Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Florin Georgescu: Regimul fiscal influențează aproape fiecare decizie economică
24.11.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 22 noiembrie 2016, Banca Națională a României a publicat discursul prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, susținut la Forumul de Fiscalitate pentru Industria Serviciilor Financiare, desfășurat la Institutul Bancar Român.

Florin Georgescu: ”Consider că unele aspecte referitoare la fiscalitate, în special cele privind regimul impozitării companiilor și problematica paradisurilor fiscale, constituie segmentul cheie al reconfigurării mecanismelor economiei globale în perioada post-criză. Noua paradigmă spre care evoluează sistemul economic internațional necesită intensificarea cooperării internaţionale privind schimbul de informații fiscale, verigă esenţială a mixului de politici economice pentru accelerarea dezvoltării şi reducerea sărăciei deopotrivă în țările bogate și în cele în curs de dezvoltare. Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arăta, într-un recent raport privind activitatea sa în domeniul impozitării, că principiile regulilor fiscale internaţionale datează din anii 1920, fiind vechi de aproape 100 de ani, timp în care s-au produs mutații structurale importante în planul politicilor naționale și al relațiilor internaționale. Pe acest fond, coexistă breșe legislative majore, care determină, în mod frecvent, comprimarea bazei de impozitare, cu necorelări normative care conduc la dispute între țări privind dubla impunere.

În acest sens, Piketty sublinia, în lucrarea sa, Capitalul în secolul XXI, că …deși acumularea totală de capital național în țările europene a atins nivelurile cele mai înalte din istorie, este total contraproductiv că acest capital național este extrem de prost repartizat, cu o bogăție privată care se sprijină pe sărăcia publică; consecința principală este că, acum, cheltuim mai mult cu dobânzile la datoria publică decât investim, spre exemplu, în învățământul superior. Totodată, autorul reliefează că este dificil să se realizeze viața comună într-o lume în care fiecare pretinde să-și stabilească singur rata de impozitare.

Regimul fiscal influențează aproape fiecare decizie economică şi are un rol crucial în obținerea unei creșteri economice mai înalte, mai echitabil distribuite și, în același timp, sustenabilă.”

:: Discursul

Secţiuni: Content, Fiscalitate | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO