Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Întrebare preliminară cu privire la abrogarea unei infracțiuni


24 noiembrie 2016 | Mihaela MAZILU-BABEL
Secţiuni: CJUE, Drept constitutional, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

Judecătorul italian se întreabă cu privire la conformitatea cu dreptul UE a abrogării unei infracțiuni (C-484/16 Semeraro)

Situația de fapt:
1. spațiul de libertate, securitate și justiție
2. cooperarea judiciară în materie penală
3. abrogarea infracțiunii prevăzute la articolul 594 din Codul penal
4. necesitatea de a afla dacă dreptul UE incident, și în special dispozițiile unei directive UE, s-ar opune unei astfel de abrogări
5. cauza este una penală, de acest răspuns al Curții probabil depinzând încetarea sau nu a procesului penal.

Dispoziții invocate a fi incidente:
1. directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea și protecția victimelor criminalității, și în special considerentele (9), (66) și (67), precum și articolul 2 alineatul (1) litera (a) – citată cu respectarea articolului 83 TFUE și a articolelor 2 și 3 din Constituția italiană, precum și a articolelor 49, 51, 53 și 54 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (cu explicațiile aferente)
versus
2. articolul 1 și următoarele din Decretul legislativ nr. 7 din 15 ianuarie 2016

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro