Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

The independence status
23.11.2016 | Sanda ȘERBAN

JURIDICE - In Law We Trust

Acum 6 ani, am postat articolul Consilierii juridici, încotro?, prin amabilitatea administratorului acestui site, domnul avocat dr. Andrei Săvescu.

Au trecut 6 ani de grele încercări pentru unii consilieri juridici, unele încercări fiind determinate de dorinţa de a accede către o profesiune liberală (6,50/2012, 55/2014, 60/2015, 60/2016).

„Consilierul juridic poate fi numit în funcţie sau angajat în muncă”, art. 2 din Legea nr. 514-2003, cu modificările şi completările ulterioare.

„Numit în funcţie” sună mai frumos decât „angajat în muncă” (a se citi „angajat în robie”).

„Avocatul are dreptul să asiste şi să reprezinte persoanele fizice şi juridice…”, art. 2, alin. (3) din Legea nr. 51/1995, în vigoare la data de 16.06.2016.

„Dreptul” avocatului de a asista şi reprezenta persoana juridică reprezintă, în opinia mea, un drept XXL în raport cu profesia de consilier juridic.

Consilierul juridic este angajat în robie de către o persoană juridică, pe care avocatul are dreptul de a o reprezenta. Care ar mai fi raţiunea sarcinilor şi atribuţiilor de serviciu ale consilierului juridic? Vă spun eu: hârţogăraia, munca în zadar, conform binecunoscutului slogan: ”voi vă faceţi că munciţi, noi ne facem că vă plătim”, dar şi asumarea răspunderii prin semnătură şi ştampilă, că nu degeaba achităm anual 300 de lei pentru menţinerea în Tabloul consilierilor juridici definitivi sau stagiari, după caz.

„Poate fi consilier juridic acela care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) este cetăţean român şi are domiciliul în România;
b) are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
c) este licenţiat al unei facultăţi de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; această condiţie se dovedeşte cu certificat medical eliberat în condiţiile legii;
e) nu se află în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de prezenta lege” (art. 8 din respectuoasa Lege nr. 514/2003).

„Poate fi membru al unui barou din România cel care îndeplineşte următoarele condiţii:
a) are exerciţiul drepturilor civile şi politice;
b) este licenţiat al unei facultăţi de drept cu durata stabilită de lege;
c) nu se găseşte în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de prezenta lege;
d) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea profesiei” (art. 12 alin. (1) din Legea nr. 51/1995, în vigoare la data de 16.06.2016).

Se pare, din analiza comparativă a celor două texte de lege, că nu condiţia de a fi membru al vreunui corp profesional face diferenţa dintre cele două profesii, dar nici condiţia de a fi absolvent de drept.

Art. 3 alin. (4), coroborat cu art. 26 alin. (1), din Statutul profesiei de avocat, republicat, cu modificările şi completările ulterioare prevede că: „este interzisă, sub sancţiunile prevăzute de Lege, exercitarea oricărei activităţi specifice profesiei de avocat de către o persoană fizică ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi în tabloul avocaţilor…”, iar „exercitarea oricărei activităţi de asistenţă juridică specifică profesiei de avocat şi prevăzută la art. 3 de către o persoană fizică… ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou şi pe tabloul avocaţilor acelui barou constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale”.

Dar consilierul juridic este persoană fizică, ce să-i faci, că doar nu este un android, precum Sony al meu, care, la instalare, m-a întrebat dacă îl atârn de perete sau am primit suportul tv!

Nu în ultimul rând, consider că n-ar strica nimănui încă o completare la Legea nr. 51/1995, pentru a reglementa şi funcţiile de Administrator public şi Manager public, că, deh, cine exercită cel puţin un mandat de „primar”…, să poată dobândi „la cerere calitatea de avocat definitiv”. Nu? Că doar nu încurcă pe nimeni! Ba da! Pe cei de la primărie. Acolo se cere experienţă profesională, domnilor, nu stagiatură.

U.N.B.R., prin Consiliul său, a luat sub autoritatea sa I.N.P.P.A. În partea opusă, C.C.J. Bucureşti nu a creat un sistem de formare profesională, dar instituţiile publice, gen ministere, solicită pentru numirea în funcţia de consilier juridic absolvirea de cursuri postuniversitare sau master, sic, că la privatele de tip S.R.L. nu se cere aşa ceva. Până la urmă fiecare doarme după cum îşi aşterne!

Art. 2 din Statutul profesiei de consilier juridic prevede faptul că „profesia de consilier juridic este independentă şi organizată autonom, fiind exercitată integrat în sistemul de justiţie românesc”. Dacă independenţă nu e, nici autonomie nu este!

Art. 1 din Statutul profesiei de avocat reglementează avocatura ca fiind: „liberă şi independentă, cu organizare, funcţionare şi conducere autonome”.

Rezultă faptul că libertatea profesiei de avocat precedă independenţa, libertate pe care consilierul juridic nu o are pentru că este la tot pasul îngrădit, înrobit şi înjosit. De către cine? Ghiciţi dumneavoastră.

Totuşi, până unde s-ar putea merge cu libertatea pentru ca persoanele ce alcătuiesc un corp profesional să fie independente?

Libertatea de a profesa nu poate fi absolută şi nelimitată în timp şi, în opinia mea, nu se poate extinde la tot ce mişcă pe lângă noi sau ne înconjoară.

Dacă timpul vă permite, vă rog să aveţi amabilitatea de a citi articolul postat de subsemnata în anul 2012, intitulat „Despre libertate” şi postat pe acest site.

C.C.J. Bucureşti, vrem şi noi libertate, căci vremurile noastre vin şi se duc, unele chiar pe apa sâmbetei. Şi…, de-ai fi tu salcie la mal, i-aş spune că mă doare să tot stau aplecată ca o floare de lup adulmecată.

Să fie libertate şi la noi, la cei din vale, ca să vă aplaude lumea în rafale.

Libertate, egalitate, fraternitate şi roade îmbelşugate, C.C.J. să ne-aducă şi nouă, lapte, miere şi porc gătit… au, ce m-am fript!

Consilier juridic Sanda Şerban, membru CCJ Bucureşti
Student, anul 3 la Facultatea de Marketing, ASE

Secţiuni: Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO