Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Propunere de aprobare a OG nr. 10/2016 pentru modificarea Legii privind protejarea monumentelor istorice
24.11.2016 | Călin MUREŞANU, Irina DIMITRIU

Secţiuni: Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Călin Mureșanu

Călin Mureșanu

Irina Dimitriu

Irina Dimitriu

Modificarea unor prevederi privitoare la acordarea avizelor

În primul rând, proiectul de lege privind aprobarea O.G. nr. 10/2016 extinde competența Ministerului Culturii și Cultelor de emitere a avizelor pentru intervenții asupra tuturor imobilelor situate în zonele de protecție a monumentelor istorice și în zonele construite protejate, nu doar pentru imobilele pentru care nu există regulamente de construcție avizate conform Legii (art. 1 PL O.G. nr. 10/2016).

Propunerea Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, în cazul emiterii avizelor prevăzute de art. 33 alin. (1) lit. h)-l) și de art. 34 alin. (5) lit. e)-h) din Lege, nu mai este obligatorie pentru Ministerul Culturii. Astfel, rămâne obligatorie doar includerea propunerii Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice. Ministerul Culturii și serviciile deconcentrate pot solicita motivat Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice sau, după caz, comisiilor zonale reexaminarea propunerilor formulate de acestea (art. 2 și 6 PL O.G. nr. 10/2016). Din componența comisiilor zonale a monumentelor istorice vor face parte cel puțin un arhitect, arheolog și un inginer constructor (art. 4 PL O.G. nr. 10/2016).

Totodată se introduce o excepție conform căreia Ministerul Culturii sau serviciile deconcentrate ale acestuia pot emite avize privind documentațiile tehnice fără consultarea Comisiei naționale a Monumentelor Istorice, respectiv a comisiilor zonale ale monumentelor istorice pentru tipuri de intervenții asupra monumentelor istorice, a imobilelor din zonele lor de protecție sau din zonele protejate care afectează în mică măsură substanța istorică și/sau sunt temporare, realizate cu respectarea anumitor condiții, atunci când respectivele tipuri de intervenții și condiții sunt identificate prin ordin al ministrului culturii (art. 7 PL O.G. nr. 10/2016).

Modificarea unor contravenții

Vor constitui contravenții următoarele fapte:

– executarea de lucrări asupra unui imobil după declanșarea procedurii de clasare, asupra unui monument istoric, în zona sa de protecție sau în zonele protejate fără avizul Ministerului Culturii sau al serviciilor deconcentrate ale acestuia, după caz. Anterior, lucrările executate în zona de protecție a monumentelor istorice sau în zonele protejate, fără avizul Ministerului Culturii, nu erau incluse între contravențiile prevăzute de Lege. Astfel, coroborat cu art. 24 lit. a) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, executarea de lucrări de la declanșarea procedurii de clasare până la finalizarea ei va constitui contravenție, iar, după finalizarea procedurii de clasare, va constitui infracțiune.

– eliberarea autorizațiilor de construire sau de desființare pentru lucrări la monumente istorice, în zonele de protecție ale acestora sau în zonele protejate, fără avizul Ministerului Culturii ori al serviciilor deconcentrate, după caz (art. 10 PL O.G. nr. 10/2016). Exprimarea anterioară a art. 55 lit. f) era neclară, făcând referire doar la „monumentele istorice în zonele protejate”.

Irina Dimitriu, Senior Managing Associate REFF & ASOCIAȚII
Călin Mureșanu, Associate REFF & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti