Secţiuni » Notari publici
Notari publici
Official partner: Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România

Irina Sferdian: Teoria caracterului obiectiv al garanției ascendente pentru evicțiune este preferabilă pentru cumpărătorul final


26 noiembrie 2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Prof. univ. dr. Irina Sferdian, Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, s-a referit, în cadrul Conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că este preferabil să se opteze pentru teoria caracterului obiectiv al garanției ascendente pentru evicțiune, având în vedere avantajele pe care le prezintă aceasta pntru cumpărătorul final, comparativ cu teoria caracterului subiectiv.

Irina Sferdian„Sigur că, pe plan probatoriu, eventuala acțiune pe care o introduce terțul, evingătorul, poate să faciliteze, cumva, aflarea autorului responsabil de evicțiune – se vede care este originea dreptului pe care îl invocă și se poate, probabil, afla autorul prim, vânzătorul inițial, responsabilul. Numai că acest lucru creează, pe planul consecințelor pe care o astfel de acțiune le are, efecte total diferite față de situația în care noi am admite caracterul obiectiv al acțiunii ascendente, la nivelul fiecăruia dintre vânzătorii intermediari. În acest al doilea caz, fiecare dintre vânzători ar trebui să răspundă pentru evicțiune într-un mod obiectiv, chiar dacă a fost de bună-credință, așa încât, în fața cumpărătorului, să avem un spectru mai mult sau mai puțin larg de garanți, format din toți vânzătorii din lanțul contractual și care nu ar putea să invoce anterioritatea evicțiunii, să se ia de faptul că, oricum, cauza de evicțiune se raportează, din perspectiva anteriorității, la ultimul contract și nu la contractul prin care ei au dobândit. Prin urmare, cumpărătorul ar putea foarte bine să se îndrepte împotriva aceluia dintre vânzători care a obținut un preț mai mare, care să fie foarte apropiat de prețul cu care cumpărătorul final a cumpărat bunul și, nu mai spun, să evite eventuala insolvabilitate a unuia dintre vânzătorii garanți din lanțul contractual. Dacă ne gândim la faptul că această garanție ascendentă pentru evicțiune este stipulată în considerarea intereselor cumpărătorului final, atunci, probabil că ar trebui să mergem pe această variantă, urmând ca vânzătorii intermediari să soluționeze între ei, pe calea, eventual, a regresului, ceea ce își datorează unii altora, pe baza anteiorității cauzei de evicțiune. Este o soluție extrem de convenabilă pentru cumpărătorul final, repet, din perspectiva evitării insolvabilității vreunuia dintre vânzătorii interimari sau a eventualelor clauze de nerăspundere pentru evicțiune a unora dintre aceștia. În schimb, mecanismul subiectiv sau fundamentul subiectiv, cumva, al acțiunii în garanție ascendentă ar lăsa cumpărătorul în situația de a se raporta la doi vânzători, și anume, la vânzătorul lui direct și la vânzătorul inițial, la factorul generator al evicțiunii, dacă admitem că această simplă transmisibilitate a garanției, în realitate, nu are ca efect decât îndreptarea acțiunii cumpărătorului final împotriva primului vânzător. Problema este că, în acest caz, insolvabilitatea vânzătorului inițial va putea fi eludată doar printr-o acțiune împotriva autorului direct”.

Alexandra-Adriana Dobrişan

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii