« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Paul Vasilescu: Prejudiciul nu este identic cu neexecutarea
27.11.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prof. univ. dr. Paul Vasilescu, Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, a subliniat, în cadrul Conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, diferența care trebuie făcută între prejudiciul în sine și neexecutarea contractuală.

Paul Vasilescu„Vreau să observ o chestiune cât se poate de simplă, în materie de răspundere generală, în materie de răspundere contractuală, în special. Există un fel de fragilizare a condițiilor necesare pentru a  se putea angaja efectiv răspunderea și, în special, răspunderea contractuală. Evident că există texte și toată lumea știe că, iată, vinovăția, culpa este prezumată în materie de răspundere contractuală. Prejudiciul, însă, nu este prezumat și, aici, este o fragilizare, pentru că discuțiile despre clauza penală, în fond, au relevat că pot, pur și simplu, să existe situații în care, pe muchie de cuțit, să se considere că, în fond, și prejudiciul ar putea să fie prezumat, și prejudiciul ar trebui, pur și simplu, numai să fie invocat, iar nu dovedit. Eu vreau să fac precizarea că prejudiciul rămâne de lege lata o condiție, care, de cele mai multe ori, și lăsând clauza penală la o parte, este asimilat, în materie de răspundere contractuală, cu inexecutarea. Deci, eu aș vrea să mai complic lucrurile, arătând și subliniind că, de fapt, prejudiciul nu este identic cu neexecutarea. Prejudiciul nu este egal cu obligațiile pe care debitorul nu le-a executat”.

Alexandra-Adriana Dobrişan

 
Secţiuni: Citate juridice, Drept civil, JURIDICE.ro, Notari, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD