« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Reaua-voință a unei administrații față de contribuabili
21.11.2016 | Daniel UDRESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Daniel Silviu UDRESCU

Daniel Udrescu

Am trimis cu o lună în urmă o adresă pe care am publicat-o ca scrisoare deschisă, pe care am mai trimis-o de câteva ori în timpul anului 2016, fără să primesc un răspuns. Situaţia de fapt trimisă la analiză – Sunt un contribuabil înregistrat cu cod de TVA.  În perioada 2011–2015, am fost verificat de ANAF şi nu mi-a fost reîncadrat impozitul pe venit sau contribuţiile, decontul de TVA fiind corect întocmit. În 2016, construiesc un imobil pe terenul aflat în patrimoniul personal. Dezmembrez patrimoniul personal în mai multe unităţi pe care le vând. Întrebare: – Ce obligaţii am cu privire la impozitul pe venit, CAS şi CASS?

Nu am primit răspuns decât de la Guvern, care mi-a spus ca mi-a trimis adresa la MFP.

Saptămâna trecută am vrut să înregistrez un client ca persoană fizică plătitoare de TVA. Am fost refuzat şi trimis la Registrul Comerţului să mă înregistrez ca PFA. Am solicitat temeiul legal. Un funcţionar public m-a trimis la plimbare, refuzând să îmi elibereze o înregistrare la registratură. La ANAF Ilfov, oameni mai pragmatici aşteaptă o soluţie legală şi nu s-a luat o decizie. În Mureş, Braşov şi Sibiu deja s-au început controalele sub aceeaşi schemă pentru care domnului Blejnar i se pregăteşte o plângere penală. În lege nu am văzut nimic nou, excepţie făcând Legea nr. 182/2016 pentru aprobarea O.U.G. nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, publicată în M.Of. nr. 828/19.10.2016, Lege care nu aduce prea multă claritate. Cu alte cuvinte, ANAF dă cu băţul în baltă în loc să modifice cât mai clar, pentru ca tot ce a făcut până acum în controalele fiscale să rămână valid.

Zvonurile pe care angajaţii ANAF le împrăştie că de la anul se vor anula CIF-urile la persoanele fizice plătitoare de TVA şi că toţi dezvoltatorii vor fi PFA sunt nişte metode demne de milă. Este ANAF o instituţie ridicolă? Adică se preferă zvonuri sau dacă este adevărat, o nouă nebunie cu cozi, în loc de o decizie normală?

Mă întreb, oare chiar nu se poate da o lege clară? De ce trebuie să mă înscriu ca PFA, să plătesc pentru o autorizare pe care peste 50% din dezvoltatori nu o pot obţine fie că nu au studii, fie că nu pot, fie că au antecedente peste care cazierul fiscal nu trece.  Şi atunci preferăm o lege proastă, care va aduce numai probleme. Mai mult, poate cea mai mare tâmpenie este să-i spui unui dezvoltator să-şi estimeze veniturile pe formularul 220. Cu corupta primărie, autorizaţiile întârzie cu anii, iar erorile de înregistrare la Cartea Funciară pot să transforme o înregistrare în coşmar.  Drept pentru care o construcţie cu 3-4 etaje poate să ia şi 3 ani de la cumpărarea terenului până la ultimul apartament vândut. Deci, într-un an poţi să ai zero venituri cu costuri, în anul doi şi mai multe costuri cu un pic de venituri şi abia în anul 3 să faci profit. Întrebarea este cum declari pe formularul 220? Industria construcţiilor este atât de puţin înţeleasă.

Eu aş modifica legea în următorul fel: Din 2017, orice imobil vândut în primii doi ani de la construire (sau de la dobândire, pentru terenuri, curţi, construcţii), în afara celui folosit ca reşedinţă sau casă de vacanţă, va fi reîncadrat ca activitate economică şi va urma tratamentul fiscal al activităţii independente.

Prin această prevedere aş elimina necesitatea încadrărilor de tip PFA şi aş putea impozita cu 16% activitatea unei persoane fizice, care doreşte să-şi păstreze independenţa persoanei fizice, fără formă de organizare.  În acest fel aş păstra CIF-urile pentru TVA, la depăşirea plafonului de TVA, fără să par un idiot. Ieri era în regulă să fiu persoană fizică plătitoare de TVA, mâine trebuie să fiu PFA şi ce a fost ieri nu se mai aplică. În mod normal, lacunele Codului fiscal ţin de modul de a expune clar. La articolul 111, se poate clarifica TRANSFORMAREA DE CATEGORIE cu un set de reguli care transformă patrimoniul personal în patrimoniul afacerii cu trimitere la impozitarea veniturilor obținute din transferul bunurilor imobile din patrimoniul afacerii, ce vor fi impozitate conform regulilor prevăzute Art. 67 – Venituri din activităţi independente.

Daniel Udrescu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Secţiuni: Fiscalitate, Opinii, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD