Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Ionuț-Florin Popa: Există un scop diferit al normelor care reglementează răspunderea delictuală și răspunderea contractuală


28.11.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN
Secţiuni: Citate juridice, Drept civil, Notari, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Conf. univ. dr. Ionuț-Florin Popa, Facultatea de Drept a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, s-a referit, în cadrul Conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la viabilitatea principiului non-opțiunii între răspunderea civilă contractuală și răspunderea civilă delictuală, în dreptul românesc, prin observarea dreptului comparat.

Ionuț-Florin Popa„Această statistică a dreptului comparat ne obligă să ne punem câteva întrebări cu privire la viabilitatea principiului non-opțiunii, reglementat de art. 1350 alin. (3). Desigur că există o justificare, să zicem așa, teleologică a existenței acestui text, dată de distincția care trebuie să existe între legea delictelor și legea contractelor, în sensul că, așa cum a subliniat un autor faimos, „autorii delictelor sunt tipic răspunzători pentru înrăutățirea lucrurilor, în timp ce contractanții sunt răspunzători, pentru că nu le-au făcut mai bune”. Deci, cumva, există un scop diferit al normelor care reglementează răspunderea delictuală și răspunderea contractuală și acest scop diferit, în Codurile noi, se vede și într-o sumedenie de texte care instituie reguli divergente pentru cele două răspunderi”.

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro