« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Irina Sferdian: Teoria caracterului obiectiv al garanției ascendente pentru evicțiune este preferabilă pentru cumpărătorul final
26.11.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Prof. univ. dr. Irina Sferdian, Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, s-a referit, în cadrul Conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că este preferabil să se opteze pentru teoria caracterului obiectiv al garanției ascendente pentru evicțiune, având în vedere avantajele pe care le prezintă aceasta pntru cumpărătorul final, comparativ cu teoria caracterului subiectiv.

Irina Sferdian„Sigur că, pe plan probatoriu, eventuala acțiune pe care o introduce terțul, evingătorul, poate să faciliteze, cumva, aflarea autorului responsabil de evicțiune – se vede care este originea dreptului pe care îl invocă și se poate, probabil, afla autorul prim, vânzătorul inițial, responsabilul. Numai că acest lucru creează, pe planul consecințelor pe care o astfel de acțiune le are, efecte total diferite față de situația în care noi am admite caracterul obiectiv al acțiunii ascendente, la nivelul fiecăruia dintre vânzătorii intermediari. În acest al doilea caz, fiecare dintre vânzători ar trebui să răspundă pentru evicțiune într-un mod obiectiv, chiar dacă a fost de bună-credință, așa încât, în fața cumpărătorului, să avem un spectru mai mult sau mai puțin larg de garanți, format din toți vânzătorii din lanțul contractual și care nu ar putea să invoce anterioritatea evicțiunii, să se ia de faptul că, oricum, cauza de evicțiune se raportează, din perspectiva anteriorității, la ultimul contract și nu la contractul prin care ei au dobândit. Prin urmare, cumpărătorul ar putea foarte bine să se îndrepte împotriva aceluia dintre vânzători care a obținut un preț mai mare, care să fie foarte apropiat de prețul cu care cumpărătorul final a cumpărat bunul și, nu mai spun, să evite eventuala insolvabilitate a unuia dintre vânzătorii garanți din lanțul contractual. Dacă ne gândim la faptul că această garanție ascendentă pentru evicțiune este stipulată în considerarea intereselor cumpărătorului final, atunci, probabil că ar trebui să mergem pe această variantă, urmând ca vânzătorii intermediari să soluționeze între ei, pe calea, eventual, a regresului, ceea ce își datorează unii altora, pe baza anteiorității cauzei de evicțiune. Este o soluție extrem de convenabilă pentru cumpărătorul final, repet, din perspectiva evitării insolvabilității vreunuia dintre vânzătorii interimari sau a eventualelor clauze de nerăspundere pentru evicțiune a unora dintre aceștia. În schimb, mecanismul subiectiv sau fundamentul subiectiv, cumva, al acțiunii în garanție ascendentă ar lăsa cumpărătorul în situația de a se raporta la doi vânzători, și anume, la vânzătorul lui direct și la vânzătorul inițial, la factorul generator al evicțiunii, dacă admitem că această simplă transmisibilitate a garanției, în realitate, nu are ca efect decât îndreptarea acțiunii cumpărătorului final împotriva primului vânzător. Problema este că, în acest caz, insolvabilitatea vânzătorului inițial va putea fi eludată doar printr-o acțiune împotriva autorului direct”.

Alexandra-Adriana Dobrişan

 
Secţiuni: Citate juridice, Drept civil, JURIDICE.ro, Notari, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD