Ionuț-Florin Popa: Există un scop diferit al normelor care reglementează răspunderea delictuală și răspunderea contractuală
28 noiembrie 2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘANConf. univ. dr. Ionuț-Florin Popa, Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, s-a referit, în cadrul Conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la viabilitatea principiului non-opțiunii între răspunderea civilă contractuală și răspunderea civilă delictuală, în dreptul românesc, prin observarea dreptului comparat.
Ionuț-Florin Popa: „Această statistică a dreptului comparat ne obligă să ne punem câteva întrebări cu privire la viabilitatea principiului non-opțiunii, reglementat de art. 1350 alin. (3). Desigur că există o justificare, să zicem așa, teleologică a existenței acestui text, dată de distincția care trebuie să existe între legea delictelor și legea contractelor, în sensul că, așa cum a subliniat un autor faimos, „autorii delictelor sunt tipic răspunzători pentru înrăutățirea lucrurilor, în timp ce contractanții sunt răspunzători, pentru că nu le-au făcut mai bune”. Deci, cumva, există un scop diferit al normelor care reglementează răspunderea delictuală și răspunderea contractuală și acest scop diferit, în Codurile noi, se vede și într-o sumedenie de texte care instituie reguli divergente pentru cele două răspunderi”.