Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Ce ar înțelege proaspătul laureat al Premiului Nobel în economie, Oliver Hart, din hotărârile ICCJ privind condiția dovedirii prejudiciului pentru aplicabilitatea clauzei penale, dacă le-ar citi?


22 noiembrie 2016 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Banking, Content, Drept civil, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Lucian Bercea

Lucian Bercea

Prof. univ. dr. Lucian Bercea, Decanul Facultății de Drept a Universității de Vest din Timșoara, s-a referit în cadrul conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la condiția dovedirii prejudiciului pentru aplicabilitatea clauzei penale:

Lucian Bercea: „Mă gândeam, în momentul în care dumneavoastră (prof. univ. dr. Valeriu Stoica – n.r.) citați din textele hotărârilor Înaltei Curți și le comentați împreună cu doamna profesor Angheni, la ce ar înțelege proaspătul laureat al Premiului Nobel în economie, Oliver Hart, din aceste texte, dacă le-ar citi. El e un matematician convertit în economist, care a primit acest premiu pentru contribuțiile sale la teoria contractului și care vede contractul, în această calitate, de ne-jurist, ca fiind un instrument de reglementare a acțiunilor viitoare ale părților și ca fiind un instrument de distribuire a riscurilor, pe de o parte, între părți și, pe de altă parte, a puterilor între acestea, care urmează să fie exercitate în funcție de circumstanțele cărora li se circumscrie executarea contractului. Ce ar înțelege el, mă întreb, dacă o clauză penală ar trebui să fie citită nu ca fiind un text care ne spune că, în cazul în care se încalcă obligația X, trebuie să plătești Y lei, ci ca însemnând că, în cazul în care se încalcă obligația X și, cumva, creditorul suferă un prejudiciu, pe care va trebui să îl dovedească, ar trebui să primească Y lei? Este contrar, evident, funcției pe care acest mecanism ar trebui să o îndeplinească.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro