Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Declararea apelului doar de către o parte din pârâţi. Efecte


23 noiembrie 2016 | Cosmina SIMA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Cosmina Sima

Cosmina Sima

Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat faptul că, dacă extinderea efectelor hotărârii asupra tuturor pârâților (inclusiv asupra celor care nu au exercitat calea de atac a apelului) s-a datorat faptului că dreptul opus de reclamant are aceeași cauză juridică, înseamnă că reclamantul nu poate pretinde consecințe juridice diferite față de pârâți, efectele judecății răsfrângându-se față de toate părțile procesului. În speță, în cadrul acțiunii în revendicare, reclamantul nu s-a prevalat de titluri diferite în raport cu fiecare dintre pârâţii chemaţi în judecată, deci nu poate pretinde că prin neatacarea sentinţei de primă instanță de către unii dintre pârâţi (prin care fiecare dintre pârâți fusese obligat la restituirea unei suprafețe de teren individualizate şi delimitate conform raportului de expertiză întocmit), situaţia dreptului său de proprietate ar fi fost astfel definitivată, fără posibilitatea de a mai fi pusă în discuţie în apel. Izvorul unic al dreptului reclamantului (transpus pe planul cauzei juridice a acţiunii), constând în titlul de proprietate exhibat, nu poate conduce la soluţii diferite faţă de pârâţii chemaţi în proces, în condițiile în care instanța de apel, reluând, în urma casării cu trimitere, judecata care presupunea verificarea existenţei unui bun actual în patrimoniul reclamantului, a statuat în sensul că nu există un asemenea drept. (Decizia nr. 43 din 20 ianuarie 2016 pronunţată în recurs de Secţia I civilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acțiune în revendicare)

Cosmina Sima

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii