Secţiuni » Arii de practică » Business » Proprietate intelectuală
Proprietate intelectuală
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Fotografiile dintr-o carte. Autorul fotografiilor vs. ansamblul operei derivate


02.12.2016 | Cosmina SIMA
Secţiuni: Dreptul proprietatii intelectuale, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, atât timp cât nu a fost reținută calitatea reclamantului de autor al fotografiilor inserate în cuprinsul cărții, ci, din contră, s-a stabilit că aceste fotografii constituie parte din ansamblul operei derivate, nu se poate admite existența unei încălcări a dreptului de autor asupra operei derivate, deoarece reproducerea unora dintre aceste imagini din cuprinsul lucrării, în scop de ilustrare, în cadrul unei emisiuni difuzate pe un post de televiziune, se circumscrie prevederilor art. 33 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 8/1996. Acolo se reglementează una dintre limitele exercitării drepturilor patrimoniale de autor și permite terților utilizarea operei fără consimțământul autorului și fără plata unei remunerații, în condițiile legii. Incidența art. 33 alin. (1) lit. f) din aceeași lege nu poate fi luată în considerare, întrucât lipsește recunoașterea dreptului de autor asupra unor eventuale opere de artă fotografică în favoarea reclamantului și, prin urmare, nu sunt îndeplinite premisele de analiză ale acestei norme.  (Decizia nr. 104 din 22 ianuarie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în contrafacere)

Cosmina Sima

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti