Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Experţi CE în vizită la CSM pentru evaluarea progreselor în cadrul MCV
17.11.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 15 noiembrie 2016, la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, a avut loc întâlnirea reprezentanţilor Consiliului şi Institutului Naţional al Magistraturii cu experţii Comisiei Europene, aflaţi în misiune de evaluare a progreselor înregistrate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), potrivit unui comunicat al CSM.

Au participat: judecător Mircea Aron, preşedinte, procuror Luminiţa Palade, vicepreşedinte, judecător Alexandru Şerban, membru ales, personal cu funcţii de conducere şi consilieri din cadrul direcţiilor de specialitate ale Consiliului, procuror Nelu Ciobanu, directorul adjunct al INM.

Temele de discuţie:
– prezentarea de ansamblu a progreselor înregistrate în reformarea sistemului  judiciar român de la momentul adoptării pachetului de legi ale justiţiei, înfiinţarea Consiliului Superior al Magistraturii ca instituţie independentă structural şi funcţional, instituirea mecanismului de cooperare şi verificare odată cu aderarea României la Uniunea Europeană şi până în prezent
– acţiunile concrete realizate în domeniile ce au constituit obiective specifice de atins de România, cu accent pe cele referitoare la consolidarea instituțională a CSM și a rolului său de garant al independenței justiției, modalităţile concrete de apărare a independenţei sistemului judiciar şi a reputaţiei magistraţilor, creşterea transparenţei şi îmbunătăţirea comunicării instituţiilor judiciare, reglementarea unui sistem predictibil privind recrutarea, promovarea şi numirea magistraţilor în funcțiile de conducere, bazat pe criterii de meritocraţie şi integritate, unificarea practicii judiciare şi aspecte privind volumul de muncă şi redactarea hotărârilor judecătoreşti.
– sancțiunile disciplinare, prevenirea corupţiei şi integritatea la nivelul sistemului judiciar, formarea iniţială şi continuă a magistraţilor, propuneri de modificare a legilor justiţiei, modalităţile de recrutare a inspectorilor judiciari şi implementarea hotărârilor judecătoreşti la nivelul administraţiei publice
– programul statistic Ecris-Statis, implementat la nivel naţional ca instrument de evaluare şi management care să contribuie la monitorizarea şi îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie.

Interesul expeţilor a vizat gradul de asumare a independenţei de către magistraţi, reprezentanţii Consiliului reafirmând deplinaindependenţă a judecătorilor şi procurorilor din România, reflectată şi în lupta anticorupţie, în beneficiul cetăţenilor şi a societăţii.

S-a concluzionat că, de-a lungul existenţei sale, Consiliul Superior al Magistraturii a dobândit capacitatea de abordare sistemică a problemelor din justiţie, prin întreaga sa activitate urmărind susţinerea unor măsuri esenţiale care să eficientizeze actul de justiţie în scopul alinierii la standardele europene.

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO