Secţiuni » JURIDICE NEXT » Legal Days
Legal Days

Ziua mondială a toleranței


16.11.2022 | Andra-Maria ȚAȚĂRĂ
Secţiuni: Content, Legal Days, VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust
Andra-Maria Țațără

Andra-Maria Țațără

2022: Ziua mondială a toleranței este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

Toleranța nu este concesie, condescendență sau îngăduință. Toleranța este, înainte de toate, o atitudine activă determinată de recunoașterea drepturilor universale ale omului și a libertăților fundamentale ale altora.”

În aceste cuvinte, în urmă cu 27 de ani, în Declarația de principii privind toleranța, statele membre ale UNESCO au definit ideea frumoasă de toleranță – o idee aflată în centrul mandatului UNESCO.

Totuși, Organizația noastră, a cărei misiune este de a construi „solidaritatea intelectuală și morală a umanității”, știe și că toleranța nu poate fi decretată; trebuie construită.

Este construită în primul rând printr-o luptă fără compromis împotriva tuturor formelor de rasism și discriminare. Pentru a ne consolida acțiunile în acest domeniu și pentru a mobiliza în continuare statele membre și societatea civilă, UNESCO organizează, în Mexico City și împreună cu Guvernul Mexicului, al doilea Forum global împotriva rasismului și discriminării, care va avea loc la sfârșitul acestui lună.

Toleranța se construiește și prin educație – în special educația pentru pace, prin care cetățenii de mâine învață să respecte diferența dintre ceilalți. Toleranța se construiește și prin diversitatea culturilor și a moștenirii – dezvăluind tuturor, dincolo de granițe, umanitatea noastră comună. Acesta este scopul convențiilor UNESCO pentru patrimoniul mondial, diversitatea culturală și patrimoniul imaterial: nu numai să protejeze aceste comori ale umanității, ci și să arate valoarea lor universală ca bază pentru pace.

Începând cu Anul Națiunilor Unite pentru toleranță din 1995, UNESCO a acordat Premiul UNESCO-Madanjeet Singh pentru promovarea toleranței și non-violenței activităților semnificative din domeniile științific, artistic, cultural și de comunicare care vizează promovarea spiritului de toleranță și non-violență. -violenţă.

În această Zi, să ne amintim că toleranța și diversitatea sunt un punct forte și că, în lumea globalizată de astăzi, nu mai este doar un imperativ etic, este o necesitate practică, politică și juridică.

Să facem din 16 noiembrie o zi de angajament și acțiune pentru toleranță, urmând sfatul lui Claude Lévi-Strauss:1 „Toleranța nu este o atitudine contemplativă […]. Este o atitudine dinamică, constând în anticiparea, înțelegerea și promovarea a ceea ce se luptă să fie.

Andra-Maria Țațără
Studentă – Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

***

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua mondială a toleranței este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, a transmis următorul mesaj:

În „Scrisoare deschisă către tineret”, Amadou Hampâté Bâ a cerut omenirii să lucreze pentru înțelegerea reciprocă prin toate mijloacele posibile, astfel încât „diferențele noastre, mai degrabă decât să ne despartă, să devină complementare și o sursă de îmbogățire reciprocă”.

De 75 de ani, organizația noastră urmărește această ambiție prin valorificarea bunurilor comune ale umanității, care sunt educația, știința, cultura și informația, pentru a construi pacea în mintea bărbaților și femeilor.

Și această zi internațională este o oportunitate de a sublinia actualitatea angajamentului nostru comun de a apăra și promova toleranța și înțelegerea reciprocă.

La aproape doi ani de la începutul pandemiei de COVID-19, liniile de falie care ne împart și ne desfigurează societățile încă ne îndepărtează și exacerbează neîncrederea. Prin urmare, este necesar să reafirmăm valorile de bază ale omenirii, pe care le susținem atât în teorie, cât și în practică.

Acest lucru este valabil în special pentru munca pe care o depunem pentru a face din educație un loc în care studenții, ca cetățeni ai lumii de mâine, învață empatia, natura dialogului și respectul față de ceilalți și se opun urii și intoleranței atât în formă, cât și în substanță.

Această muncă trebuie să depășească cu mult sala de clasă pentru a cuprinde toate sferele societății. Organizația noastră lucrează astfel zi de zi pentru a apăra și promova diversitatea culturală și lingvistică și diversitatea cunoștințelor, în special cunoștințele indigene, astfel încât toate aceste perspective și moduri de a vedea lumea să poată deschide noi perspective pentru omenire prin dialog și schimb.

După cum putem citi în Declarația de principii privind toleranța semnată la 16 noiembrie 1995 de statele membre ale UNESCO, „Toleranța este armonie în diferență”.

În această zi internațională a toleranței, UNESCO cheamă pe toată lumea să sărbătorească diversitatea și dreptul inalienabil la diferență, care dă profunzime societăților noastre și stabilește pacea în mintea bărbaților și femeilor.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2020: Ziua mondială a toleranței este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a transmis următorul mesaj:

Eseistul tunisian Albert Memmi, care a decedat anul acesta, a scris că „toleranța este un exercițiu și o victorie asupra noastră”. Cuvintele sale ne învață că toleranța, departe de a fi o atitudine pasivă echivalentă cu satisfacția sau indiferența, este un efort dinamic, zilnic, realizat atât individual, cât și colectiv.

În această zi internațională pentru toleranță sărbătorim predarea diversității și învățarea pe tot parcursul vieții a deschiderii.

Într-un moment în care pandemia a intensificat diviziunile care fracturează și desfigurează societățile noastre, ducând uneori la o redeșteptare a rasismului, fanatismului și extremismului, este mai mult decât oricând necesar să reafirmăm valorile fondatoare ale umanității noastre. Demnitatea, dreptatea, curiozitatea și diversitatea sunt valori intrinseci ale toleranței pe care UNESCO le apără prin principiile sale și prin acțiunile sale.

În toate domeniile mandatului său- educație, cultură, știință și informație- Organizația noastră lucrează încă de la începuturi pentru a combate infamia și ura.

Prin intermediul programelor globale de educație pentru cetățenie, apărarea și promovarea diversității culturale și lingvistice și angajamentul față de etica științei și inteligenței artificiale, UNESCO se străduiește să promoveze o cultură a păcii care se bazează fundamental pe toleranță. Aceasta se află, de asemenea, în centrul activității noastre cu Coaliția Internațională a Orașelor Incluzive și Durabile, care mobilizează partenerii locali și părțile interesate pentru a combate rasismul de la rădăcini.

În acest spirit, organizația noastră acordă în fiecare an Premiul UNESCO-MadanjeetSingh pentru promovarea toleranței și non-violenței inițiativelor semnificative de promovare a înțelegerii reciproce între culturi și popoare.

Predarea toleranței implică predarea diversității, descentralizarea și descoperirea altora și a culturilor lor. După cum am citit în Declarația de principii privind toleranța semnată la 16 noiembrie 1995, de către statele membre ale UNESCO, „toleranța este armonie în diferență”.

În această zi internațională pentru toleranță, UNESCO face apel la toată lumea să celebreze diversitatea și dreptul ireductibil la diferență, care stă la baza bogăției societăților noastre și ancorează pacea în mintea noastră.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua mondială a toleranței este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

2018: Ziua mondială a toleranței este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO: „Toleranța este un act de umanitate, pe care trebuie să-l cultivăm și să-l adoptăm fiecare în viața proprie în fiecare zi, să ne bucurăm de diversitatea care ne face puternici și de valorile care ne unesc.”

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja

***

2017: Ziua mondială a toleranței este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

În vederea promovării toleranței, Organizația Națiunilor Unite a lansat o nouă campanie, intitulată sugestiv TOGETHER (împreună), al cărei scop este reducerea percepțiilor negative și de atitudine îndreptate împotriva refugiaților și migranților, potrivit unui comunicat al ONU.

***

2016: Ziua mondială a toleranței (International Day for Tolerance) este marcată, anual, la data de 16 noiembrie.

Sediul materiei: Această zi fost proclamată la 16 noiembrie 1995, în cadrul Conferinței generale a UNESCO de la Paris, când statele membre UNESCO au adoptat „Declarația principiilor toleranței”, enunțată în 1986, care definește termenul de toleranță ca fiind respectul, acceptarea și aprecierea diversității și bogăției culturale, a manierelor de exprimare, a calității noastre de ființe umane.

Un an mai târziu, în 1996, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluția 51/95, a invitat țările membre să sărbătorească în fiecare an această zi, prin acțiuni de promovare a toleranței și păcii, prin activități la care să participe atât instituțiile de învățământ, cât și publicul larg. Statele membre ONU sunt încurajate să organizeze manifestări axate pe programe și acțiuni educative prin care să-i mobilizeze pe cetățeni să aibă atitudini tolerante.

Într-o lume a globalizării, diversității și mobilității, toleranța în familie, în comunitate sau între state, este mai necesară ca oricând. În Declarația Mileniului adoptată ân anul 2000, toleranța a fost plasată printre valorile fundamentale care stau la baza relațiilor internaționale în secolul XXI.

Website oficial: aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro