Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Paul Vasilescu: Prejudiciul nu este identic cu neexecutarea
27.11.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Secţiuni: Citate juridice, Drept civil, Notari, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Paul Vasilescu, Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, a subliniat, în cadrul Conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, diferența care trebuie făcută între prejudiciul în sine și neexecutarea contractuală.

Paul Vasilescu„Vreau să observ o chestiune cât se poate de simplă, în materie de răspundere generală, în materie de răspundere contractuală, în special. Există un fel de fragilizare a condițiilor necesare pentru a  se putea angaja efectiv răspunderea și, în special, răspunderea contractuală. Evident că există texte și toată lumea știe că, iată, vinovăția, culpa este prezumată în materie de răspundere contractuală. Prejudiciul, însă, nu este prezumat și, aici, este o fragilizare, pentru că discuțiile despre clauza penală, în fond, au relevat că pot, pur și simplu, să existe situații în care, pe muchie de cuțit, să se considere că, în fond, și prejudiciul ar putea să fie prezumat, și prejudiciul ar trebui, pur și simplu, numai să fie invocat, iar nu dovedit. Eu vreau să fac precizarea că prejudiciul rămâne de lege lata o condiție, care, de cele mai multe ori, și lăsând clauza penală la o parte, este asimilat, în materie de răspundere contractuală, cu inexecutarea. Deci, eu aș vrea să mai complic lucrurile, arătând și subliniind că, de fapt, prejudiciul nu este identic cu neexecutarea. Prejudiciul nu este egal cu obligațiile pe care debitorul nu le-a executat”.

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti