Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Radu-Gheorghe Geamănu: Introducerea în NCC a teoriei impreviziunii este un pas înainte în dreptul comerțului internațional


30 noiembrie 2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN
Secţiuni: Citate juridice, Drept civil, SELECTED
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Prof. univ. dr. Radu-Gheorghe Geamănu, Decanul Facultăţii de Drept a Universității Lucian Blaga din Sibiu, s-a referit, în cadrul Conferinței „Probleme dificile de drept civil (ed. 5). Răspunderea civilă contractuală”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la faptul că, prin includerea în noul Cod civil, a teoriei impreviziunii, legea română este mai probabil să fie aleasă ca lex contractus de către părțile din contractele comerciale internaționale, spre deosebire de perioada vechiului Cod civil, care nu conținea astfel de reglementări.

Radu-Gheorghe Geamănu„Evident că, în vechiul Cod civil – care s-a încercat de multe ori să fie modificat, nu s-a reușit, dar, astăzi, îl avem pe cel nou și vă spun, chiar dacă, la început, nu eram un fan al sistemului monist, nu pot să nu apreciez realizările de reglementare din acest Cod –, nu era reglementată expres impreviziunea, dar jurisprudența și chiar doctrina au sprijinit, până la urmă, bazate pe textele din vechiul Cod civil și, mai apoi, apariția unor legi speciale, care au dus spre acceptarea impreviziunii. Dar sigur că, la un moment dat, dacă țin eu bine minte, era prima aplicare a teoriei impreviziunii, prin anii 1920, în Afacerea „Lascăr Catargiu” contra Banca Bergovici. Deci, iată că aceste chestiuni, chiar dacă nu au fost reglementate expres, în vechiul Cod civil, ele și-au găsit, prin aportul jurisprudenței și, să spunem, aportul doctrinei, o aplicabilitate, este drept, puțin mai restrânsă. Iată de ce am salutat, cu multă plăcere, apariția, în reglementările noului Cod civil, a impreviziunii. Impreviziunea sigur că ajută, prin modul în care este reglementată, părțile să aleagă legea română ca lex contractus, pentru că este și de substanță, și de procedură.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro