Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Sistemul judiciar
Official partners: Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Direcţia Naţională Anticorupţie
JURIDICE

CSM. Cumulul pensiei de serviciu cu salariul în cazul magistraților
24.11.2016 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 noiembrie 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii şi-a însuşit punctul de vedere al Direcţiei legislaţie, documentare şi contencios privind cumulul pensiei de serviciu cu salariul în cazul magistraților, după cum urmează:

– cadrul normativ privind pensia magistraţilor este stabilit în principal în Legea nr.303/2004 privind statutul magistraţilor, aceasta fiind legea specială şi se aplică prioritar faţă de legea generală în materie care este Legea nr.263/2010. Legea generală se aplică doar în situaţiile în care legea specială nu dispune.

– situaţia cumulului pensiei cu salariul în cazul unui magistrat poate apărea doar în cazul magistraţilor eliberaţi din funcţie prin pensionare, conform art. 83 alin. (2) din Legea nr. 303/2004 şi ulterior reîncadraţi în funcţie în condiţiile alineatului următor. Acest cumul nu poate opera în situaţia unui magistrat care beneficiază de pensie anticipată în condiţiile art. 831 alin. (1) – (3), până la vârsta de 60 ani. Aceeaşi interpretare s-a dat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 477 din 26.06.2007 prin care s-a stabilit eliberarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor care au obţinut decizii de pensionare, au procedat la punerea în plată a acestora şi şi-au continuat activitatea, fără a opera o reîncadrare în funcţie, cumulând astfel drepturile de pensie cu indemnizaţia pentru exercitarea funcţiilor respective.

– reglementarea momentului la care se efectuează plata pensiei în cazul cererilor de pensionare formulate de judecători şi procurori s-a consacrat în cuprinsul art. 85 alin. (3) ca urmare a modificării prin O.U.G. nr. 100/2007

– data menţionată în decretul Preşedintelui României ca fiind aceea a eliberării din funcţie sau, în cazul lipsei unei astfel de date, de la data publicării în Monitorul Oficial a decretului de eliberare din funcţie. Această reglementare se regăseşte şi în prezent, în cuprinsul aceluiaşi articol din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

– în situaţia în care judecătorii/procurorii au decizii de pensionare şi au fost menţinuţi în funcţie, nu pot cumula pensia de serviciu cu salariul întrucât persoanele respective nu au îndeplinit şi nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege pentru a cumula pensia cu salariul, întrucât nu au avut şi nu au calitatea de pensionar.

:: Ordinea de zi soluționată (pct. 16)PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.