Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilCyberlaw
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Fotografiile dintr-o carte. Autorul fotografiilor vs. ansamblul operei derivate
02.12.2016 | Cosmina SIMA


Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, atât timp cât nu a fost reținută calitatea reclamantului de autor al fotografiilor inserate în cuprinsul cărții, ci, din contră, s-a stabilit că aceste fotografii constituie parte din ansamblul operei derivate, nu se poate admite existența unei încălcări a dreptului de autor asupra operei derivate, deoarece reproducerea unora dintre aceste imagini din cuprinsul lucrării, în scop de ilustrare, în cadrul unei emisiuni difuzate pe un post de televiziune, se circumscrie prevederilor art. 33 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 8/1996. Acolo se reglementează una dintre limitele exercitării drepturilor patrimoniale de autor și permite terților utilizarea operei fără consimțământul autorului și fără plata unei remunerații, în condițiile legii. Incidența art. 33 alin. (1) lit. f) din aceeași lege nu poate fi luată în considerare, întrucât lipsește recunoașterea dreptului de autor asupra unor eventuale opere de artă fotografică în favoarea reclamantului și, prin urmare, nu sunt îndeplinite premisele de analiză ale acestei norme.  (Decizia nr. 104 din 22 ianuarie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în contrafacere)

Cosmina Sima

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate