Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

DNA-Oradea. Luare de mită, dare de mită. Trimitere în judecată


17 noiembrie 2016 | Georgiana-Camelia LUCIU
Secţiuni: Activitate parchete, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Georgiana-Camelia Luciu

Georgiana-Camelia Luciu

DNA-Oradea. Luare de mită, dare de mită. Trimitere în judecată.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
G. A. D., la data faptei medic specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (158 acte materiale),
P. J. L., la data faptei asistent medical în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
luare de mită în formă continuată (10 acte materiale),
– complicității la infracțiunea de luare de mită în formă continuată (24 acte materiale),
dare de mită în formă continuată (3 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 11 mai -11 iunie 2015, inculpata G. A. D., în calitate de medic specialist în cadrul Serviciului de Expertiză Medicală al Casei Județene de Pensii Bihor, a primit în mod direct, repetat, de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical sume de bani care nu i se cuveneau, totalizând 27.036 lei.
Banii respectivi au fost primiți de inculpată în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuțiile sale de serviciu respectiv în legătură cu:
– emiterea deciziilor medicale asupra capacității de muncă a persoanelor care au solicitat încadrarea într-un grad de invaliditate,
– efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflați în evidență,
– prelungirea concediului medical peste 90 de zile.
În aceeași perioadă, inculpatul P. J. L. a primit de la inculpata G. A. D. mai multe sume de bani obținute de aceasta din urmă în modalitatea de mai sus, aspect cunoscut de asistentul medical. Totodată, inculpatul P. J. L. a preluat de la pacienți acte medicale și sume de bani, pe care ulterior le-a remis inculpatei G. A. D.
În același context, inculpatul P. J. L. a primit în mod repetat, de la o parte din persoanele care s-au prezentat la cabinetul medical G. A. D., în scopul menționat mai sus, sume de bani din a căror valoare s-a putut stabili în mod cert doar suma totală de 1.122 lei. Acești bani au fost primiți de inculpat în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de asistent medical privind asigurarea activității de secretariat la cabinetul medical, la completarea deciziilor medicale în conformitate cu criteriile de diagnostic clinic și funcțional, la întocmirea și evidența dosarelor existente etc.
În datele de 12 mai 2015, 3 și 11 iunie 2015, inculpatul P. J. L. i-a remis unui alt medic, în cabinetul acestuia, mai multe sume de bani care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care priveau aceleași aspecte, menționate mai sus.

În cauză, procurorii anticorupție au dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților G. A. D. și P. J. L.

Dosarul a fost trimis, spre judecare, Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

:: sursa: www.pna.ro

Georgiana-Camelia Luciu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro