Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
 1 comentariu

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că persoana fizică ce a prestat munca pentru și sub autoritatea unei alte părți fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă poate formula o acțiune în constatarea raportului de muncă, precum și a efectelor acestuia
18.11.2016 | Andrea GRIGORAȘ, Gabriela ILIE

JURIDICE - In Law We Trust
Andrea Grigoraș

Andrea Grigoraș

Gabriela Ilie

Gabriela Ilie

Începând cu data publicării Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 37/2016 în Monitorul Oficial al României, persoana fizică ce a prestat muncă pentru și sub autoritatea unei alte părți fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă va putea formula o acțiune în constatarea raporturilor de muncă, precum și a efectelor acestuia, inclusiv după încetarea raporturilor de muncă.

Implicațiile Deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 37/2016

– Având în vedere faptul că acțiunile în constatare sunt imprescriptibile, persoana fizică ce a prestat munca pentru și sub autoritatea unei alte părți fără încheierea unui contract individual de muncă în formă scrisă va putea solicita instanțelor de judecată constatarea existenței raporturilor de muncă la orice moment;

– În cazul în care instanțele de judecată constată existența raporturilor de muncă, angajatorul va putea fi obligat la plata retroactivă a contribuțiilor sociale și a altor taxe, cu penalități, precum și la acordarea salariaților a drepturilor prevăzute de Codul muncii; totuși, în acest caz, salariații vor fi nevoiți să respecte termenele de prescripție aplicabile.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție cu siguranță va avea un impact major în practică, însă va pune de asemenea și probleme practice, având în vedere pe de o parte, prescripția dreptului la acțiune a salariaților pentru acordarea drepturilor acestora, iar, pe de altă parte, limitările privind probele admisibile în vederea dovedirii existenței contractelor individuale de muncă.

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție va deveni obligatorie numai după publicarea sa în Monitorul Oficial.

Avocat Andrea Grigoraș
Managing Associate REFF & ASOCIAȚII

Avocat Gabriela Ilie
Avocat Senior REFF & ASOCIAȚII

Secţiuni: Dreptul muncii, Jurisprudența ÎCCJ, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO