Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Propunere de completare a Codul fiscalui privind acordarea de scutiri de impozite/taxe pentru clădiri pentru dezvoltatorii imobiliari
28.11.2016 | Călin MUREŞANU, Irina DIMITRIU

JURIDICE - In Law We Trust
Călin Mureșanu

Călin Mureșanu

Irina Dimitriu

Irina Dimitriu

Extinderea aplicării art. 456 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Propunerea legislativă („PL”) vizează extinderea aplicării art. 456 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, referitor la scutiri de impozite/taxe pentru clădiri și la clădirile, construcții noi, edificate exclusiv în scopul valorificării prin vânzare sau cedarea folosinței (art. 1 PL). Scutirea va opera de la data procesului-verbal de recepție, încheiat la finalizarea construcției, până la data valorificării construcției prin vânzare sau cedarea folosinței sau de la data începerii utilizării construcției.

PL a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ al Senatului și a fost adoptată de Senat în data de 01.11.2016.

Guvernul României, în punctul de vedere formulat pe marginea PL, critică proiectul din mai multe motive. În primul rând, Guvernul consideră că acordarea acestei scutiri nu este în concordanță cu principiul general enunțat la art. 455 alin. 1 din Legea nr. 227/2015, respectiv ”Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pe acea clădire”. În al doilea rând, Guvernul consideră că norma este lipsită de precizie și claritate, deoarece nu rezultă cum se va determina în concret scopul pentru care este edificată o clădire și nici ce se are în vedere prin sintagma ”începerea utilizării prin cedarea folosinței”. Mai mult, PL conduce la micșorarea veniturilor bugetelor locale, iar inițiatorul nu prevede propuneri de acoperire a acestor minusuri, astfel cum prevede art. 15 alin. (1) din Legea 500/2002 privind finanțele publice.

Irina Dimitriu, Senior Managing Associate REFF & ASOCIAȚII
Călin Mureșanu, Associate REFF & ASOCIAȚII

Secţiuni: Fiscalitate, Lege 9, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO