Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Daniel Ghiță: Interesul creditorului ar trebui să primeze în momentul în care…
02.12.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN

Secţiuni: Citate juridice, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Conf. univ. dr. Daniel Ghiță, Prodecanul Facultăţii de Drept a Universității din Craiova, s-a referit, în cadrul Conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că interesul creditorului este cel care ar trebui să primeze în momentul în care se pune problema opțiunii între modalitățile de executare a obligațiilor de a face.

Daniel Ghiță„Criteriul de apreciere, cel puțin prin prisma creditorului, trebuie să fie – aici, subliniez, încă o dată, aplicabilitatea generală, zic eu, a principiului executării silite în natură – satisfacția creditorului, utilitatea pentru el a obținerii executării în natură, chiar și târzie sau mai târzie, nu neapărat tardivă față de cele trei repere pe care trebuie să le avem: executarea exactă, integrală și la timp. Sigur că, de cele mai multe ori, nu sunt în acel <<la timp>>, dar tind să obțin o executare exactă și integrală a obligației. Revenind, criteriul trebuie să fie satisfacția, interesul creditorului. Dreptul continental susține ceea ce spun eu, dar, aici, cu riscul de a intra poate un pic în coliziune cu anumite teorii care ar putea să pătrundă sau au pătruns deja în dreptul nostru, și anume, acelea că trebuie, când obligația devine prea oneroasă, poate pentru debitor sau poate pentru ambele părți, să mergem, totuși, pe mecanismul daunelor-interese. Sigur că s-ar putea ajunge și acolo, dar interesul creditorului trebuie, cred eu, urmărit primordial”.

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti