şi-ar putea reduce proporția tinerilor aflați în afara sistemelor de educație, ocupare și formare profesională (Not in Education, Employment, or Trening/NEET) la nivelul celor din Germania, majoritatea membrilor OCDE ar putea înregistra creșteri substanțiale pe termen lung ale PIB-ului, care ar varia de la aproximativ 2-3% în Marea Britanie, SUA și Franța până la 7-9% în Spania, Grecia și Turcia.
Câștigul economic total în cadrul OCDE ar putea fi de peste 1 trilion de dolari pe termen lung din reducerea ratelor NEET la nivelurile celor din Germania.

Elveția, Germania și Austria ocupă încă o dată primele trei poziții în Indexul PwC Young Workers, care măsoară impactul asupra pieței forței de muncă și participarea în sistemele de educație a persoanelor cu vârste cuprinse între 15-24 de ani în 35 de țări din OCDE, începând cu anul 2006.

Țările care se situează mai jos în cadrul clasamentului ar putea aduce miliarde de dolari economiile lor pe termen lung dacă vor implementa bune practici pentru a valorifica acest potențial, așa cum reiese din noua analiză PwC.

Tabelul 1: PwC Young Workers Index – clasamentul ţărilor şi tendinţele în ultimii ani
Sursă: analiza PwC se bazează pe date de la OCDE

new-picture-1

Cele trei țări cu cea mai bună performanță au reușit să mențină un nivel scăzut al șomajului în rândul tinerilor după recesiunea de la nivel mondial datorită sistemelor lor educaționale solide care promovează formarea vocațională și ucenicia, contribuind astfel la reducerea numărului de tineri rămași în afara pieței forței de muncă.

Raportul estimează, de asemenea, potențialul avânt pe termen lung pe care economiile OCDE l-ar putea avea dacă şi-ar reduce ratele NEET la nivelul celor din Germania, prima țară din UE în clasament.

După cum arată Graficul 1 de mai jos, câștigurile potențiale ar putea varia de la doar 0,1% din PIB pentru Olanda, până la aproximativ 2-3% din PIB în SUA, Marea Britanie și Franța, cele mai mari câștiguri potențiale fiind în Turcia, Italia și Grecia, de aproximativ 7-9% din PIB. În toate țările din OCDE, creșterea potențială pe termen lung a PIB-ului total ar putea fi de ordinul a 1,1 trilioane de dolari.

Graficul 1: Creșterea estimată a economiilor OCDE pe termen lung, determinată de alinierea nivelurilor NEET cu cele din Germania, pentru categoria de vârstă 20-24 ani

new-picture-2

Am identificat trei aspecte cheie ale pieței forței de muncă caracteristice celor mai performante economii analizate în Young Workers Index. În primul rând, sistemul de educație dual german, care încorporează atât formarea vocațională cât și predarea la clasă, şi care poate oferi tinerilor mai multe opțiuni în tranziția lor spre piața muncii. Creșterea numărului și nivelului de formare al ucenicilor în toate sectoarele industriei, precum şi o concentrare mai mare din partea şcolilor pe abilități cheie transferabile, cum ar fi matematica, pot ajuta la integrarea tinerilor pe piaţa muncii. În al doilea rând, schimbarea percepțiilor angajatorilor asupra tinerilor şi încurajarea implicării lor timpurii în școli – cum ar fi dobândirea unei experiențe de muncă, consiliere în carieră, îndrumare și acțiuni sociale inițiate de tineri – ar putea spori capacitatea de inserție și de implicare profesională a tinerilor. Și, în al treilea rând, folosirea filtrelor bazate pe competenţe ar putea contribui la eliminarea barierelor în angajarea tinerilor proveniți din medii socio-economice defavorizate, care pot fi expuși riscului unui comportament anti-social”, a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner, PwC România.

Tinerii pot aduce o contribuție semnificativă la dezvoltarea economică a României. Pentru a valorifica întregul potențial al acestei generații, autorităţile ar trebui să investească mai mult în sistemul de educaţie pentru a îmbunătăţii calitatea actului de învăţământ, să asigure o stabilitate a programei şcolare şi în general a felului în care este structurat sistemul de învăţământ, şi să facilizeze accesul tinerilor pe piaţa muncii prin măsuri integrate de îndrumare, consiliere, stagii de practică şi ucenicie. De partea cealaltă, companiile ar trebui să se asigure că se adaptează astfel încât să atragă și să rețină tinerele talente. Investind mai mult în programe de ucenicie și formarea profesională a tinerilor, companiile vor beneficia de integrarea profesională a tinerilor prin îmbunătăţirea inovaţiei şi productivităţii”, a conchis Ionuţ Simion.

Despre raport
Metodologie: Indicele PwC Young Workers este o medie ponderată a opt indicatori ce includ scorurile NEET (tineri care nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare), gradul de participare pe piaţa muncii şi rata şomajului, incidenţa şomajului de lungă durată, rata abandonului şcolar şi a participării în programe educaţionale. Grupul ţintă al studiului reprezintă, în principiu, tinerii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, însă poate varia în funcţie de specificul fiecărui indicator. Aceşti indicatori sunt standardizaţi, ponderaţi şi adunaţi pentru a genera scorurile indicilor pentru fiecare ţară. Scorurile sunt recalibrate pentru valori cuprinse între 0 şi 100, valoarea medie de 50 fiind stabilită, prin definiţie, pentru toate cele 34 de ţări OECD pe anul 2006. Scorurile indicelui au fost calculate, de asemenea, pentru 2011, 2014 şi 2015 (sau pentru anii cei mai apropiaţi pentru care existau date disponibile pentru o comparaţie internaţională).
Mai multe detalii cu privire la metodologie, incluzând calculul pentru posibila creștere pe termen lung a PIB-ului pentru scorurile NEET mai mici, sunt prezente în raportul complet.

:: raportul

Despre PwC
Firmele din reţeaua PwC ajută organizaţiile şi indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. Suntem o reţea de firme prezentă în 157 de ţări cu mai mult de 223.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanţă pentru afaceri.

PwC se referă la reţeaua de firme PwC şi/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti