Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Valeriu Stoica: Reducerea cuantumului clauzei penale excesive nu ar mai trebui să aibă loc în cazul în care…
24.11.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Secţiuni: Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Valeriu Stoica

Valeriu Stoica

Avocat prof. univ. dr. Valeriu Stoica, STOICA & Asociaţii, s-a referit, în cadrul conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că, în principiu, instanța de judecată nu ar mai avea o justificare pentru a reduce cuantumul clauzei penale excesive, în ipoteza în care creditorul însuși nu își execută propria obligație.

Valeriu Stoica„Cum bine știți, noul Cod civil a rezolvat problema mai veche privind posibilitatea reducerii cuantumului clauzei penale sau al măririi clauzei penale, când este cazul. Numai că, în art. 1541 alin. (2), se precizează că, și dacă intervine reducerea cuantumului clauzei penale, clauza penală astfel redusă trebuie, însă, să rămână superioară obligației principale. Această chestiune devine discutabilă în ipoteza în care, fiind vorba despre un contract sinalagmatic comutativ, la rândul său, creditorul nu și-a executat încă propria obligație și, într-o asemenea situație, mai este de admis că trebuie să rămână cuantumul clauzei penale mai mare decât cuantumul obligației principale? Cred că, într-o asemenea situație, prejudiciul pe care îl suferă creditorul prin neexecutarea obligației debitorului, în ipoteza în care însuși creditorul nu și-a executat propria obligație, ar trebui să nu se mai raporteze la valoarea obligației inițiale, pentru că această valoare a obligației inițiale, neexecutată, este compensată prin neexecutarea propriei obligații a creditorului. Și, atunci, cred că, într-o asemenea ipoteză, prejudiciul are altă dimensiune și, într-o asemenea ipoteză, este admisibil cred eu, ca, prin derogare de la ceea ce spune art. 1541 alin. (2) din Codul civil, penalitatea să aibă un cuantum independent de cuantumul obligației principale.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti