Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Teodora Blidariu: Clienții să înțeleagă cât e de important să apelezi la un avocat înainte de a acționa, înainte de a semna un contract, și nu doar după
15.11.2016 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Teodora Blidariu

Teodora Blidariu

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Teodora Blidariu, pentru că ați acceptat să acordați un interviu pentru cititorii J. Cum și de ce v-ați orientat spre Facultatea de Drept?

Teodora Blidariu: Buna ziua, stimata doamna Alina Matei.

Eu vă mulțumesc; este un privilegiu pentru mine să schimb pentru moment calitatea de cititor al site-ului JURIDICE cu aceea de intervievat.

Ex abrupto. Cum și de ce Facultatea de Drept ?… Poate pentru că era o provocare, era cea mai mare concurență la admitere, o facultate ce promitea o carieră excepțională, nu știu, mai multe motive convergente.

Am aflat după 10 ani că pe lista de vise la final de liceu era scris acela de a ajunge avocat. M-am surprins pe mine însămi că uitasem, uitasem de când există acest vis… și de unde a plecat totul.

Alina Matei: Așadar alegerea profesiei de avocat când a apărut?

Teodora Blidariu: Aș putea spune că… profesia m-a ales. Mai corect ar fi să spun că Ligia m-a ales. Doamna profesor Ligia Cătuna, profesoara mea de procedură civilă, profesoara mea de drept de autor, maestra mea, mentorul meu, care nu se dezminte de această calitate nici azi.

Profesia de avocat a apărut după insuccesul la INM, după doi ani de exercițiu a profesiei de consilier juridic, m-a așteptat să… vin.

Îmi amintesc că în anii de stagiu îmi luam de lucru acasă, notițele despre speță, contracte de analizat și nu simțeam oboseala până la 3-4 dimineața, veneam la birou cu o mândrie că eu sunt acolo, că sunt stagiar, cu un entuziasm… cred că așa ar fi frumos să înceapă orice vis pentru a fi transpus în realitate.

Alina Matei: Ați chibzuit că avocat veți fi de folos, că avocatura este locul unde trebuie să vă aflați?

Teodora Blidariu: Ați punctat esența raportului meu personal cu această profesie.

Da, această profesie mă face să mă simt de folos, așa mă raportez eu la ea și la clienții societății noastre de avocați.

Îmi caut într-un mod creativ, așa cum permite dreptul să fii creativ, soluții și răspunsuri la întrebări, strategii, modalități de protecție pentru operațiunile juridice sau pentru rezultatul avut în vedere de clienți.

Dacă avocatura este locul unde trebuie să mă aflu? Sunt aici, nu-mi pun întrebări peste acest prezent. Cât timp pot construi și pot ajuta, aici e locul meu.

Sunt oameni care m-au ajutat să găsesc această cale profesională și care au avut încredere în mine când eu nici nu știam unde pot să ajung. Lor le mulțumesc și sper ca activitatea mea, munca mea și rezultatele mele vorbește/ vorbesc pentru mine.

Alina Matei: Astăzi sunteți avocat asociat în cadrul firmei de avocatură Ligia Cătuna și Asociații? Visați în Facultate să lucrați cu doamna profesor? Cum a avut loc apropierea de doamna profesor?

Teodora Blidariu: Așa este, sunt avocat în cadrul firmei de avocatură Ligia Cătuna și Asociații din 2005, iar avocat asociat de 7 ani.

Nu visam să lucrez cu doamna profesor, în facultate nu aveam percepția laturii de profesionist-avocat a doamnei profesor. Eram toți fascinați de orele de curs pe care le preda, eram cucerită de stilul dumneaei, am ales opționalul pe care îl preda doar pentru că era materia doamnei profesor (drepturile de proprietate intelectuală).

Cred că a fost unul dintre puținii profesori care ne-a creat o imagine umană și tangibilă a dreptului și a ceea ce putea promite dreptul. Fără a-i răpi frumusețea, din contră, creând-o. Care nu s-a temut că dacă ne cresc aripi vom zbura prea departe.

Apropierea… cred că a venit treptat. M-a creditat cu multă încredere încă din anii de studenție, mi-a fost îndrumător la lucrarea de la Masterul de Dreptul Afacerilor, apoi mi-a urmărit îndeaproape pașii.

Când mi-a spus că are un loc de stagiar și m-a întrebat dacă vreau să vin… exista un singur răspuns. Și se pare că acesta este locul meu.

Alina Matei: Lucrați în special pentru clienții societății de naționalitate străină? Cum înțeleg aceștia relația avocat-client? Poate că ei valorifică mai mult serviciile avocațiale, cunoscând că este bine și util să apelezi la un avocat. Uneori, în cazul clienților români, e ca și cum le-ai spune că zahărul e otravă, dar ei își îndulcesc ceaiul cu zahăr.

Teodora Blidariu: Da, lucrez și pentru clienții noi de naționalitate străină și pentru cei cu care avem deja o lungă colaborare (peste 15 ani de zile). Și eu i-am perceput pe clienții străini ca având mai mult respect pentru profesie, aspect care a contat îndeosebi în perioada când eram un tânăr avocat.

Altfel spus, în general, străinii nu au prejudecăți legate de vârstă și nu pun profesionalismul unui tânăr colaborator la îndoială. Mai mult, cred că străinii sunt plăcut impresionați de standardele profesionale ale avocaților români, spun asta pentru că mereu am avut un feedback pozitiv de la clienții străini cu care am avut ocazia de a colabora.

Cred, totuși, că în țara noastră mai avem mult de lucrat pentru ca profesia de avocat să fie privită cu încredere, să fim credibili ca și profesioniști, să construim o cultură și o mentalitate pentru clienți, încât aceștia să apeleze la servicii juridice preventiv, iar nu ca remediu de ultimă instanță.

Cel mai sigur, prin excelență și practicând această profesie cu dăruire, cu bună-credință putem spera să atingem acest deziderat. Să ne educăm și să educăm societatea în a vedea în avocat un prim sfătuitor cu care să se consulte înainte de orice decizie cu valențe juridice.

Alina Matei: Consultanța este viitorul avocaturii? Nu că acum nu s-ar practica, dar dacă ne adâncim în epoca internetului, consultanța poate evita greșelile fără minte ale clienților, uneori păguboase rău.

Teodora Blidariu: Aș reformula, consultanța este și prezentul avocaturii. Nici avocatura de bară nu există fără componenta sa, consultanța.

Pe de altă parte, consultanța despre care vorbiți, cea «impersonală», acordată în era internetului, dincolo de ecranul unui monitor, da, poate fi viitorul avocaturii. Poate anticipa și facilita soluționarea unor eventuale greșeli, poate preveni erori, poate ajuta considerabil.

Totul e ca şi clienții să înțeleagă cât e de important să apelezi la un avocat înainte de a acționa, înainte de a semna un contract, și nu doar după.

Alina Matei: Modul de lucru este văzutul la față și vorbitul cu clientul sau e-mailul este generator de timp?

Teodora Blidariu: Depinde de client, depinde de speță, depinde de situație.

Sunt persoane care rezonează cu o consultanță în care cunoști omul – avocat, în care îți verifici intuițiile, în care atuurile personale, vizuale, expresive sunt poate mai relevante.

Fără îndoială, «văzutul la față și vorbitul cu clientul» e o maniera de colaborare care, sper, nu va fi niciodată desuetă.

Din altă perspectivă, colaborarea prin intermediul corespondenței electronice salvează timp în mediul așa numit «corporatist», în care întrebările și răspunsurile nu au nevoie de chipuri, în care profesionalismul este cheia și tonalitatea unică a raportului de lucru.

Dar, și în raporturile menționate, nu de puține ori contactul personal este cel care este salvator într-un impas, contact materializat într-un telefon sau într-o conferință telefonică, ce se dovedesc edificatoare. Nu uit sfatul primit de la maestra mea, «când simți că e un impas, pune mâna pe telefon!»

Alina Matei: Vi se întâmplă să lucrați și gratis? Vă roagă un prieten sau o rudă să-l ajutați puțin că el are dreptate și că de vină e partea cealaltă… Care este politica societății cum privire la această categorie de clienți care oricum se vor supăra pe dumneavoastră?

Teodora Blidariu: Da, se întâmplă să lucrăm pro bono, în măsura în care legea avocaturii ne permite acest lucru, deci în limitele stabilite de lege. Dar pro bono lucrăm pentru clienți a căror situație materială este deficitară sau care au o poveste personală deosebită.

În ce mă privește, prietenii mă respectă inclusiv pe plan profesional și nu mi-au pretins servicii gratuite. În același timp nu cred că prietenia coexistă à la longue cu serviciile profesionale asigurate constant.

Cauzele pe care noi le numim «de familie» evident nu sunt remunerate, dar într-un mod firesc nici nu sunt într-atât de numeroase încât să creeze un dezechilibru în activitatea noastră profesională.

O limită pe care mi-am autoimpus-o, totuși, în activitate este aceea de a nu prelua cauze de dreptul familiei/minori în care parte este o persoană foarte apropiată. Prețuiesc mai mult liniștea în raporturile de familie și/sau prietenie într-un cadru temporal mai larg, în defavoarea unei victorii scurte, dar care poate degenera și poate denatura întregul demers juridic.

Pe de altă parte, atât în raport cu rudele, precum și cu prietenii, politica societății noastre este aceeași, serviciile noastre juridice sunt furnizate la modul cât mai onest, profesionist și autentic.

Clientul primește de la noi o primă evaluare a șanselor de reușită, o balanță a punctelor forte, precum și a celor sensibile, care îi sunt defavorabile și care pot fi exploatate în detrimentul lui.

Identificăm în mod «personalizat» soluțiile juridice care să rezoneze cu speța supusă atenției noastre și care să răspundă nevoilor clientului nostru.

Raportat la politica societății noastre de avocatură, în general, aș putea afirma că există o serie de principii pe care le respectăm, de la care nu ne abatem și care ne ajută să decidem singuri, în fiecare caz și în fiecare situație, ce e de făcut.

Alina Matei: Ca și avocat consultant, ce stil aveți? Redactați pagini întregi sau cuvintele sunt puține, fără ca onorariul să fie tot la fel?

Teodora Blidariu: Îmi place să cred că stilul este un instrument, un artefact în continuă perfecționare. Da, am trecut de la pagini și paragrafe întregi (care poate sunt apanajul stagiaturii, primei tinereți în profesie, când vrei să oferi totul într-o singură «lucrare », la un stil mai concis, mai sintetic.

Încerc să pregătesc răspunsurile solicitate din prisma destinatarului. Ce așteaptă clientul de la mine, ce sfat îi este mai util într-o situație dată, cum îl pot ajuta să ia o decizie, prezentând avantajele și dezavantajele fiecărei soluții sau, dacă vorbim despre un litigiu, ce argumente trebuie să prezint unui judecător pentru a îi forma convingerea, pentru a-i pregăti material pentru o motivare.

În același context, onorariul cred că trebuie și e natural să reflecte pregătirea și experiența profesională. Corelat, desigur, cu timpul real dedicat elaborării serviciului juridic oferit.

Alina Matei: În acest oraș frumos al țării, consultanța este interesantă și datorită numărului mare de străini care pornesc business-uri sau își consolidează afacerile?

Teodora Blidariu: Categoric da! Și am norocul să profesez într-o societate de avocatură care mi-a permis și m-a încurajat să lucrez cu acest tip de clienți încă din stagiu.

O clientelă de un anume tip te obligă, te obligă să crești, să te perfecționezi, să te depășești. Contactul cu clienți străini profesioniști în domeniul lor, cu colegi avocați străini îți dezvoltă inerent orizontul, îți dă încredere, te ajută să descoperi fațete ale profesiei pe care poate nu ai fi avut altfel ocazia să le cunoști.

E o experiență pe care nu o poți câștiga altfel și, în mod cert, nu la o vârstă fragedă în profesie. Trebuie să spun că sunt recunoscătoare pentru acest start pe care l-am avut și pentru drumul pe care am fost îndrumată să pășesc în avocatură.

Alina Matei: Care a fost ultimul congres la care ați participat? Eu vă întreb de congres, însă mai aproape sunt alegerile pentru funcția de Decan al Baroului Timiș.

Teodora Blidariu: Cel mai recent Congres Internațional la care am participat a fost Congresul organizat de AEA – Asociacion Europea de Abogados, la Lisabona, în 2015, care analizează anual teme de interes pentru firmele de avocatură din întreaga lume (este asociația cu cea mai mare rețea de avocați membri la nivel mondial).

Dacă ne raportăm la planul local, aveți dreptate, suntem în plină perioadă electorală, de fapt urmează a doua reunire a Adunării Generale a Avocaților membri ai Baroului Timiș pentru alegerea Decanului Baroului.

Interesul colegilor avocați este mare, însă pare că nu suntem suficient de activi (la modul propriu), în sensul de a ne prezenta și a realiza cvorumul necesar pentru votare.

Sper și sperăm că vom învesti drept decan un coleg avocat activ, implicat, entuziast, care să se aplece cu interes și bună-credință asupra tuturor problemelor profesiei, care să fie ferm în a ne reprezenta și care să exceleze atât în profesie, cât și în funcție.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J.

Teodora Blidariu: Doresc cititorilor site-ului JURIDICE să-și păstreze spiritul profesional tânăr. Și să continue a consulta site-ul JURIDICE ca pe un exercițiu de dialog zilnic, pentru a-și păstra mintea ageră și lucidă, pentru un aport de calitate profesională garantat.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Teodora Blidariu: Eu vă mulțumesc, a fost o bucurie și o ocazie în plus spre conștiență profesională și spre recunoștință.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti