Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Legea privind parteneriatul public-privat a fost trimisă la promulgare în data de 14 noiembrie 2016
23.11.2016 | Georgiana SINGUREL

Secţiuni: Lege 9, Selected, Varia (alte arii de practica)
JURIDICE - In Law We Trust
Georgiana Singurel

Georgiana Singurel

Adrian Coman

Adrian Coman

În data de 14 noiembrie 2016 a fost trimisă la Președintele României, în vedere promulgării, noua lege a parteneriatului public-privat.

Legea va intra în vigoare în 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial și are ca scop crearea cadrului legislativ în baza căruia se va încheia și derula parteneriatul public-privat. De asemenea, normele metodologice de aplicare vor fi elaborate în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii și vor fi aprobate prin hotărârea Guvernului.

Noua reglementare, în mod asemănător cu vechea Lege a parteneriatului public-privat nr. 178/2010, abrogată prin Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, arată, în cuprinsul art. 1, că obiectul parteneriatului public-privat constă în realizarea sau, după caz, reabilitarea și/sau extinderea unui bun sau a unor bunuri destinate prestării unui serviciu public și/sau operării unui serviciu public.

Implementarea unui proiect prin intermediul parteneriatului public-privat se va realiza numai atunci când, în urma studiul de fundamentare efectuat, se constată că veniturile obținute de către societatea de proiect din utilizarea bunurilor sau operarea serviciului public ce formează obiectul proiectului sunt generate, în totalitate sau în majoritate, prin plăți efectuate de către partenerul public sau de către alte entități publice în beneficiul acestuia (art. 2).

Conform noului cadru de reglementare, parteneriatul public-privat poate îmbrăca două forme:

– Parteneriatul public-privat contractual, acesta fiind realizat în temeiul unui contract tripartit încheiat între partenerul public, partenerul privat și societatea de proiect cu capital social deținut integral de partenerul privat;

– Parteneriatul public-privat instituțional, realizat în baza unui contract între partenerul public și cel privat, prin care se va constitui o societate nouă – societatea de proiect, aceasta devenind parte la contractul de parteneriat.

Legea nr. 457/2016 prevede posibilitatea încheierii parteneriatului public-privat și în scopul efectuării activităților relevante în sectoarele de utilitate publică prevăzute în Legea nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale, cât și în scopul realizării, de către un operator privat, a serviciilor comunitare de utilități publice prevăzute în Legea nr. 51/2006 (art. 5).

Proiectele de parteneriat public-privat vor fi atribuite în baza prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice, Legii nr. 99/2016 privind achizițiile sectoriale sau Legii nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, după caz, în funcție de obiectul contractului, cât și de ponderea riscului de operare de natură economică transferat.

Georgiana Singurel, Partener REFF & ASOCIAȚII
Adrian Coman, Managing Associate REFF & ASOCIAȚII
Alexandru Lascu, Managing Associate REFF & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti