Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Camelia Bogdan: De ce este obligatoriu, zic, pentru judecător?


06.12.2016 | Alexandra-Adriana DOBRIȘAN
Secţiuni: Citate juridice, Drept penal, Insolvență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. dr. Camelia Bogdan, CURTEA DE APEL BUCUREȘTI, s-a referit, în cadrul Dezbaterii „Dacă nu recuperează banii, măcar îi spală: INSOLVENȚA”, organizată de Societatea de Științe Juridice, la rolul activ al instanțelor de judecată în depistarea transferului unor sume de bani prin intermediul falsului proces.

Camelia Bogdan„Există, însă, și posibilitatea transferului direct, prin procedura ordonanței de plată, a unor sume de bani, în offshore-uri, pentru a fi la dispoziția infractorilor, care îi controleză în calitate de beneficiari reali a acelor societăți-ecran, având împuterniciri pe conturile acelor societăți. Ulterior, banii din acele offshore-uri pot fi reinvestiți în economia legală, deoarece societățile-ecran, spre exemplu, stabilite în Seychelles, controlate de societăți din Republica Marshall, pot investi în economia românească, prin interpunerea în acționariatul unor societăți înregistrate la Registrul Comerțului sau se pot crea noi societăți și se pot aduce noi acționari din Cipru, din Elveția, Monaco, Liechtenstein, mai nou, din Hong Kong și Singapore și lista poate continua. De ce este obligatoriu, zic, pentru judecător? Noi, de lege lata, ca judecători, suntem chemați, cum am zis eu, să aplicăm legea, nu însă să protejăm aparențe înșelătoare. Deci, este obligatoriu să fim atenți la anumite indicii de suspiciune. Nimeni nu trebuie să fie specialist în spălarea banilor pentru a observa o anumită lipsă de aparență a oricărui scop economic – spre exemplu, încheierea unui contract de livrare de produse petroliere din Delaware, cunoscând că Delaware este cel mai opac paradis fiscal sau, cel puțin, în clasamentul din 2010, era. Dar, cu siguranță, este o țară care nu produce petrol.”

Alexandra-Adriana Dobrişan

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti