Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CSM. Apără independența procurorilor DNA și a sistemului judiciar față de afirmațiile Elenei Udrea și ale lui Traian Băsescu


15.11.2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 15 noiembrie 2016, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că în şedinţa din data de 14 noiembrie 2016, Plenul a apreciat că afirmaţiile lui Traian Băsescu, fost Preşedinte al României, şi ale Elenei Gabriela Udrea, deputat în Parlamentul Românei, lansate în spaţiul public prin intermediul unor emisiuni TV în data de 22 septembrie 2016, au adus atingere independenţei procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei în ansamblul său, potrivit unui comunicat al CSM

Verificările au fost efectuate de Inspecția Judiciară la solicitarea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii.

În comunicat se arată: ”Acestea au vizat afirmaţiile din data de 22 septembrie 2016 ale politicienilor menţionaţi, referitoare la activitatea procurorilor DNA, mediatizate de posturile de televiziune RTV News, România TV, B1 TV, Antena 3 TV şi de agenţia de presă Amos News.

Astfel, în contextul citării uneia dintre fiicele sale la sediul DNA, pentru derularea unor proceduri judiciare, în încercarea de a o disculpa public, fostul Preşedinte a lansat grave acuzaţii privind independenţa şi imparţialitatea procurorului şef şi procurorilor DNA.

Dl. Băsescu a acreditat ideea că procurorii acestei structuri acţionează în mod nelegal şi incorect, la comanda unor grupuri de interese, în scopul discreditării şi distrugerii familiei sale şi a unor instituţii politice. Acesta a mai susţinut că, din dorinţa de afirmare şi creare a unei imagini favorabile, care să le folosesacă ulterior în carieră, procurorii DNA iniţiază dosare penale cu încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor pe care le cercetează.

În acelaşi registru au fost şi afirmaţiile dnei. Udrea care, referindu-se la cauzele penale în care este inculpată, a apreciat că dosarele penale instrumentate de DNA sunt nefundamentate şi au ca scop distragerea atenţiei opiniei publice de la anumite subiecte de interes public care ar pune într-o lumină defavorabilă activitatea şi conducerea structurii anticorupţie.

Inspectorii judiciari au constatat că afirmaţiile menţionate reprezintă o deformare a realităţilor de fapt, de natură să inducă ideea unei funcţionări anormale şi incorecte a sistemului judiciar, pe componenta de exercitare a atribuţiilor de serviciu ce le revin procurorilor din cadrul DNA, parte a mecanismului justitiei.”

 

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro